24/6/12

ΜΑΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ

 Τιτανικός για την Ελένη στο «Τιτάνια»

Την πλήρη εκκαθάριση της υπόθεσης του ΕΔΟΕΑΠ, με την άμεση επιστροφή των κεφαλαίων του αλλά και πρόσθετο έλεγχο στους χειρισμούς και την πρακτική της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και ειδικό διαχειριστικό έλεγχο αλλά με νέα διοίκηση στο Ταμείο , προτείνει η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων. Ήδη χθες καταδικάστηκαν και .πολιτικά οι αποφάσεις και οι προτάσεις της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ (περικοπές σε παροχές και χαράτσια με αυξήσεις εισφορών ΣΕ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟΥΣ). Καταδικάστηκαν επίσης και οι απαράδεκτοι χειρισμοί της, που οδηγούν, όπως καταγγέλθηκε από όλες τις πλευρές, σε απώλεια αποθεματικών, καθιστώντας νόμιμο το PSI. που υποτίθεται αρνήθηκαν να εφαρμόσουν.
 Στην επεισοδιακή 9ωρη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» και στην ψηφοφορία που έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα τα μέλη –μέτοχοι καταψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία τον απολογισμό και τον προυπολογισμό και υπερψήφισαν πρόταση για ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ της διοίκησης Σπανοπούλου, ώστε να υπάρξει επόμενη μέρα στον οργανισμό.
Λίγο νωρίτερα (στις 9 το βράδυ) η απόπειρα της προέδρου να διακόψει την συνέλευση, με πρόσχημα ο,τι ή αίθουσα είχε διατεθεί μέχρι εκείνη την ώρα η δήθεν δεν υπήρχε απαρτία αλλά στην ουσία επειδή προέβλεπε την καταψήφιση, είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονοι διαξιφισμοί, αφού οι παριστάμενοι διαφωνούσαν με τη διακοπή.
Η κατάσταση οξύνθηκε όταν το προεδρείο για να αντιμετωπίσει την πρόταση για παραίτηση του ΔΣ, άρχισε να κινδυνολογεί προκλητικά , ότι θα κοπούν οι συντάξεις και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προκλήθηκαν εντάσεις , απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια και η πρόεδρος , φυγαδεύθηκε , υπό την προστασία-ομπρέλα, προσωπικών φρουρών, που κανείς δεν ήξερε ότι ήταν ψυχρή εφεδρεία σε παρακείμενο χώρο , ενώ την ακολούθησε σχεδόν αμέσως και ο γενικός της γραμματέας Α. Δεμερτζής.
Τελικά η συνέλευση ολοκληρώθηκε, μετά από αίτηση των μετόχων προς το προεδρείο, από τον αντιπρόεδρο(εκ Θεσσαλονίκης) τον ταμία Δ. Μυλωνά και άλλα δύο μέλη του ΔΣ Γ. Βλαβιανό και Ε. Δελβινιώτη, που υπέβαλε παραίτηση στη γενική συνέλευση Με την ψυχραιμία τους πάντως διαχειρίσθηκαν με επιτυχία την κρίση παρά το κλίμα , με όσα είχαν προηγηθεί με τους χειρισμούς της προέδρου. Προηγήθηκε γνωμοδότηση ότι νομιμοποιείται ο αντιπρόεδρος να συνεχίσει αντί για την πρόεδρο. Αμέσως μετά την ψηφοφορία αποχώρησε, διακριτικά,όπως νόμιζε, με το σακίδιο, στον ώμο ο Δ. Τρίμης από τους φανατικούς υποστηρικτές του προεδρικού συστήματα τους ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος εισέπραξε την έντονη αποδοκιμασία με γιουχαΐσματα, για τη στάση του και ειδικά όταν πρότεινε στα ξεκούδουνα απεργία.
Δυστυχώς όμως σε επεισόδια που ακολούθησαν τραυματίστηκε ο συνάδελφος δημοσιογράφος Μανώλης Κύπριος, ευτυχώς ελαφρά, που διακομίστηκε στο νοσοκομείο. 
