10/6/12

100 δισ. ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες χωρίς Τρόικα

Μετά το επίσημο αίτημα, της Ισπανίας, η Κομισιόν μαζί με την ΕΚΤ, την EBA και το ΔΝΤ θα καταθέσουν την πρότασή τους για τις προϋποθέσεις που θα τεθούν στις ισπανικές τράπεζες. Τα χρήματα θα χορηγηθούν στο ισπανικό ταμείο ενίσχυσης των τραπεζών (FROB) το οποίο με τη σειρά του θα τα διοχετεύσει σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Η ισπανική κυβέρνηση θα έχει την πλήρη ευθύνη και θα υπογράψει μνημόνιο κατανόησης.Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρέτισε τη συμφωνία που επετεύχθη με την Ισπανία, η οποία, όπως σημείωσε, βρίσκεται «σε καλό δρόμο». Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε σήμερα την «αξιόπιστη», όπως την χαρακτήρισε, βοήθεια που δεσμεύτηκε να προσφέρει η ευρωζώνη για να βοηθήσει την Ισπανία να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της.Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση της ευρωζώνης να χορηγήσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, χαρακτηρίζοντάς την ένα σημαντικό βήμα προς την χρηματοπιστωτική ένωση, δηλώνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ σε ανακοίνωσή του.

Απαντώντας ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με την προσφυγή της Ισπανίας στον Μηχανισμό στήριξης, δήλωσε τα εξής:
«Η πτώση όλου του Νότου, επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν είναι το «κακό σπυρί» της Ευρώπης. «Κακό σπυρί της Ευρώπης» είναι ο άκρατος Νεοφιλελευθερισμός των χωρών του Βορρά. Επιβεβαιώνει παράλληλα την πρότασή μας για την σύμπτυξη ενός μετώπου του Νότου, για διεκδίκηση μιας άλλης, αναπτυξιακής πολιτικής. Αυτή η πολιτική του Νότου, μπορεί να αλλάξει το Μνημόνιο, να καταργήσει το Μνημόνιο, μπορεί να δώσει μια ευκαιρία σε όλη την Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: