14/11/13

Χωρίς περίθαλψη και συντάξεις οι δημοσιογράφοι

Μέχρι τον Μάιο "αγγελιόσημο". Μετά ....ΙΚΑ

 Αίτημα στη τρόικα θα υποβάλει η κυβέρνηση να μην καταργηθεί μέχρι τον Μάιο το αγγελιόσημο από τα δημοσιογραφικά ταμεία και τους λογαριασμούς αλληλοβοήθειας των ενώσεων.
  Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σημερινής επίσκεψης της προέδρου της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου στο γραφείο του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά , με αφορμή την αυθαίρετη ένταξη της «οιονεί εργοδοτικής εισφοράς» των δημοσιογραφικών ταμείων, στη λίστα των φόρων υπέρ τρίτων που έχουν συντάξει τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης).
Στην ένταξη του πόρου των δημοσιογραφικών ταμείων στους φόρους υπέρ τρίτων, έχει συμβάλει αποφασιστικά η ανοχή της διοίκησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που στην ουσία απεδέχθη τον χαρακτηρισμό του αγγελιοσήμου ως φόρου υπέρ τρίτων, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, παρά τις επισημάνσεις μελών του ΔΣ.
Στη πρωινή συνάντηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού, που κρατήθηκε μυστική από τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, παραβρέθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σταικούρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο υπουργοί ήταν της άποψης ότι τα έσοδα από το αγγελιόσημο, -αν δεν καταργηθεί- θα πρέπει να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί δική τους θέση.
Ειδικότερα ο κ., Χατζηδάκης επικαλέσθηκε μελέτη του ΟΟΣΑ για το θέμα, όπως ακριβώς είχε κάνει και για το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές η οποία αποδείχθηκε ανύπαρκτη.
Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων, στην οποία συμμετείχαν δύο ακόμη πρόεδροι άλλων δημοσιογραφικών σωματείων ζήτησε παράταση ισχύος του αγγελιοσήμου για μια διετία γεγονός όμως που , όπως φαίνεται, ήταν αντίθετο στην αποδοχή του χαρακτηρισμού του ως φόρου από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και συνεπώς δεν υπήρξε δέσμευση στη συνάντηση.
Η μόνη υπόσχεση από τη επίσκεψη ήταν ότι θα ζητηθεί από την τρόικα, μέσω του γραφείου του Πρωθυπουργού, ολιγόμηνη αναστολή , ώστε από τα τέλη Απριλίου να συγκροτηθεί επιτροπή που θα εξετάσει , όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης, τις στρεβλώσεις που δήθεν προκαλεί και να προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή.
Δεν αποκλείεται στη κατεύθυνση αυτή με την οποία δεν διαφώνησαν οι επισκέπτες στο γραφείο του κ. Σαμαρά να ανοίγει το δρόμο για ανακατανομή του αγγελιοσήμου σε νέους δικαιούχους και σύμφωνα με όσα έχουν υποδείξει εκδότες.
Στο περιθώριο της επίσκεψης υπήρξε και ανταλλαγή απόψεων για την υπόθεση της ΕΡΤ που περιορίσθηκε όμως μόνο στις αποζημιώσεις που οφείλονται στους δημοσιογράφους.
Στην περίπτωση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι υπέγραψε απόφαση για την καταβολή των σχετικών ποσών , που στην πραγματικότητα όμως αφορούν χρήματα που ήδη έχουν καταβληθεί και τα οποία ο ειδικός διαχειριστής Γκ. Μάναλης θεωρεί ως δήθεν απλή προκαταβολή οφειλομένων που , όπως ισχυρίζεται δεν δικαιούνται οι εργαζόμενοι και ενδεχομένως να συμψηφιστούν.
Η αντιπροσωπεία στη συνάντηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, επειδή την ίδια ώρα η ομάδα Μάναλη πραγματοποιούσε επίσκεψη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και τριμελής αντιπροσωπεία δημοσιογράφων της «ΔΤ» είχε συνάντηση με τον υφυπουργό δημόσιας τηλεόρασης Παντελή Καψή.
Από τη συνάντηση στο γραφείο Καψή, προκύπτει ότι -είναι αμφίβολο πότε θα αρχίσει η λειτουργίας τη ΝΕΡΙΤ που πάντως δεν θα έχει προσωπικό άνω των 600 ατόμων σε όλη την Ελλάδα. -είναι άγνωστο αν θα έχει τον χαρακτήρα της ΕΡΤ με την μετάδοση διαφημίσεων και συμμετοχή στη είσπραξη αγγελιοσήμου για τα δημοσιογραφικά ταμεία.
Αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει η μετεγκατάσταση των εργαζομένων της « ΔΤ» από τις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη στην Αγία Παρασκευή.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα απασχολούνται στη ΝΕΡΙΤ όπως και στο μεταβατικό φορέα με δίμηνες ανανεούμενες συμβάσεις εποχικών, η ανάθεση έργου η με εργολαβικό αντάλλαγμα.
Οι αποζημιώσεις που οφείλονται είναι θέμα που χειρίζεται ο ειδικός εκκαθαριστής. Σήμερα αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ θα επισκεφτεί στα γραφεία της digea στο Μαρούσι ,την διοίκηση των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας με αφορμή το αγγελιόσημο, αλλά νομιμοποιώντας στην ουσία την πρόσφατη παράδοση και των ψηφιακών συχνοτήτων με το νόμο που ψήφισε κατά πλειοψηφία η Βουλή.

Πηγή www.matrix24.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ελατε στο ΙΚΑ να δειτε τη γλυκα. χαχα. 360 ψωροευρω συνταξη κ αν......
Νικος πειραιας

Ανώνυμος είπε...

Ουδολως λυπαμαι. Πρεπει να πληρωσετε και οι δημοσιογραφοι για τη στηριξη στη μεταπολιτευτικη ρεμουλα. Εχετε εγκληματισει. Χωρις εσας δεν θα στηνοταν το καθστως της μεταπολιτευσης.