18/1/11

Οι “αγορές” και η πείνα

Τα τρόφιμα ακριβαίνουν και η πείνα και η ανεργία σαρώνουν. Αυτα ειναι τα δώρα των “αγορών”, που εγ'αζονται για το κοινό καλό.

Ενας πεινασμένος άνεργος Τυνήσιος ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι, αυτοπυρπολήθηκε και η φωτιά που έκαψε το σώμα του έδωσε το έναυσμα για τις λαικες διαμαρτυρίες που οδήγησαν στην απομάκρυνση ενός από τα παλαιότερα μέλη της σοιαλιστικής διεθνούς, του δικτάτορα της Τυνησίας ,Μπεν Αλί ώστε να εκτωνωθει η κατάσταση.

Ο Συνταγματικός Δημοκρατικός Συναγερμός (RCD), το κόμμα του ανατραπέντος Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι, διέγραψε από τις τάξεις του τον πρώην πρόεδρο Μπεν Αλι και έξι από τους συνεργάτες του, «με βάση την έρευνα που έγινε σε κομματικό επίπεδο, μετά τα σοβαρά γεγονότα που συγκλόνισαν τη χώρα» κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Τυνησίας, Φουέντ Μπάζα, και ο πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Γανούσι, παραιτήθηκαν σήμερα από τον RCD μετά απόφαση διαχωρισμού των κρατικών οργάνων και των πολιτικών κομμάτων», που αποφασίστηκε την Δευτέρα από τη νέα κυβέρνηση “εθνικής ενότητας”.

Η φωτιά από την Τυνησία και την Αλγερία μεταδίδεται και στην Αίγυπτο όπου σήμερα υπέκυψε, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, ο τρίτος Αιγύπτιος που είχε αυτοπυρποληθεί νωρίτερα στην οροφή κτιρίου στην Αλεξάνδρεια.

Ο 25χρονος Άχμεντ Χάσεμ Ελ Σάγιεντ, άνεργος, είχε ρίξει το πρωί κηροζίνη σε ένα χαλί, έβαλε φωτιά με ένα σπίρτο και τυλίχτηκε στις φλόγες.

ΟΗΕ: Η διπλή ύφεση απειλεί την Ευρωζώνη

Ορατή είναι η απειλή της διπλής ύφεσης για την Ευρωζώνη το 2011, λόγω των μέτρων λιτότητας που λαμβάνει σειρά ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο Οργανισμός παράλληλα εκτιμά πως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπες με μικρότερο κίνδυνο για μια νέα επιβράδυνση.

Σε έκθεσή του για την «Κατάσταση και τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας το 2011» σημειώνει ειδικά για την Ευρώπη ότι «ο αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας που είτε σχεδιάζονται είναι εφαρμόζονται συνιστούν απειλή για μια νέα επιβράδυνση».

Ο οργανισμός εκτιμά πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% φέτος, από 1,6% το 2010, ενώ ειδικά για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία προβλέπει πως είτε θα παραμείνουν σε ύφεση είτε θα δουν μια μικρή ανάκαμψη στην καλύτερη περίπτωση.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, εκτιμάται πως φέτος θα επιβραδυνθεί και θα ανακάμψει το 2012.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.capital.gr/News.asp?id=1118859
Όνειρο....

Η θέση της προστάτιδας των εργαζομένων προοδευτικής αριστερής παρατάξεως ποία είναι;