6/2/13

Η Τεχεράνη ετοιμάζεται για Κωλοτούμπα

Όπως γράφαμε στις 26 Ιανουαρίου* , «οι επαφές του Χαμενεί μέσω του διπλωματικού του σύμβουλου Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, με τις ΗΠΑ στο Ομάν, δεν είχαν την έγκριση του «Αγιατολάχ» Χαμενεί, αλλά του Αλλάχ, που φώτισε τους αμερικανούς να προτείνουν δια του αντιπροέδρου Μπάιντεν στο Μόναχο, απευθείας επαφές των ΗΠΑ με το ΙΡΑΝ, για να συζητήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Από το Μόναχο ,ο υπουργός Εξωτερικών , Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, είχε πεί ότι το Ιράν είναι ανοιχτό στην πρόταση των ΗΠΑ για απευθείας συνομιλίες. Χθες το είπε και ο «αδιάλλακτος» πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, από το Κάιρο. Δήλωσε ότι το Ιράν «θα εξετάσει θετικά την πρόταση Μπάιντεν, εφόσον διαπιστώσει ότι είναι ειλικρινής». Με άλλα λόγια ζήτησε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, (ΜΟΕ). «Αν δούμε θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά τους, τότε θα μελετήσουμε την πρόταση τους θετικά», είπε ο Αχμαντινετζάντ .

Από τη Γερμανία ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλέχι δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θεωρεί ως αμάρτημα τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για μη ειρηνικούς σκοπούς και τόνισε ότι «ουδέποτε το Ιράν είχε σχέδια και βλέψεις να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Ο «Αγιατολάχ» Χαμενεί έχει προτείνει από τις 22 του Φεβρουαρίου του 2012, την έκδοση Φετβά που θα απαγορεύει την κατοχή πυρηνικών όπλων.

Στο Μόναχο συμφωνήθηκε η επανεκκίνησης των συνομιλιών της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία), με το Ιράν σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου στο Καζακστάν.

Το ζήτημα είναι ποιοι και πόσοι γνωρίζουν στην Τεχεράνη, το τι υποσχέθηκε ο Βελαγιατί του Αγιατολάχ στις ΗΠΑ, και τι εγγυήσεις έδωσε και έλαβε.

Κοντός ψαλμός Αλληλούια πάντως. Τα πράγματα θα φανούν σύντομα.

ΥΓ.Ο Ιρανός Πόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya, δέχθηκε επίθεση, κοντά στο τζαμί Αλ Χουσέιν στο Κάιρο, από έναν άνδρα που του πέταξε παπούτσι.

* http://deltio11.blogspot.gr/2013/01/blog-post_958.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: