18/2/11

Το χάος το δημιουργούν αυτοί που προσφέρουν τις λύσεις

Η χούντα των διεθνών τραπεζιτών συνεδριάζει στο Παρίσι

Η παγκόσμια οικονομία θα πληγεί σημαντικά εάν οι τιμές του πετρελαίου παρέμεναν στα 100 δολάρια το βαρέλι, ανέφερε ο Νομπούο Τανάκα, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA). Ωστόσο, δήλωσε ότι το τρέχον επίπεδο παραγωγής του ΟΠΕΚ είναι καθησυχαστικό.

«Εάν οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν, το οικονομικό βάρος θα παραμείνει», δήλωσε προς τον Τύπο ο κ. Τανάκα.

Επισήμανε παράλληλα πως η ανάλυση της ΙΕΑ για τις επιδράσεις των υψηλότερων τιμών πετρελαίου δείχνει ότι οι τιμές των 100 δολαρίων και πάνω θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα όπως εκείνα του 2008, όπου τα 150 δολάρια έπληξαν την οικονομία. Πάντως, οι επιδράσεις θα είναι πιο σοβαρές στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπλήρωσε.
Οι αυξήσεις-ρεκόρ των διεθνών τιμών για το βαμβάκι και για το ασήμι, ενισχύουν τις ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η τιμή για το βαμβάκι ξεπέρασε χθες για πρώτη φορά τα 2 δολάρια ανά λίβρα (μία λίβρα αντιστοιχεί σε 0,45 κιλά), απειλώντας απότομες αυξήσεις στα είδη ρουχισμού. Ήδη, οι τιμές καταναλωτή για είδη ρουχισμού αυξήθηκαν στις ΗΠΑ κατά 1% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Γνωστές εταιρίες του κλάδου, όπως η Levi Strauss και η Jones Group, αύξησαν τις τιμές τους και προειδοποίησαν για νέες αυξήσεις.

Οι τιμές του βαμβακιού αυξήθηκαν κατά 171% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και κατά περισσότερο από 40% από την αρχή του χρόνου, εξ αιτίας κυρίως της εκρηκτικής αύξησης της ζήτησης από την Κίνα, της φτωχής σοδειάς στο Πακιστάν και των περιορισμών στις εξαγωγές από την Ινδία. Βετεράνοι επενδυτές της αγοράς εμπορευμάτων προειδοποιούν ότι οι τιμές για το βαμβάκι μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω την επόμενη εβδομάδα, όταν θα καταργηθούν τα καθημερινά όρια αύξησης των τιμών του.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των Financial Times, η τιμή για το ασήμι έφθασε σήμερα στα 31,37 δολάρια ανά ουγγιά (μία ουγγιά αντιστοιχεί σε 31,1 γραμμάρια), το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, καθώς οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στην αγορά αργυρών νομισμάτων.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκε κατά 16% μέσα σε ένα μήνα, ενώ τα μεγαλύτερα νομισματοκοπεία του κόσμου έκαναν ρεκόρ πωλήσεων τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι μικροί επενδυτές, που θέλουν να διασφαλίσουν την περιουσία τους έναντι του αυξανόμενου πληθωρισμού και της εξασθένησης των νομισμάτων, θεωρούν το ασήμι μία φθηνότερη εναλλακτική επένδυση σε σχέση με το χρυσό και με μεγαλύτερη δυναμική κερδών.

Το αυστριακό νομισματοκοπείο πούλησε τον Ιανουάριο 1,53 εκατομμύρια ουγγιές από το ασημένιο νόμισμά του με τη Φιλαρμονική, υπερδιπλάσιο επίπεδο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ το αμερικανικό νομισματοκοπείο πούλησε τον ίδιο μήνα 6,4 εκατ. ουγγιές ασημένιων νομισμάτων με τον αμερικανικό αετό, 50% περισσότερα από το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ.
Τις θέσεις τους για το πρόβλημα του αυξανόμενου πληθωρισμού και τις παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες που αντανακλώνται στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται ότι θα αναπτύξουν σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου, πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου της G 20.

Ο Πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed) κ. Μπεν Μπερνάνκι, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας κ. Μασαάκι Σιρακάβα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας κ. Ζου Ξιάο Τσουάν και ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Μέρβιν Κινγκ θα μετέχουν σε εκδήλωση που διοργανώνει ο όμιλος προβληματισμού (think tank) Eurofi, σε μία σπάνια περίπτωση κοινής εμφάνισής τους.

Στην ίδια εκδήλωση θα είναι ομιλητής και ο αμερικανός Υπουργός Οικονομικών κ. Τιμ Γκάιτνερ..

Το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς μεταφέρεται σταδιακά από τις αναδυόμενες στις αναπτυγμένες οικονομίες, με συνέπεια να αυξάνονται τα επιτόκια σε πολλές χώρες της υφηλίου.

Η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία αυξάνουν τα επιτόκιά τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ενώ αυξάνεται η πίεση και στη Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει στο «σφίξιμο» της νομισματικής της πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός είναι διπλάσιος από το στόχο του 2%.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός έφθασε το 2,4% τον Ιανουάριο, αλλά η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο - σήμερα 1% - πριν από τα τέλη του 2011 το νωρίτερο.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 1,6% τον περασμένο μήνα, αλλά η Fed όχι μόνο κρατά το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν, αλλά συνεχίζει να τυπώνει χρήμα, στο πλαίσιο της απόφασης που έχει ανακοινώσει για την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 600 δις. δολαρίων.

