29/8/12

Ιστορικά κενά -Παραλήψεις -Απορίες

Είναι γνωστό ότι οι 10.000 Κ/Σ που διέφυγαν από τον Γράμμο προς την Αλβανία, πέρασαν στην Αλβανία, δια μέσω της Κοιλάδας του Πληκατίου, δηλαδή του «αυχένα της Μπάρας», που λέγεται και «κοιλάδα της Κολώνιας», διότι οδηγεί στην αρχαία Κολώνια, τη σημερινή Ερσέκα των Αλβανών. Εκεί γινόταν η ανασυγκρότηση των Κ/Σ και τους «υποδεχόντουσαν», ο Ζαχαριάδης, ο αντιστράτηγος Μπαρτζώτας, και ο υπουργός πολέμου υποστράτηγος Βλαντάς, για να τους δώσουν την εντύπωση ότι υποχώρησαν μαζί τους. Οι Κ/Σ με τα πόδια από τον δημόσιο δρόμο της Ερσέκα-Κορυτσά πήγαιναν στα Κέντρα φιλοξενείας.
Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πότε δόθηκε η εντολή εκκένωσης των Πρτεσπών, και πότε άρχισε η γιγαντιαία επιχείρηση για να δραπετεύσουν δια της λίμνης με βάρκες, τα «στελέχη» του ΚΚΕ και οι Τραυματίες στην Αλβανία και οι σλαβομακεδόνες της ΣΝΟΦ στα ΣΚΟΠΙΑ. Στα αρχεία των αλβνών κομμουνιστών αναμφιβόλως υπάρχουν όλα τα σχετικά τηλεγραφήματα και οι αποδείξεις που ακόμα και σήμερα αποκρύπτονται.
Γιατι δεν μας λένε πότε ακριβώς πέρασαν οι Ζαχαριάδης, Βλαντάς, Μπαρτζώτας στην Αλβανία και πως τους μετέφεραν στην Ερσέκα; Σπ.Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: