22/6/10

Το ταμείο των 10 δισ.€ υπέρ των τραπεζιτών

http://ta-mavra-nea.blogspot.com/2010/06/10.html

Το δρόμο για κρατικοποιήσεις τραπεζών ανοίγει το σχέδιο νόμου που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα λειτουργήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που ιδρύεται για να προσφέρει κεφαλαιακές ενισχύσεις μέχρι 10 δις. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τα ίδια κεφάλαια θα (σ.σ.: από το ΤΧΣ) παρέχονται με τη μορφή προνομιούχων μετοχών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι προνομιούχες μετοχές θα μετατρέπονται σε κοινές, σε επόμενο στάδιο και σύμφωνα με κανόνες που θα εξειδικευθούν περαιτέρω στη νομοθεσία θέσπισης του Ταμείου.

Τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα καταβάλλουν μερίσματα ή εξοφλούν κουπόνια σε υβριδικό κεφάλαιο, εκτός αν είναι υποχρεωμένα εκ του νόμου να το κάνουν, κάτι που εφαρμόζεται στην περίπτωση κερδοφόρου πιστωτικού ιδρύματος (εν τούτοις το πιστωτικό ίδρυμα δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει αποθεματικά για να παρουσιάσει κέρδη).

- Το πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές στο ίδιο ποσό με αυτό που επενδύθηκε αρχικά σε αυτό. Μετά από 5 χρόνια οι μετοχές πρέπει να επανακτηθούν ή πρέπει να αποζημιωθούν με πρόστιμο. Αν δεν μπορούν να επανακτηθούν γιατί δεν καλύπτονται τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας, οι προνομιούχες μετοχές πρέπει να μετατραπούν σε κοινές μετοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...