24/7/13

Εξελίξεις στον Καύκασο

Η Νότια Οσετία μπορεί να ενωθεί με την Βόρεια
και να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία

  Ο Πρόεδρος της Νότιας Οσετίας Λεονίντ Τιμπίλοφ, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας Τσχινβάλ, ανακοίνωσε το ενδεχόμενο ενοποίησης της Βόρειας και της Νότιας Οσετίας στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
« Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου», είπε ο Τιμπίλοφ που εξελέγει πρόεδρος με 54% των ψήφων το 2012. Ο Λεονίντ Τιμπίλοφ διετέλεσε το 1992-1998. επικεφαλής της περιφερειακής KGB της Νότιας Οσετίας.

Η Νότια Οσετία έχει αποσχιστεί από τη Γεωργία και η ανεξαρτησία της έχει αναγνωριστεί από τη Ρωσική ομοσπονδία στις 26 Αυγούστου του 2008, και τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2009 η Βενεζουέλα αναγνώρισε την Νότια Οσετία ως ανεξάρτητη και ακολούθησε η Νικαράγουα.
Η Νότια Οσετία διεκδικεί την ανεξαρτησία από τη Γεωργία από το 1988. Το εθνικό κίνημα της Οσσετίας, ιδρύθηκε το 1988 και το 1989 στις 10 Νοεμβρίου το Ανώτατο Οσσετικό συμβούλιο ζήτησε από το Ανώτατο Σοβιέτ , να αναβαθμιστεί η Οσσετία σε Αυτόνομη Δημοκρατία.

Η λύση του ζητήματος της Νότιας Οσετίας θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη στην Ρωσική Ομοσπονδία και της Αμπχαζίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: