21/8/12

Η Σερβία επαναφέρει τον εθνικό πολιτικό έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα

Η πρώτη απόφαση που πέρασε ο πατριωτικός συνασπισμός του πρόεδρου Νίκολιτς ,(SNP), που αποτελεί την καρδιά της νέας πλειοψηφίας στη Σερβική Βουλή, ήταν η ψήφιση των τροπολογιών του Νόμου περί της λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας, που κατάργησαν μερικώς την ανεξαρτησία της ,και την έθεσαν υπό τον έλεγχο του κοινοβουλίου, ορίζοντας μάλιστα ότι (θεωρητικά) ,θα εργάζεται αποκλειστικά και μόνο προς όφελος της χώρας και των πολιτών της.
Η νέα πλειοψηφία, τοποθέτησε ως διοικητή της Τράπεζας, ένα πολιτικό πρόσωπο ,τη βουλευτή του κόμματος των Προοδευτικών του Νίκολιτς, Γιοργκόβανκα Ταμπάκοβιτς.
Η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, (Τάντιτς/Γιοβάνοβιτς), είπε ότι ο διορισμός της κας Ταμπάκοβιτς, «μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στα δημοσιονομικά», και εξέφρασε «έντονες ανησυχίες» για την «ανεξαρτησία της Τράπεζας» ,που χαράσσει τη νομισματική πολιτική.
Η επέμβαση στην Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας (ΝΒS) συνδέεται με το τεράστιο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της κατάρρευσης της Agrobanka, μετά την εμφάνιση κρυφών ζημιών 29,7 δισ. δηναρίων, (113,4 εκατ. ευρώ), για το 2011, και για την οποία η νέα κυβέρνηση κατηγορεί για αμέλεια, τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Ντέγιαν Σόσκιτς, ο οποίος αρνήθηκε ότι ενέχεται σε οποιαδήποτε παρανομία, τονίζοντας πως η Κεντρική Τράπεζα αντέδρασε αμέσως μόλις αντιλήφθηκε παρατυπίες , και ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Agrobanka τον Μάιο, (μετά τις εκλογές όμως), και άρχισε η εκκαθάρισή. Στο διοικητικό συμβούλιο της Agrobanka , ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπάλληλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Μίρκο Τσβέτκοβιτς, ενώ πολλοί επιχειρηματίες με δεσμούς με το Δημοκρατικό Κόμμα είχαν πάρει «αεροδάνεια».
Η αστυνομία πρόσφατα συνέλαβε πολλά κορυφαία στελέχη της Agrobanka και μεταξύ αυτών τον πρώην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Ντούσαν Άντονιτς. Ο εισαγγελέας για την δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, ανακοίνωσε ότι η έρευνα απέδειξε πως «ένας μεγάλος αριθμός δανείων χορηγήθηκε σε εταιρείες χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, υποθήκες ή άλλες εξασφαλίσεις κατά παραβίαση του νόμου» και ότι, «τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται είναι πάνω από 200 εκατ. ευρώ».
Οι κινήσεις της Σερβικής κυβέρνησης, που περιμένει να κλείσει νέα δανειακή συμφωνία με το ΔΝΤ, παρότι μετριοπαθείς προς το παρόν προκάλεσαν οξύτατες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , και το ΔΝΤ που υπερασπίζονται τον έλεγχο των Κεντρικών Τραπεζών από την «ανεξάρτητη» Διεθνή των Ταλμουδιστών Κερδοσκόπων!

Σπύρος Χατζάρας

ΥΓ. Ορισμένοι άσχετοι «προοδευτικοί πανηγυριστές», ανακάλυψαν τους «σοσιαλιστές της Σερβίας» του συνασπισμού sps-pups-un,που πήραν 14%, και που αφού έκαναν τσιμπούκια επί 8 χρόνια στον Τάντιτς και τους Εβραιοαμερικανούς, ανακάλυψαν μετά τις 6 Μαΐου ξανά την «Πατρίδα», άλλαξαν στρατόπεδο, πήγαν με τον Νίκολιτς, όπως και ο προοδευτικός απατεώνας και πράκτορας Ντίνκιτς, και μας λένε ότι οι «προοδευτικοί σοσιαλιστές εγκαταλείπουν το τραπεζικό σύστημα του ευρωπαϊκού μοντέλου και προκαλούν τις έντονες διαμαρτυρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου! Άμα είσαι είτε άσχετος είτε ρουφιάνος τέτοια λέγεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...