30/6/11

Κρυφές περικοπές των συντάξεων

Αποκαθήλωση Λοβέρδου από Κουτρουμάνη και με υπόγειες μειώσεις συντάξεων


του Δημήτρη Τσαλαπάτη

Κρυφές περικοπές των συντάξεων τουλάχιστον κατά 20% και κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων, προβλέπει, μεταξύ άλλων ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου, που με την διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής.


Τιμωρούνται έτσι χιλιάδες ασφαλισμένοι που πίστεψαν τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης και παρέμειναν στην εργασία τους ,ενώ μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν έστω και πρόωρα.


Το γεγονός αυτό προμηνύει νέο κύμα μαζικής εξόδου υπαλλήλων, με μειωμένες όμως τώρα συντάξεις, αφού προηγουμένως παρέμειναν και το πρώτο εξάμηνο του 2011, καταβάλλοντας χωρίς λόγο πρόσθετες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.


Στην ουσία η Βουλή ψηφίζει (άρθρο 44) την κατάργηση νόμου Λοβέρδου, με διατάξεις που έχουν εισηγηθεί οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Κουτρουμάνης.


Πρόκειται μεταξύ άλλων, για μείωση του πλαφόν στις συντάξεις και κατάργηση των κινήτρων που θεσπίστηκαν πέρυσι, ώστε να παραμείνουν στην εργασία τους και παλιοί ασφαλισμένοι, με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ώστε να ανακοπή η μαζική έξοδος εργαζομένων με στόχο παραμονή στην εργασία μέχρι και την ηλικία των 65 και για 40 χρόνια ασφάλισης.


Οι μειώσεις αφορούν κυρίως εργαζόμενους παλαιούς ασφαλισμένους (στις Τράπεζες, τον ΟΤΕ, την ΔΕΗ, τις συγκοινωνίες,εργαζόμενους στα ΜΜΕ, κλπ) που παρέμειναν στην δουλειά τους και μετά την 31.12.2010, ύστερα από τις διαβεβαιώσεις ο,τι δεν θίγονται όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ανεξάρτητα αν είχαν συμπληρώσει ή όχι το όριο ηλικίας.


Στην περίπτωση αυτή μάλιστα, όσοι δεν πίστεψαν στις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης και κυρίως του τότε υπουργού Απασχόλησης Α. Λοβέρδου, αποδεικνύονται κερδισμένοι σε σχέση με όσους παρέμειναν.


Έτσι παραμονές της εκποίησης δημόσιας περιουσίας, ΔΕΚΟ προώθησης σχεδίου υποχρεωτικών μετατάξεων εργαζομένων και απολύσεων μέσω αξιολόγησης από το ΑΣΕΠ, προωθούνται και μυστικές περικοπές συντάξεων στις οποίες δεν περιλαμβάνονται επί του παρόντος οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει και άλλες δυσμενέστερες ρυθμίσεις μαζί με τις διατάξεις για τις ιδιωτικοποιήσεις.


Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον αποκτά έτσι και η ψηφοφορία του συγκεκριμένου άρθρου και η στάση του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου για τις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, που βλέπει τώρα η ασφαλιστική του….«μεταρρύθμιση» να αποκαθηλώνεται μαζί του, από τον άλλοτε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο τον οποίο είχε υποστηρίξει ως διεκδικητή της Προεδρίας του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: