12/7/13

Υπόθεση Μπαμπίτσκι

Ένα απόρρητο έγγραφο αρχείου

Μόσχα, 16 Φεβρουαρίου 2000 Ε.Π. 4
ΘΕΜΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ TOY "RADIO LIBERTY" ΡΩΣΙΑΣ, Κ. MARIO CONTI ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ BABITSKY.

Η Πορτογαλική Προεδρεία διοργάνωσε συνάντηση των Ευρωπαίων Συμβούλων Τύπου για να ενημερωθούμε από τον Διευθυντή του ρ/φ σταθμού Radio Liberty στη Ρωσία, κ. Μάριο Κόντι για την υπόθεση του εβραϊκής καταγωγής free lance συνεργάτη του σταθμού κ. Αντρέι Μπαμπίτσκι, του οποίου η τύχη αγνοείται στην Τσετσενία.
Ο σταθμός Radio Liberty, ως γνωστόν, ιδρύθηκε το 1951 ως τμήμα της CIA για να εκπέμπει στην Σοβιετική Ένωση και από το 1971 χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του Αμερικανικού Κογκρέσσου. Από το 1995, ο σταθμός εκπέμπει από την Πράγα.
Ο Διευθυντής του σταθμού στη Μόσχα, Ιταλός κ. Κόντι, στην παρέμβαση του μας είπε ότι είναι της γνώμης ότι ο Μπαμπίτσκι εξακολουθεί να κρατείται από τη Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και ότι εάν ελευθερωθεί, αυτό θα γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές της 26ης Μαρτίου. Είπε επίσης ότι πιστεύει ότι ο Μπαμπίτσκι ανακρίνεται και ότι η υπηρεσία ασφαλείας προσπαθεί να στοιχειοθετήσει υπόθεση κατά του σταθμού του.
Ο κ. Κόντι, που έχει μεγάλη εμπειρία των ρωσικών υποθέσεων, εκτίμησε ως ιδιαιτέρως σημαντική τη δήλωση του Προέδρου Πούτιν ότι θα ζητήσει από την Υπηρεσία Ασφαλείας να βρει τρόπους για να υπάρξουν εγγυήσεις για τη ζωή του Μπαμπίτσκι, διότι όπως είπε, δια του τρόπου αυτού διασφαλίστηκε η ζωή του Μπαμπίτσκι. Ο κ. Κόντι, μας τόνισε ότι αυτός και οι συνεργάτες του ελπίζουν στην πίεση που θα ασκήσουν οι Ευρωπαίοι πολύ περισσότερο απ' ό,τι ελπίζουν στις πιέσεις των Αμερικανών.
Ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές του κ. Κόντι στη συνεργασία της CIA με διάφορους παράγοντες του Κρεμλίνου για τη φυγάδευση κεφαλαίων στη Δύση καθώς μάλιστα συσχέτισε την όλη υπόθεση με το σκάνδαλο της New York Bank καθώς και οι αναφορές του στους άλλους "δημοσιογράφους" που ευρίσκονται στην πλευρά των Τσετσένων, όπως για παράδειγμα στη νεαρή Γαλλίδα Αν Ιβό της "Liberation" που συγκατοικούσε με Τσετσένο πολέμαρχο και τον ακολουθούσε στις επιχειρήσεις ως μέλος της ομάδας του.

Το ενδιαφέρον εξηγείται από το ό,τι ο έμπειρος κ. Κόντι που ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο του θεωρεί ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες στο πλαίσιο των γενικότερων σχέσεων με τη Ρωσία θα εγκαταλείψουν την υπόθεση του δημοσιογράφου τους καθώς γνωρίζουν ακριβώς γιατί τον έστειλαν και ποια ήταν η αποστολή του. Γι' αυτό και επιτίθεται με αυτά που γνωρίζει εις όσους "πούλησαν" τον συνεργάτη του. Άλλωστε ήταν εμφανέστατη η απογοήτευση του από τη δήλωση του Προέδρου Κλίντον υπέρ του κ. Πούτιν, γεγονός που τον έπεισε ότι η υπόθεση Μπαμπίτσκι δεν απασχολεί τα υψηλά κλιμάκια της Αμερικανικής Κυβέρνησης γι' αυτό και ελπίζει στους Ευρωπαίους οι οποίοι πάντοτε αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύοντας ότι η ευρωπαϊκή πίεση μπορεί να γλυτώσει τον "υπάλληλο" του Αμερικανικού Κογκρέσσου.

Το Γραφείο μας είναι της γνώμης ότι πέραν του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος για τη ζωή του αγνοουμένου, θα πρέπει να μην παρασυρθούμε στις κραυγές υπεράσπισης των δημοσιογράφων διότι ο κ. Μπαμπίτσκι, καθώς και άλλοι "εκπρόσωποι Τύπου" των Τσετσένων ανταρτών, δεν ευρίσκετο σε δημοσιογραφική αποστολή και δεν ασκούσε το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Ο κ. Μπαμπίτσκι, στην όλη δραστηριότητα του στο χώρο, δεν προκύπτει ότι τήρησε τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ούτε τυπικά, ούτε ουσιαστικά και δεν τήρησε τις νομικές απαιτήσεις του ρωσικού κράτους (διαπίστευση, αμεροληψία κλπ).

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου που αναπτύχθηκε, ερώτησα τον κ. Κόντι με ποιο τρόπο η Αμερικανική Κυβέρνηση που χρηματοδοτεί τον σταθμό παρεμβαίνει στην πολιτική του και μου απάντησε ότι δεν έχει παρεμβάσεις στο έργο του!!!      
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ      
Σπυρίδων Χατζάρας

ΥΓ 2013 . Όπως απεδείχθη τελικά, ο  Μπαμπίτσκι απλώς κρυβόταν και μετα από καιρό παρουσιάστηκε, Σώος Ωραίος και Ναζωραίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αγαπάμε τους Πιγκουίνους

Η 25η Απριλίου είναι  η Παγκόσμια Ημέρα Πιγκουίνων.