Όπως επισημάνθηκε κατά την γενική συνέλευση και όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΕΔ:
-Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, είναι υπόλογη, αφού κατέθεσε και άφησε,ως μη όφειλε, τα κεφάλαια του Ταμείου, στο έλεος της ανάλγητης πολιτικής του Μνημονίου και στη Τράπεζα της Ελλάδος, που με άλλοθι την κρίση, τα ‘κανε σκουπίδια, χωρίς να ανοίξει μύτη.
-Στη συνέχεια όμως τα κούρεψαν κι αυτά και μια και στέγνωσε το Ταμείο,έστησαν ένα θλιβερό επικοινωνιακό παιχνίδι, με τη γενική συνέλευση του Σαββάτου, για να καρατομήσουν και επίσημα, παροχές,συντάξεις,ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και να επιβάλλουν χαράτσια ( αυξήσεις εισφορών και άρα μειώσεις μισθών και συντάξεων) σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.
 - Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ, δεν δεχόταν κουβέντα για τα αποθεματικά και τα διαθέσιμα , ενώ έβλεπε με καλό μάτι το πρώτο κούρεμα του 21 %. Και δεν διαφωνούσε να γίνει.
- Δεν είναι τυχαίο ότι αναγκάσθηκε μέσα στην κατακραυγή να οργανώσει και σχετική ενημερωτική ημερίδα στις 15 Σεπτεμβρίου2011, Σ΄αυτή η πρόεδρος του, υποχρεώθηκε, μετά από διαμαρτυρίες και υποδείξεις συνδικαλιστών να στείλει , ίσως για πρώτη φορά, επιστολή στον Προβόπουλο. Με την απάντηση αυτή άρχισε μας πιάνει στην μύτη η οσμή της υπόθεσης των χαμένων αποθεματικών. Από 22 Ιανουαρίου 2012 Καταγγελία της ΚΕΔ , με τίτλο «Βόμβα στα δημοσιογραφικά ταμεία με το κούρεμα» που δημοσιεύθηκε στο «ΠΑΡΟΝ της Κυριακής» και στο www.styx.gr με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και αριθμούς που αποκαλύπτουν ο, τι: «Τα συνολικά ποσά που υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος από τα αποθεματικά όλων των ασφαλιστικών ταμείων ,την παραμονή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου , τότε ήταν -έντοκα γραμμάτια Δημοσίου 4,5 δις. € -ομόλογα ελληνικού Δημοσίου(λήξεως2013-2037) 18,6 δις. € » Τα δικά μας ήταν κάπου 2 δις € Απ’ αυτά στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έμειναν κάτι περισσότερο από 5ΟΟ ΕΚ. € στα χαρτιά και στον ΕΔΟΕΑΠ ακόμη τα ψάχνουμε. Έτσι δεν δικαιολογείται καμία απολύτως άγνοια, από τις διοικήσεις των ταμείων, και τις παρακμιακές πλειοψηφίες στις ενώσεις και την ΠΟΕΣΥ, επισημαίνεται, στην ανακοίνωση της ΚΕΔ. Τον Σεπτέμβριο του 2011 με στοιχεία της διοίκησης ο ΕΔΟΕΑΠ ΕΊΧΕ: -480380 € ΜΕΤΡΗΤΆ -2,3 ΕΚ. € ΜΕΤΟΧΕΣ -2.6 ΕΚ. € ΣΕ ΜΕΡΊΔΙΑ ΑΜΟΙΒΑΊΩΝ -23,4 ΕΚ. € ΣΕ ΟΜΌΛΟΓΑ από 32 εκ.€ που είχε στις αρχές του 2011. -168,9 ΕΚ.€ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Που πήγαν λοιπόν τα λεφτά;
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε στη χθεσινή γενική η αποκάλυψη του Κώστα Ντελέζου, μέλους του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και εκπροσώπου των εργαζομένων στα ΝΕΑ, ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που ορίζει ότι οι ιδιωτικού δικαίου φορείς δεν έχουν υποχρέωση να καταθέτουν τα κεφάλαια τους στη Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για την απόλυτη αποδόμηση των επιχειρημάτων Σπανοπούλου τόνισε παρουσιάζοντας και πρόσθετα οικονομικά στοιχεία και ζητώντας την παραίτηση της διοίκησης. Ενδιαφέρον προκάλεσε επίσης η τεκμηριωμένη εισήγηση του Νίκου Ιγγλέση για τον τρόπο που έχασε τα αποθεματικά η διοίκηση και την υποχρέωση άμεσης παραίτησης της . Καταλυτικά ήταν τα ερωτήματα που έθεσε για λογαριασμό 170 συναδέλφων η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΄Εθνος Εφη Καραγεώργου και η αποκάλυψη συναδέλφου του δικαστικού ρεπορτάζ για το περιεχόμενο της εισαγγελικής παραγγελίας του κ. Πεπόνη για την δικαστική έρευνα που ε΄ναι σε εξέλιξη.
Ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής Γ. Μέρμηγκας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει έκθεση ελέγχου, επειδή το προεδρείο αρνήθηκε να δώσει στην ΕΕ στοιχεία από τα κινήσεις κεφαλαίων και αποθεματικών. Ο Δημήτρης Τσαλαπάτης στη εισήγηση του, καταλόγισε ευθύνες στη διοίκηση για τους χειρισμούς της επειδή κατέθεσαν τα χρήματα στην ΤτΕ γιατί δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση ούτε από το νόμο ούτε το καταστατικό. Αυτό ανεξάρτητα, τόνισε, από τις ευθύνες που έχει η Τράπεζας της Ελλάδος (και δεν είναι μόνο πολιτικές), καθώς και η ανάλγητη πολιτική του Μνημονίου που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, ανέφερε,είναι υπόλογη επειδή ήξερε ότι βάζοντας τα λεφτά μας στη Τράπεζα της Ελλάδος αυτή τα έκανε έντοκα γραμμάτια και ομόλογα-σκουπίδια τουλάχιστον από το 2010. Και αυτό παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες και επισημάνσεις για τους κινδύνους προς το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ Εκτός του ότι δεν είχε κανένα λόγο , μέσα στην κρίση, να βάζει τα λεφτά μας σε ομόλογα-σκουπίδια, επισήμανε ο Δ.Τσαλαπάτης, προκύπτει τώρα ‘ο,τι έσπασαν και ομόλογα του PSI 2, σε τιμές της πλάκας. Αποκάλυψε επίσης ότι σε προηγούμενη περίοδο με πρόεδρο στο ΤΥΠ τη σημερινή πρόεδρο, και με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, ταμίας του ΕΔΟΕΑΠ είχε τοποθετηθεί συνδικαλιστής των διοικητικών, στέλεχος (αν όχι και μέτοχος) γνωστής ΕΛ ΔΕ στη γνωστή περίοδο της χρηματιστηριακής …άνοιξης, που στη συνέχεια της αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας. Το κρίσιμο ζήτημα πάντως είναι ο,τι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είχε καμία υποχρέωση να έχει τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδας αφού είναι ΝΠΙΔ( ΙΔΙΩΤΙΚΟΎ ΔΙΚΑΊΟΥ) και είναι τουλάχιστον περίεργο, την ευκολία,όπως αποδεικνύεται, με την οποία σήκωνε λεφτά η διοίκηση, γιατί δεν την αξιοποίησε από το 2009-2010, Γιατί αφού ήξερε και μπορούσε άφηνε τα λεφτά μας εκεί και χωρίς να παίρνει, όπως φαίνεται αποδόσεις(τόκους); -Ποια ακριβώς είναι τα σημερινά κεφάλαια του ΕΔΟΕΑΠ και το πραγματικό ύψος των αποθεματικών του σε ποιες Τράπεζες τα έχει και με τι επιτόκια; Σε ανακοίνωση της η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων υπογραμμίζει: «Και βέβαια το….έργο αυτής της διοίκησης, να κατέβει αμέσως. Αρκετά με τη παράσταση. Ο,τι πούλησε πούλησε…….. Τα λεφτά μας πίσω αμέσως, απαιτούν οι δημοσιογράφοι»

Δεν υπάρχουν σχόλια: