27/9/13

Ο George Friedman του STRATFOR στην Αθήνα (K. Μπετινάκης)

http://www.styx.gr

  Ο George Friedman, ο αποκαλούμενος από πολλούς "Mr. Bad News" o γενικός διευθυντής του υποπρακτορείου STRATFOR, ήρθε στην Ελλάδα και όπως ανέφερε στις συζητήσεις του με κάποιους που δίνουν σημασία στα λεγόμενά του «Προβλέπει ένταση και αναταραχή στην Ελλάδα».

Περί ποίου πρόκειται

Το 1994, ο δόκτωρ George Friedman ίδρυσε το Ινστιτούτο “Strategic Forecasting (Stratfor), δηλαδή Στρατηγική Πρόγνωση. Οι διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν το Ινστιτούτο “σκιώδη CIA” και όπως λένε οι διαφημιστές του, στα 16 χρόνια που εκτελεί μελέτες κατά παραγγελία, "πάντα πέφτει μέσα για το τι πρόκειται να συμβεί σε διάφορες περιοχές του Κόσμου". Πρόκειται για μια συνδρομητική online παγκόσμια εταιρία συγκέντρωσης πληροφοριών αντικατασκοπίας και παραγωγής αναλύσεων κατά παραγγελία (όποιου πληρώνει) στελεχωμένη από κάθε είδους πράκτορες και πρακτοράκια που διετέλεσαν και διατελούν υπάλληλοι του αμερικανικού State Department και της CIA .
Όπως διαφημίζουν στην ηλεκτρονική σελίδα τους έχουν καθημερινή παραγωγή αναλύσεων επί παγκοσμίων υποθέσεων, τόσο περί γεωπολιτικής σημασίας, όσο και ασφαλείας (για όσους τους πληρώνουν την παραγγελία, φυσικά). Εταιρία δεν κρύβει πως είναι.
Σου δίνει μάλιστα μετά από αίτησή σου, φυστικάκι – δολωματάκι, ένα κείμενο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κατόπιν τίτλους θεμάτων που μπορείς να αγοράσεις.  
Στην ιστοσελίδα της, η εταιρία STRATFOR υποστηρίζει ακόμα πως «οι προβλέψεις ενός αμερικανικού κέντρου στρατηγικών μελετών έχουν ενδιαφέρον, είτε ως αντικειμενική ανάλυση είτε ως δήλωση προθέσεων».    
Κυβερνήσεις, και περισσότερες από 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου πληρώνουν αδρά (ετήσια συνδρομή 40.000 δολάρια) και θεωρούν τις προβλέψεις του Ινστιτούτου ως θέσφατα.
Για τον ιδρυτή του Ινστιτούτου George Friedman θέλουν να περάσουν την εικόνα όχι μόνο ενός κορυφαίου πολιτικού αναλυτή, αλλά ενός σύγχρονου Νοστράδαμου, διαφημίζοντας πως «όσα έχει πει, πραγματοποιήθηκαν».
Στην πραγματικότητα οι εκθέσεις του ινστιτούτου αποτελούν προσπάθεια επηρεασμού σε συγκεκριμένη γεωστρατηγική κατεύθυνση και σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα πάντοτε.

Η WikiLeaks άρχισε να δημοσιοποιεί μια σειρά από φακέλους διεθνούς αντικατασκοπευτικού ενδιαφέροντος, όπου φαίνεται ο πραγματικός ρόλος που παίζουν κάποιες αμερικανικές παρακρατικές οργανώσεις όπως το πρακτορείο "Ινστιτούτο Stratfor", ένα από τα παρακλάδια της CIA.