Η εικόνα των ανισορροπιών, είπε η Γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, προκύπτει από την Κίνα που αποταμιεύει και εξάγει, την Ευρώπη που καταναλώνει και τις ΗΠΑ που δανείζονται και καταναλώνουν. Σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg, η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι «σαφώς πρέπει να κρατήσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό», προσθέτοντας ότι «ο μεγάλος πληθωρισμός δεν πρόκειται να βοηθήσει την ανάπτυξη».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα" το Ισραήλ προχώρησε στην 100% αναγνώριση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία είναι συνέχεια της αναγνώρισης της Κύπρου, εκδίδοντας, μάλιστα, και σχετικούς χάρτες.

Η δημοσιοποίηση έγινε πριν προλάβει η Ελλάδα να αναγνωρίσει την ΑΟΖ, εξαιτίας της διαφωνίας με την Τουρκία, για την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο.

Τη συμφωνία με το Ισραήλ κύρωσε ομόφωνα, χθες, η κυπριακή Βουλή.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας, οι χάρτες περιγράφουν την πορεία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, το οποίο θα παράγεται στο Λεβιάθαν από την αμερικανική Νoble Εnergy Ltd, ενώ οι χάρτες φέρονται να έχουν δοθεί και στην ελληνική κυβέρνηση.

Πρακτικά, η κίνηση του Ισραήλ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και της δίνουν την ευκαιρία να διεκδικήσει με πιο πειστικό τρόπο τις θέσεις."

Απ' ότι φαίνεται κάποια "δύναμη" επεμβαίνει και δημιουργεί εξελίξεις τις οποίες δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί !!! Το κράτος του Ισραήλ κάνει αυτό που δεν μπορεί να κάνει τόσα χρόνια (η τοποθετημένη από τους ίδιους) πολιτική ηγεσία της Ελλάδος !!! Εάν σκεφτεί κανείς ήρεμα τί σημαίνει αυτό γεωπολιτικά μπορεί και να τρελλαθεί από την χαρά του. Αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει από μία ελλαδική πατριωτική κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες πραγματοποιείται από το αντίπαλον δέος (ελληνισμός-σιωνισμός, πνευματισμός-υλισμός, φως-σκότος κλπ) !!! Πρέπει να καταλάβετε καλά όλοι ότι η ΤΟΥΡΚΙΑ μένει εκτός από τα σχέδιά της για εκμετάλλευση του Αιγαίου με την απόφαση της υπερδύναμης του πλανήτη, του ΙΣΡΑΗΛ (του άλλοτε ισχυρού συμμάχου της) να αλλάξει σύμμαχο και να προσεγγίσει Ελλάδα και Κύπρο !!! Η Τουρκία απώλεσε την μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε ποτέ να μας καταπιεί. Αυτή την στιγμή είναι εκτός παιχνιδιού και δεν πρόκειται να ξαναμπεί. Έπαιξε και έχασε και τα αποτελέσματα ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται. Αυτά όμως που θα πάθει εξαιτίας της αντίδρασής της δεν θα τα έχουμε δει ούτε στα πιο τρελλά όνειρά μας. Μην συγχέετε την τραγική κατάσταση της χώρας μας και τις προδοτικές κυβερνήσεις με τα γεωοικονομικοπολιτικά γεγονότα που συντελούνται στον πλανήτη και ιδιαίτερα στην λεκάνη της Μεσογείου. Το ακυβέρνητο πλοίο "Ελλάς" (με ρότα πάνω σε ξέρα) παραμένει χωρίς κυβερνήτη αλλά ρυμουλκείται από το ρυμουλκό "Ισραήλ" σε απάνεμο λιμάνι !!! Είμαι πολύ αισιόδοξος και χαρούμενος διότι γίνονται πράξη πράγματα για τα οποία μιλούσαμε χρόνια πριν. Η αναλαμπή και αναγέννηση του ελληνισμού έχει αρχίσει.
Χ.Π.

Ανώνυμος είπε...

Η επίθεση συνέβη μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα στη περιοχή των Πετραλώνων. Εκεί όπου διαμένει η μητέρα της παθούσας την οποία κάλεσε η ίδια να επισκεφτεί λόγω προβλήματος υγείας. Η 53χρονη, αφού πάρκαρε το αυτοκίνητό της, μόλις 40 μέτρα από την είσοδο του σπιτιού, δέχτηκε την επίθεση από τους δράστες με σκοπό να της αρπάξουν τη τσάντα.
Η αστυνομία κατάφερε και συνέλαβε τον έναν από τους δυο, έναν 31χρονο αλλοδαπό Μαροκινής καταγωγής ο οποίος αρχικά διατεινόταν πως είναι Παλαιστίνιος που ζητά… πολιτικό άσυλο. Ο δράστης είχε απελαθεί από την Ελλάδα στις 29 Νοεμβρίου 2010, αλλά είχε επιστρέψει σαν πολιτικός πρόσφυγας με άλλα χαρτιά…