10/7/12

Προς ρωσική λύση στην κρίση στη Συρία

Κόφι Ανάν :Το Ιράν πρέπει να είναι «μέρος της λύσης»

Αφού το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την κρίση στη Συρία», και ότι «υπάρχει κίνδυνος η συριακή κρίση να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή», ο Κόφι Ανάν λίγες ώρες μετά τις συνομιλίες που είχε στη Δαμασκό με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, πήγε στην Τεχεράνη όπου τόνισε ότι το Ιράν , που «είναι έτοιμο να συμβάλει στον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία», πρέπει να αποτελέσει «μέρος της λύσης».
Ταυτόχρονα σχεδόν η Ρωσία ανακοίνωσε δια του υφυπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ ότι έχει προτείνει στην διεθνή συνάντηση της Γενεύης την 30ή Ιουνίου μια νέα σύνοδο της λεγόμενης «Ομάδας Δράσης» με στόχο τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία και πρότεινε τη συμμετοχή και άλλων χωρών, περιλαμβανομένου του Ιράν. Η Μόσχα, που όπως τόνισε ο Μπογκντάνοφ δεν «συνδέεται μόνο με συγκεκριμένες προσωπικότητες» , «λυπάται διότι λόγω των θέσεων διαφόρων εταίρων μας, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία δεν ήσαν παρούσες».
Η χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, Συριακή αντιπολίτευση υποχρεώθηκε από τους σπόνσορες να ταξιδέψει στη Μόσχα. Ενόψει της επίσκεψης , ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα , κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στο συριακό καθεστώς» για να «διατηρήσει καλές σχέσεις με το συριακό λαό» και επισήμανε ότι παραμένει δεσμευμένος στο να επιτύχει την υλοποίηση των «διεκδικήσεων του συριακού λαού», ειδικά «την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και της κλίκας του από την εξουσία πριν από κάθε διαπραγμάτευση» για μια μεταβατική εξουσία.
Στο πεδίο της μάχης φαίνεται ότι το Μπααθικό καθεστώς παίρνει το πάνω χέρι. Σύροι στρατιώτες, απέτρεψαν για δεύτερη μέρα, απόπειρα διείσδυσης στο συριακό έδαφος «τρομοκρατικών ομάδων», που επέβαιναν σε «4Χ4 εξοπλισμένα με πολυβόλα, από το Β. Λίβανο. Όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, «πολλοί τρομοκράτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» . Ο λιβανικός στρατός ανακοίνωσε και αυτός ότι «σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε Σύρους στρατιώτες και ένοπλους άνδρες» και επιβεβαίωσε ότι έπεσαν όλμοι στο λιβανικό έδαφος. Οι φιλανθρωπικές ΜΚΟ μετέδωσαν μόνο ότι «ένας Λιβανέζος σκοτώθηκε από τις οβίδες ενώ δύο Σύροι που ζουν στο Λίβανο σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκαν από ένα αυτοκίνητο που προσπαθούσε να φύγει από σημείο που δεχόταν πυρά. Η επίθεση ήταν η δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες». Για τις απώλειες των μισθοφόρων δεν ανακοίνωσαν τίποτα.

Σπ.Χατζάρας

ΥΓ. Συνιστώ σε όσους «σοβαρούς αναλυτάς», «κρατούν ακόμα την ανάσα» τους, να προσέξουν μην σκάσουν, διότι οι «αγορές», ανησυχούν μόνο για την πτώση της τιμής του πετρελαίου, που έπεσε και άλλο, στα 85.90 δολλάρια στη Νέα Υόρκη, δηλαδή στα 69,75 ευρώ, και στα 98.99 δολάρια το Μπρέντ στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...