To πρακτορείο, ιδρύθηκε το 1996 με έδρα στο Οστιν του Τέξας. Πέσανε λοιπόν στο διαδίκτυο βροχή τα αποκαλυπτικά e-mails, που χρονολογούνται από το διάστημα Ιούλιος 2004 ως τέλη Δεκεμβρίου 2011.
Τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα βγάζουν απόρρητα άπλυτα στη φόρα, ανάμεσα σε μυστικές υπηρεσίες, σαν εκείνες της εσωτερικής ασφάλειας του Στέητ Ντηπάρτμεντ και άλλων αμερικανικών κυβερνητικών μυστικών υπηρεσιών όπως των Πεζοναυτών της στρατιωτικής DIA και μεγάλες εταιρίες, όπως Bhopal’s Dow Chemical Co., Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon… (Οι τελευταάιες ασχολούνται με πολεμικό υλικό).   
Τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά μια και δείχνουν τον τρόπο που δουλεύουν τα υποκαταστήματα πρακτορείων όπως το Stratfor και οι οδηγίες που δίνει στο δίκτυο των πρακτόρων και πληροφοριοδοτών του.
Ακόμα αποκαλύπτεται ο τρόπος πληρωμών, δωροδοκιών, ξεπλύματος χρήματος και άλλων τεχνικών, συμπεριλαμβανομένων και των ψυχολογικών…   
«Θα πρέπει να τον θέσετε υπό απόλυτο έλεγχο. Έλεγχο με οικονομικά, σεξουαλικά και ψυχολογικά μέσα»… λέει για παράδειγμα μήνυμα του George Friedman προς τον «αναλυτή» του Stratfor, Reva Bhalla στις 6 Δεκεμβρίου 2011, προκειμένου να αποσπάσει πληροφορίες από Ισραηλινό πληροφοριοδότη για την ιατρική κατάσταση του προέδρου της, Hugo Chavez.   
Από το υλικό που κυκλοφορεί πλέον ελεύθερα, καταλαβαίνουμε πως ένα ιδιωτικό υποπρακτορείο αντικατασκοπίας δουλεύει και πως στρατολογούνται πληροφοριοδότες για χάρη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Το Stratfor γνωρίζοντας πόσο επικίνδυνο είναι η ρουτίνα της χρήσης μυστικών κονδυλίων για δωροδοκίες προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες ειδοποιεί τους υπαλλήλους του τον Αύγουστο του 2011:
«Έχουμε στη διάθεσή μας νομική εταιρία που επεξεργάζεται την πολιτική που θα εφαρμόσει το Stratfor για να παρακάμψει τις παγίδες του ομοσπονδιακού νόμου για περιπτώσεις διαφθοράς».   
Τα μηνύματα δείχνουν πως στα 2009, ο τότε γενικός διευθυντής της Goldman Sachs, Shea Morenz και ο διευθυντής του Stratfor, George Friedman, κατάφεραν να μετατρέψουν το δίκτυο αντικατασκοπίας σε κερδοφόρο επιχείρηση.   
Έτσι ο George Friedman με απόρρητο έγγραφό του με την επισύμανση «ΜΗΝ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ή ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕΤΕ» αποκαλύπτει πως η θυγατρική εταιρία StratCap θα χρησιμοποιεί για εμπορικούς σκοπούς, τις απόρρητες πληροφορίες που αντλεί το Stratfor καθώς και οι γεωπολιτικές του αναλύσεις, ιδιαίτερα για κυβερνητικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με νομισματική πολιτική και τα παρόμοια.
Έτσι μόνο το 2011 –φαίνεται από τα μηνύματα πως ο Morenz της Goldman Sach’s επένδυσε περισσότερα από 4 εκ δολ. και έγινε μέλος του συμβουλίου των διευθυντών του Stratfor…  
Έτσι έχουμε να λέμε ότι είμαστε από τους πρώτους που από τις σελίδες του "στυξ " επισημάναμε τον ύποπτο ρόλο που έπαιζε η Goldman Sach’s στις οικονομικές σχέσεις και συμβουλές που έδινε σε κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας…  

Stratfor και ελληνο κινεζικές συμφωνίες   

Αποκαλύφθηκε ακόμα πως, το Stratfor είχε κάνει μυστικές συμφωνίες με μεγάλους οργανισμούς Μήντια αλλά και δημοσιογράφους από το Reuters ως το Kiev Post.
Έτσι δεν είναι παράδοξο να παρακολουθούμε στις τηλεοράσεις μας ότι ο Καντάφι για παράδειγμα «βομβάρδιζε αμάχους» τότε, όπως και ο Άσαντ τώρα.
Ή ότι δημοσιογραφικά συνεργεία βρίσκονταν μόνο στο πλευρό των σύρων ανταρτών που εξοπλίζονται ως δια μαγείας, και μεταδίδουν αποκλειστικά πληροφορίες από το στρατόπεδο των…αμάχων.   
Το WikiLeaks επίσης απέσπασε κατάλογο με τους πληροφοριοδότες του Stratfor, μερικοί από τους οποίους ήταν σε μισθολογική κατάσταση με μηνιαίες απολαβές 1.200 δολ το μήνα.   
Το WikiLeaks συνεργάζεται πλέον με 25 μεγάλους μηντιακούς οργανισμούς όπως ΤΑ ΝΕΑ στην Ελλάδα. Έτσι προχτές είδαμε να δημοσιεύεται στην εφημερίδα: Σινο-ρωσική επενδυτική «απόβαση» στην Ελλάδα έβλεπε η «σκιώδης CIA».
Oι μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονταν στην Ελλάδα για τη Ρωσία και την Κίνα, λόγω της ανάγκης άμεσων ιδιωτικοποίησεων απασχολούσαν την Stratfor, την αμερικανική ιδιωτική υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή και ως «σκιώδη CIA». Όπως αποκαλύπτει το Wikileaks σε συνεργασία με «Τα Νέα», Ρώσοι και Κινέζοι ενδιαφέρονταν για λιμάνια, αλλά και την υπογραφή συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας. «Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για να μεταφέρει αγαθά στα Βαλκάνια, σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως η Λευκορωσία και η Ουκρανία και σε κεντροευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Πολωνία» τονίζεται, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Cosco.   
Για τη Ρωσία διαπιστώνεται ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως «εναλλακτικό δρόμο-κλειδί για την πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Οι αναλυτές φαίνεται μάλιστα να είχαν προβλέψει και το ενδιαφέρον της Gazprom να μπει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Τ
α ερωτήματα βέβαια που ανέκυπταν είχαν να κάνουν με το πώς θα αντιμετώπιζαν οι χώρες της ΕΕ αυτές τις κινήσεις. Πάντως, όσον αφορά τη Γερμανία, δεν φαίνεται να υπήρχε μεγάλη ανησυχία, καθώς το Βερολίνο δεν θεωρεί τα κινέζικα προϊόντα ανταγωνιστικά των γερμανικών, άρα δεν έχει λόγο να εμποδίσει τα σχέδια των Κινέζων. Ταυτόχρονα διατηρεί καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο, κατά συνέπεια δεν θα εμπόδιζε τα σχέδια της Gazprom να εισέλθει στην ελληνική αγορά. (σ. σ: Οι Αμερικανοί όμως;)

Stratfor - ΔΝΤ και πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία  

Για να καταλάβουμε όμως τον πολυποίκιλτο ρόλο και τα «ενδιαφέροντα» του «ινστιτούτου» παραθέτουμε άλλο ένα δημοσίευμα από το «Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr»:
«Σύμφωνα με μια μυστική έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου για την Στρατηγική Ανάλυση «Stratfor» του 2009, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι εν μέρει υπεύθυνο για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, όπως αποκάλυψε το Wikileaks. Στο μνημόνιο το οποίο περιέχει αναλυτικές οδηγίες για το έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας με συλλογές πληροφοριών, επισημαίνεται ότι τα οικονομικά μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ, που επιβλήθηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, πριν από τον πόλεμο, προκάλεσαν κοινωνικές αναταραχές, οι οποίες εν μέρει είναι υπεύθυνες για τον πόλεμο που ακολούθησε.   
Αυτός είναι και ο λόγος που το «Stratfor» καθοδηγεί τους αναλυτές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα κοινωνικά ζητήματα της περιοχής.   
«Οι οικονομικοί δείκτες της περιοχής είναι πολύ σημαντικοί για την ανάλυση της παγκόσμιας ύφεσης. Χρήζουν προσοχής κάθε αναταραχή που δημιουργείται στην κρίση και στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων. Να μην λησμονηθεί ότι τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε το ΔΝΤ στην Γιουγκοσλαβία κατηγορούνται εν μέρει ως υπεύθυνα για τον πόλεμο. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οπωσδήποτε τα οικονομικά κίνητρα και η κοινωνική δυσαρέσκεια», αναφέρει το υπόμνημα. Τονίζεται, ότι πρέπει οι αναλυτές να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις των οικονομικών στοιχείων, τα οποία προέρχονται από τη Σερβία, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και την Κροατία.   
Για τους αναλυτές του «Stratfor», κρίσιμες ενδείξεις αξιολόγησης αποτελεί η πρόθεση της Δυτικής Ευρώπης να βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής καθώς και οι επισκέψεις που έκανε στην περιοχή το ΔΝΤ.   
«Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, όπως οι αναφορές των ξένων τραπεζών στην περιοχή που προβαίνουν σε κάτι ασυνήθιστο, όπως είναι το κλείσιμο των επιχειρήσεων ή η πρόληψη των επενδύσεων», αναφέρει το τηλεγράφημα. Αλλά, και το Stratfor υποστηρίζει ακόμα πως το πτώμα του Μπιν Λάντεν δεν είχε ποντιστεί στη θάλασσα, όπως είχαν αναφέρει τότε οι αμερικανοί για να θολώσουν περισσότερο τα πολύ θολά νερά της υπόθεσης, αλλά είχε μεταφερθεί, λέει, για εξετάσεις DNA στις ΗΠΑ... Σημείωση: Η ιστορία της "εκτέλεσης" του μπιν -Λάντεν, είχε αμφισβητηθεί έντονα, μια και από καιρό πολλοί γνώριζαν πως ο μπιν Λάντεν ήταν εδώ και χρόνια νεκρός. Θυμίζουμε τι γράφαμε στις 03/05/2011 : http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=3391

