26/12/12

Ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία για τη Συρία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ αλ Μακντάντ βρίσκεται στην Μόσχα για να συζητήσει το σχέδιο ειρήνευσης που εγκρίθηκε από τους εκπροσώπους της Ρωσίας και των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα στην Γενεύη.
Η πρωτοβουλία προβλέπει την δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Δαμασκό, με τη συμμετοχή Σουνιτών, Σιιτών και Κούρδων, δίχως την συμμετοχή των Αλεβιτών και των σαλαφιστών.Ο πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2013και δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2014.
Το Σάββατο θα βρίσκεται στη Μόσχα για συνομιλίες επί του σχεδίου ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Λάχνταρ Μπραχίμι.
Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα διπλωματική πρωτοβουλία ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας και των μισθοφόρων έξω από το παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων Γιαρμούκ στα νότια προάστια της Δαμασκού. κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό. Νωρίτερα , οι μισθοφόροι πραγματοποίησαν έφοδο σε οδόφραγμα του στρατού κοντά στην γειτονιά al-Khalsa της Δαμασκού.
Ο θρυλικός ρώσος στρατηγός ε.α Λεονίντ Ιβασόφ, που το 1999 διέταξε την κατάληψη από τη ρωσική ειρηνευτική δύναμη της Βοσνίας, το αεροδρόμιο της Σλάτινα στην Πρίστινα , ως πρόεδρος της ρωσικής Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, είπε στη «Φωνή της Ρωσίας», ότι η λεγόμενη συριακή αντιπολίτευση, έχει περιθωριοποιηθεί από μισθοφόρους αντάρτες, οι οποίοι διεξάγουν τον ένοπλο αγώνα τους για τα χρήματα και την πιθανότητα να βρεθούν στην εξουσία. Όπως επεσήμανε, ειδικά η ένοπλη αντιπολίτευση έχει συμφέρον από τα θύματα μεταξύ των αμάχων. «Αυτό το καθήκον τους αναθέτουν οι δυτικοί τους χορηγοί, και συμμετέχουν στη διαδικασία σειρά χωρών του Περσικού Κόλπου. Μέσω της αύξησης των θυμάτων επιθυμούν να δείξουν τη βαναυσότητα του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ», είπε ο Ιβασόφ. Ο Ρώσος στρατηγός ε.α. θεωρεί ότι κατά τον τρόπο αυτό οι αντάρτες προσπαθούν να δυσφημήσουν το καθεστώς Άσαντ και να απωθήσουν τον πληθυσμό, που τον υποστηρίζει.
Εν τω μεταξύ εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν, πως ο διοικητής της στρατιωτικής αστυνομίας υποστράτηγος Abdulaziz al-Shalal πέρασε στην πλευρά των ανταρτών. Εάν η πληροφορία αληθεύει, τότε ο υποστράτηγος Shalal θα αποτελέσει τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματικό του στρατού της Συρίας, που πέρασε στην πλευρά των ανταρτών από την αρχή της σύγκρουσης.
Στα χέρια των αντικαθεστωτικών πέρασε και το φρούριο του Νικηφόρου Φωκά στο Χαρέμ 55 χλμ δυτικά από το Χαλέπι στα σύνορα με την Τουρκία, που τα ξανάχτυσε στα 1268, μχ ο γιός του σαλαντίν, Malik Al Zaher Ghazi.
Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας, αναχώρησε από το Λίβανο για τη Δαμασκό, σύμφωνα με αξιωματούχους του αεροδρομίου, αφού νοσηλεύτηκε στην Βηρυτό για τα τραύματα που υπέστη από βομβιστική επίθεση. Ο Μοχάμαντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ είχε τραυματιστεί στον ώμο, το στομάχι και τα πόδια από την έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου και άλλων δύο βομβών μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στην συριακή πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...