23/12/10

Πως βλέπει η διεθνής τραπεζιτική χούντα την Οικονομία

Τα κρατικά ομόλογα και οι λαοί των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα συνεχίσουν να πληρώνουν το μάρμαρο

BlackRock: Tο 2011 ίσως αποδειχτεί επανάληψη του 2010NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, το 2011 ενδέχεται να αποτελέσει άλλη μια χρονιά κατά την οποία θα καταγραφούν θετικές αποδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο για τις μετοχές, όσο και για τα υπόλοιπα επενδυτικά προϊόντα που ενέχουν ρίσκο (risky assets), έκανε ο κ. Richard Urwin, Επικεφαλής Επενδύσεων στην ομάδα Fiduciary Mandate Team της BlackRock.

Η εκτίμηση του κ. Urwin για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στο 2011 είναι η ακόλουθη:

* Ο πληθωριστικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά σχετικά μεγαλύτερος στην περίπτωση των αναδυόμενων αγορών: Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, το 2011 αναμένεται να είναι μια χρονιά, στη διάρκεια της οποίας οι κεντρικές τράπεζες θα διαπιστώσουν ότι ο πληθωρισμός όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά μάλλον παραμένει υπερβολικά χαμηλός. Μιλώντας για χαμηλό πληθωρισμό δεν υπονοούμε αποπληθωρισμό. Στην πραγματικότητα, εάν ο κίνδυνος εμφάνισης αποπληθωρισμού αρχίσει να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, τότε οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν με δημοσιονομικά μέτρα, στο βαθμό που χρειάζεται ώστε να παρασχεθεί η απαιτούμενη στήριξη. Παράλληλα, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες ο πληθωριστικός κίνδυνος είναι σημαντικός, η πιθανότητα να δούμε ουσιαστική αύξηση του πληθωρισμού μέσα στο 2011, είναι πολύ μικρή.

* Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα πρέπει να παραμείνει θετικός σε όλη τη διάρκεια του 2011: Η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να εμφανιστεί πιο ισορροπημένη, με τις ανεπτυγμένες αγορές να συνεισφέρουν περισσότερο στην παγκόσμια οικονομία τον επόμενο χρόνο, συνεχίζοντας έτσι την θετική πορεία που καταγράφηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Για παράδειγμα, τα τελευταία τρίμηνα η ανάπτυξη στη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Μ. Βρετανία κυμάνθηκε κατά μέσο όρο μεταξύ του 3% και του 4%.

* Η πιθανότητα διάλυσης του ευρώ είναι πολύ μικρή: Χωρίς αμφιβολία, το πιο σημαντικό γεγονός του 2010, σε σχέση με τις αγορές, ήταν η κρίση χρέους των κρατών της Ευρώπης. Η κρίση αυτή είναι πιθανό να συνεχίσει να τις επηρεάζει και κατά τη διάρκεια του 2011 ή και αργότερα, δεδομένου ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκονται μπροστά σε μία παρατεταμένη περίοδο περιστολής δημόσιων δαπανών. Παρόλα αυτά, η πιθανότητα διάλυσης του ευρώ είναι πολύ μικρή.

* Οι αποτιμήσεις των χρηματιστηριακών αγορών δε δείχνουν σημάδια παραλογισμού ή υπερβολών: Αντιθέτως, καθώς οδεύουμε προς το τέλος του 2010 οι πολλαπλασιαστές κερδών παρουσιάζονται μετριοπαθείς με βάση τις ιστορικές τους τιμές. Πιστεύουμε ότι η αγορά αντανακλά τον παγκόσμιο προβληματισμό αναφορικά με τη διάρκεια και τη δύναμη που θα έχει η προσπάθεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Σε αυτές τις συνθήκες, δεν απαιτούνται εξωπραγματικά αποτελέσματα για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη απόδοση στα χρηματιστήρια, αλλά μάλλον ένα περιβάλλον όπου τα δυσάρεστα νέα, απλώς δεν θα είναι όσο δυσάρεστα περιμέναμε.

* Τα κέρδη των μετοχών στη διάρκεια του 2011 θα είναι έντονα εξαρτημένα από τον κύκλο της παγκόσμιας οικονομίας: Οι αποτιμήσεις δείχνουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δε είναι έτοιμες να κινηθούν ανοδικά σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική απογοήτευση στο μέτωπο της παγκόσμιας ανάπτυξης, ακόμη και αν αποφευχθεί η ύφεση. Επίσης, η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ενδέχεται να παρουσιαστεί μικρότερη σε σύγκριση με τους υψηλούς ρυθμούς του περασμένου έτους. Με παρόμοιο σκεπτικό, εάν το σκηνικό στην παγκόσμια οικονομία εμφανιστεί σχετικά ευνοϊκό, τότε οι αποδόσεις για τα περισσότερα επενδυτικά προϊόντα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από εκείνες των κρατικών ομολόγων.

* Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν ότι, σε μεσοπρόθεσμη βάση, τα κέρδη από τα προϊόντα αυτά θα είναι μικρά: Παρόλα αυτά, για να δούμε μέσα στο 2011 τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν σημαντικά, θα πρέπει να εκπληρωθούν δύο συνθήκες. Είτε να καταγραφεί μεγαλύτερη ανάπτυξη ή υψηλότερος πληθωρισμός, ώστε οι κεντρικές τράπεζες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και να ανεβάσουν απότομα τα επιτόκια, είτε να μεγαλώσουν οι ανησυχίες αναφορικά με τα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών.

* Στις ανεπτυγμένες οικονομίες τα βασικά επιτόκια αναμένεται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα: Όσον αφορά τα επιτόκια, για το 2011 δεν θεωρούμε πιθανή την επανεμφάνιση των έντονων φαινομένων του παρελθόντος, ακόμη και στην περίπτωση που το επίπεδο της παγκόσμιας αποταμίευσης πέσει σημαντικά. Έτσι, για το 2011 δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος καταλύτης που θα οδηγήσει την απόδοση των ομολόγων σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι τα κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν για αρκετό διάστημα να παρουσιάζουν ‘τραβηγμένες’ αποτιμήσεις και αρνητική πραγματική απόδοση, με την εξαίρεση φυσικά των ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον κ. Urwin, «κατά κάποιο τρόπο, το 2011 θα δείχνει σαν μια επανάληψη της φετινής χρονιάς. Οι μετοχές είναι πιθανό να κινηθούν σταδιακά προς υψηλότερα επίπεδα. Οι μετοχικοί τίτλοι στις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να έχουν απλώς καλύτερη, και όχι εντυπωσιακά καλύτερη απόδοση από τους υπόλοιπους, αποτέλεσμα που εν μέρει θα οφείλεται και στην ανατίμηση των νομισμάτων των χωρών αυτών, ενώ τα εμπορεύματα θα μπορούσαν να καταγράψουν επιπλέον κέρδη, καθώς διατηρείται η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης».

Όπως εκτιμά ο ίδιος, «η πιο σημαντική διαφορά όσον αφορά τα κέρδη σε σχέση με το 2010 θα μπορούσε να καταγραφεί στην αγορά του κρατικού χρέους, με αρνητικό βέβαια τις πολύ χαμηλές αποδόσεις. Κι ενώ η τοποθετήσεις σε εταιρικά ή άλλους μη κρατικούς τίτλους θα μπορούσε ενδεχομένως να προσθέσει κάποια αξία στα χαρτοφυλάκια ομολόγων, η πρακτική δυνατότητα για μια στρατηγική εκτεταμένης διαφοροποίησης είναι πιο περιορισμένη. Με λίγα λόγια, το 2011 θα μπορούσε να αποτελέσει άλλη μία χρονιά κατά την οποία πολλοί επενδυτές θα στέκονται διστακτικοί μπροστά στην ανάληψη επενδυτικού κινδύνου. Αν παρόλο αυτά το τολμήσουν, είναι πιθανό ότι θα ανταμειφθούν».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1912963


Ποιά είναι η εταιρεία των 9 τρις

BlackRock is a global investment management firm based in New York City. The company acquired Barclays Global Investors in December 2009 under the BlackRock name, making it the largest money manager in the world.
The deal had been approved by Barclays shareholders and announced on June 11, 2009.
As of September 30, 2010, BlackRock’s assets under management total US$3.446 trillion across equity, fixed income, cash management, alternative investments, real estate, and advisory strategies. Through BlackRock Solutions, BlackRock offers risk management, strategic advisory, and enterprise investment system services to a broad base of clients with portfolios totaling approximately US$9 trillion. BlackRock is publicly-traded, with Bank of America, PNC Financial Services, and Barclays PLC holding 34.1%, 24.6%, and 19.9% respectively, with the remainder owned by institutional and individual investors, as well as BlackRock employees.
BlackRock was founded as BlackStone Financial Management within the private equity firm Blackstone Group in 1988. Larry Fink, BlackRock’s founder and CEO, had joined Blackstone in 1988 as a partner, along with Ralph Schlosstein, former White House aide under the Carter administration, Robert Kapito, and Sue Wagner. Before joining Blackstone, Fink was a managing director at First Boston, where he pioneered the mortgage-backed securities market in the United States

Τα πρόσωπα «κλειδιά»
Laurence D. Fink — Chairman & CEO
Robert S. Kapito — President
Robert W. Fairbairn - Vice Chairman, Head of Global Client Group
Blake Grossman - Vice Chairman, Head of Scientific Equities
Charles S. Hallac - Vice Chairman, Co-Chief Operating Officer
Rich Kushel - Vice Chairman, Head of International Business
Susan L. Wagner - Vice Chairman, Co-Chief Operating Officer
Bennett W. Golub - Vice Chairman, Chief Risk Officer


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Απριλίου στην Ιστορία

Η 19η Απριλίου είναι η 110η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατα το Γρηγοριανό ημερολόγιο . Απομένουν 256 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.   531....