Για τη ΧΑ

Ο George Friedman, λοιπόν από την Αθήνα διατύπωσε στους συνομιλητές του την εκτίμηση ότι "Είναι πολύ δύσκολο το να θέσει η κυβέρνηση εκτός νόμου τη "Χρυσή Αυγή" αφού κάτι τέτοιο παραβαίνει το Σύνταγμα (όπς είπε), ενώ και τα στοιχεία που υπάρχουν για να τεκμηριωθεί η συλλογικά παράνομη δράση είναι εξαιρετικά αδύναμα". Επίσης σημείωσε ότι "οι εξτρεμιστικές πολιτικές ομάδες συχνά ενισχύονται και ριζοσπαστικοποιούνται περισσότερο όταν διώκονται, καθώς θυματοποιούνται, και άρα ίσως είναι καλύτερο να παραμείνει στην πολιτική ζωή της χώρας η Χρυσή Αυγή, ώστε να διατηρείται υπό κάποιον έλεγχο”. Και κατέληξε λέγοντας ότι "Το βέβαιο είναι ότι ανεξαρτήτως του μέλλοντος της Χρυσής Αυγής ως πολιτικού κόμματος, η υποστήριξη των εξτρεμιστικών και αντισυστημικών κομμάτων θα παραμείνει υψηλή τα επόμενα χρόνια".

Stratfor και πετρέλαια στην Ελλάδα   

Πλούσια πετρελαικά κοιτάσματα διαθέτει η Ελλάδα σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά μηνύματα της εταιρείας Stratfor που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Wikileaks. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που διαθέτει η αμερικανική εταιρεία επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι στο ελληνικό υπέδαφος και πιο ειδικά νότια της Κρήτης υπάρχουν πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις οι Αμερικάνοι για αυτό το λόγο θέλουν την Ελλάδα στη ζώνη του δολαρίου και όχι του ευρώ ενώ επικαλείται και μυστικές έρευνες που δεν έχουν βγει ακόμη στο φως. Τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν συζητήσεις του επικεφαλής της Stratfor με δικούς του αναλυτές- δεν είναι δηλαδή μια εκτίμησή τους απλά αλλά διαρροή. Οι υπολογισμοί φαίνεται να στηρίζονται σε επαφή με το ίδιο τον επικεφαλής της Noble Energy που έχει αναμειχθεί στα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Κύπρου.
Γράφαμε λοιπόν στις 05/07/2010:   
STRATFOR: Τι είναι πάλι τούτο; Μια online παγκόσμια εταιρία συγκέντρωσης πληροφοριών αντικατασκοπίας στελεχωμένη από κάθε είδους πράκτορες και πρακτοράκια που διετέλεσαν και διατελούν υπάλληλοι του αμερικανικού State Department και της CIA.Όπως διαφημίζουν στην ηλεκτρονική σελίδα τους έχουν καθημερινή παραγωγή αναλύσεων επί παγκοσμίων υποθέσεων, τόσο από γεωπολιτικής σημασίας, όσο και ασφαλείας. Ασφαλείας και γεωπολιτικής σημασίας για όσους τους πληρώνουν φυσικά. Εταιρία δεν κρύβει πως είναι. Σου δίνει μάλιστα μετά από αίτησή σου, φυστικάκι – δολωματάκι, ένα κείμενο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κατόπιν τίτλους θεμάτων που μπορείς να αγοράσεις.
ΥΓ. Έχει κάποιος άραγε αποκρυπτογραφήσει τις αναλύσεις που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό το Stratfor για την οικονομική κατάσταση τις ενεργειακές προοπτικές και τις κοινωνικές αντιδράσεις στην χώρα; Επειδή συνήθως κατόπιν εορτής προσέχουν κάποιες παρόμοιες λεπτομέρειες οι ημέτεροι ενδιαφερόμενοι και αποκαλούν «Κασσάνδρες» και «συνωμοσιολόγους» όσους επισημαίνουν παρόμοια ζητήματα.
Υπενθυμίζουμε δύο ακόμη άρθρα: το πρώτο από τις 05/07/2010: http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=2893 και το άλλο: «Η χώρα στο μάτι του κυκλώνα» (Κ. Μπετινάκης) -12/10/2011 http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=3666

Δεν υπάρχουν σχόλια:

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...