27/12/12

Ο Καυγάς των δύο αφεντάδων της Μόσχας και η Συρία και όχι μόνον

του Σπύρου Χατζάρα

Η δύσκολη συγκατοίκηση του Ρώσου μετριοπαθή εθνικιστή Πούτιν με τον κοσμοπολίτη εβραιοαρμένη Μεντβέντεφ γίνεται ολοένα και πιο προφανής καθώς εκτός από την εσωτερική πολιτική εμφανίζονται τα σημάδια της και στην διεθνή πολιτική της Μόσχας.
Ο τέως υπουργός Άμυνας Ανατόλι Εντουάρντοβιτς Σερντιούκοφ, τον οποίο απέλυσε στις 6 Νοεμβρίου ο Πούτιν διορίζοντας τον δικό του Σεργκέι Σόιγκου κλήθηκε για ανάκριση ως κατηγορούμενος για το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς «Οboronservis». Ο Μεντβέντεφ στη συνέντευξη του σε 5 ρωσικά κανάλια είχε παινέψει τον Σερντιουκόφ γιατί «εργαζόταν αποτελεσματικά», είχε «πραγματοποιήσει την έναρξη της στρατιωτικής μεταρρύθμισης» και άρχισε «την επίλυση του φλέγοντος προβλήματος εξασφάλισης κατοικιών στους στρατιωτικούς».
Η κόντρα εκδηλώνεται έντονα και στο πρόβλημα της Συρίας.
Ο Μπραχίμι  πήγε στη Δαμασκό με ένα σχέδιο που το είχε εγκρίνει και η Μόσχα.
Μετά ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει κοινό ρωσο-αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στη Συρία και ότι η ρωσική πλευρά συζητά με τον Μπραχίμι, όπως επίσης και με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας της 30ης Ιουνίου στη Γενεύη, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν θέτει την παραίτηση του Άσαντ ως όρο για την έναρξη του πολιτικού διαλόγου στη Συρία, αφού στο συμφωνημένο ανακοινωθέν της Γενεύης δεν υπάρχει αυτός ο όρος.
Ο Λουκασέβιτς, είπε ακόμα ότι «οι πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων από τις αρχές της Συρίας διαδίδονται με σκοπό να προκαλέσουν μια ξένη στρατιωτική επέμβαση», ότι «η σύγκρουση στη Συρία δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα» και ότι «δεν υπάρχει απόφαση για απομάκρυνση των Ρώσων πολιτών από τη Συρία αλλά απλούστατα υπάρχει σχέδιο δράσης για κάθε περίπτωση».
Επομένως οι προτάσεις Μπραχίμι δεν εκφράζουν την Μόσχα, η οποία δεν έχει συμφωνήσει στην απομάκρυνση Άσσαντ.
Ο Μπραχίμι που ζήτησε σήμερα τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην Συρία πριν από την διεξαγωγή εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή αυτή θα πρέπει να είναι «πραγματική», απέφυγε να αναφερθεί στο αν θα διαδραματίσει η όχι ρόλο ο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Το Quai d’Orsay εκ μέρους της «ιεράς νατοικής Συμμαχίας» απάντησε στον Λουκασέβιτς, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο , Βενσάν Φλορεανί που είπε ότι «ο Μπασάρ αλ Άσαντ, δεν μπορεί να μετέχει στην πολιτική μετάβαση στη Συρία».
Σε πλήρη επιβεβαίωση του Λουκασέβιτς, ο υπουργός Στρατιωτικών του Ισραήλ Μοσέ Γιάλον σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για στρατιωτική επέμβαση εάν η συριακή κυβέρνηση αποφασίσει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά των πολιτών της.
Στη Συρία, η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη οργάνωση των ισλαμιστών, η Εθνική Συμμαχία, που σύμφωνα με τον ρώσο στρατηγό ε.α Λεονίντ Ιβασόφ, «έχει περιθωριοποιηθεί από τους μισθοφόρους αντάρτες, οι οποίοι διεξάγουν τον ένοπλο αγώνα τους για τα χρήματα», δήλωσε ότι συμφωνεί στην πολιτική επίλυση της κρίσης, μόνο υπό τον όρο ότι θα απομακρυνθεί από την εξουσία ο Μπασάρ Άσαντ.
Η οικογένεια του Άσαντ πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα, αυτός είναι ο πρώτος μας όρος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Ουαλίντ αλ-Μπούνι.
Το Ρουφιανοκάναλο Αλ Τζαζίρα ,του Σείχη του Κατάρ, επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης. μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ ζήτησε πολιτικό άσυλο για τον ίδιο και την οικογένεια του από το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας και ότι και η κυβέρνηση του Εκουαδόρ είναι πρόθυμη να εξετάσει τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Άσαντ.
Στο "πακέτο" της Κόντρας και η Κύπρος. Ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ δήλωσε στο Bloomberg ότι , «είναι φανερό πως κανένας πιστωτής δεν μπορεί από μόνος του να δουλέψει με την Κύπρο». Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε συγκεκριμένα σχέδια ή οδηγίες να κάνουμε κάτι τέτοιο» αναφερόμενος στο δάνειο των 5 δισ. ευρώ που ζήτησε από τον περασμένο Ιούνιο η Κύπρος: «Οποιος προχωρήσει από μόνος να στηρίξει την κυβέρνηση της Κύπρου ή να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, θα ελάμβανε τεράστιο ρίσκο».
Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ακολουθούν τις πρόσφατες δηλώσεις του ρώσου προέδρου κ. Βλαντιμίρ Πούτιν που άφηνε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα συμμετείχε σε ένα ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης της Κύπρου, χωρίς όμως να μετέχει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η προδοσία του 1941 και το εθνοσωτήριο πραξικόπημα που δεν έγινε.19 Απριλίου 1941. Ο Εστεμμένος τενεκές και ο Πάλερετ επέβαλαν τον Στρατιωτικό Νόμο στην Αθήνα. Στις υποχωρούσες μονάδες στο μετωπο μοιραζόταν προκήρυξη του ΚΚΕ

  Η 19η Απριλίου 1941, ήταν Μεγάλο Σάββατο. Οι Γερμανοί απείχαν 350 χιλιόμετρα από την Αθήνα και πλησίαζαν την Λαμία. Το πρωί της 19ης κ ατα...