22/4/12

Ο Εθνικός Διχασμός- Η άλλη διάσταση

Ο καθηγητής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ και ο εκδοτικός οίκος «ΠΕΛΑΣΓΟΣ-ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ», Μας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο Εθνικός Διχασμός- Η άλλη διάσταση», που θα γίνει την Κυριακή 29 Απριλίου 2012,σρις 19.00 στο κτίριο της Παλιάς Βουλής. Για το βιβλίο θα μιλήσουν, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Μαντούβαλου, ο συγγραφέας Θωμάς Θεολόγης, και ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος. Χαιρετισμούς θα κάνουν ο πατέρας Σ.Καρπαθίου,ο Μίκης Πρωτοπαπαδάκης,ο Δ. Ζαφειρόπουλος, και ο Α.Πεφάνης.
Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σπύρος Χατζάρας

Το βιβλίο αυτό ειναι ξαναδουλεμένη επανέκδοση άλλου, που είχε κυκλοφορήσει το 1997.Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για διαφορετικό έργο. Και τούτο, διότι σε αυτήν τη νέα έκδοση περιλαμβάνονται δύο εκτενή κεφάλαια που αφορούν την καταγωγή, τη δράση στην Κρήτη και την αρχή της πολιτικής σταδιοδρομίας στην Αθήνα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Τα κεφάλαια αυτά, βασισμένα κυρίως στη μελέτη ανέκδοτων αρχειακών πηγών (κυρίως του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, του «Ιδρύματος Ιστορίας του Ελευθερίου Βενιζέλου και της αντίστοιχης Εθνικής Περιόδου» αλλά και των Κοινοβουλευτικών Αρχείων [Parliamentary Archives] της Μεγάλης Βρεταννίας) ανατρέπουν ριζικώς την εικόνα που έως σήμερα επικρατεί όσον αφορά τον Βενιζέλο ειδικώς και, ευρύτερα, την κρίσιμη περίοδο του Εθνικού Διχασμού των Ελλήνων (1916-1920). Συγκεκριμένα: Α) Αναφαίνεται η -αινιγματική- καταγωγή του Κυριάκου, πατέρα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Β) Διευκρινίζεται ο ρόλος του βρεταννικού παράγοντα στην κοινωνική ανάδειξη και πολιτική ανέλιξη του Ελευθέριου Βενιζέλου. Γ) Εξηγείται ότι η αμφίρροπη –και συχνά τουρκόφιλη- στάση του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Κρήτη ήταν αποτέλεσμα της εκεί σύγκρουσης του βρεταννικού παράγοντα με τον ρωσικό (τον οποίο εκπροσωπούσε ο πρίγκηπας Γεώργιος της Ελλάδος). Δ) Μελετώνται τα αίτια των Βαλκανικών πολέμων και αναδεικνύεται η από τη βρεταννική πλευρά προσπάθεια επιβολής ελέγχου σε πετρελαιοφόρα κοιτάσματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως μία από τις βασικές αιτίες της έκρηξής τους. Ε) Έρχεται σε φως ο ήδη από το 1914 «κρυφός πόλεμος» της Βρεταννίας κατά της Ρωσίας, αποτέλεσμα του οποίου ήταν τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και εν πολλοίς του Οκτωβρίου του 1917 στην Αγία Πετρούπολη, που επέφεραν τη ματαίωση της ρωσικής «καθόδου» στη Μεσόγειo. ΣΤ) Διευκρινίζονται τα αίτια της σχεδόν καθολικής υποστήριξης με την οποία ο Ελληνικός Λαός περιέβαλε τον βασιλιά Κωνσταντίνο από το 1916 έως –τουλάχιστον- το 1920. Ζ) Αναλύονται, τέλος, τα αίτια της κατά το 1918 κατίσχυσης των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους και τοποθετείται μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο το δράμα τόσο του Εθνικού Διχασμού των Ελλήνων όσο και της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Με το έργο αυτό, εν ολίγοις, αναιρείται σχεδόν στο σύνολό της η άποψη που μέχρι σήμερα επικρατεί στην ελληνική εκπαίδευση και κοινή γνώμη σχετικώς με καθοριστικής σημασία γεγονότα των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα και αποδεικνύεται ότι οι λόγοι επιβολής αυτής της έως τώρα κυρίαρχης άποψης σαφώς υπήρξαν πολιτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...