26/4/10

Άγριο μποϊκοτάζ στις ελληνικές τράπεζες!

Ρεπορτάζ http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/708-2010-04-25-20-32-18

Επικαλούμενες τον κίνδυνο κατάρρευσης ελληνικών τραπεζών, οι μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωπαϊκής αγοράς έχουν επιβάλει άγριο μποϊκοτάζ στο τραπεζικό σύστημα, με την απόλυτη και συντονισμένη άρνησή τους να χρηματοδοτήσουν ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα με πράξεις ρέπος ελληνικών ομολόγων.

Το ερώτημα είναι πόσο ακόμη θα αντέξουν οι ελληνικές τράπεζες αυτό τον αποκλεισμό, καθώς είναι δεδομένες οι πιέσεις στη ρευστότητά τους από τη συνεχή «αιμορραγία» των καταθέσεων και ουσιαστικά βρίσκονται απόλυτα εξαρτημένες από τη ρευστότητα που τους παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνικού χαρακτήρα (αλλά και εξόχως πολιτικές…) συνομιλίες ανάμεσα στην Ένωση των Ευρωπαίων Διαπραγματευτών Πρωτογενούς Αγοράς (European Primary Dealers Association – EPDA), την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχουν εξελιχθεί σε θρίλερ.

Το επόμενο ραντεβού για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης είναι αρκετά μακρινό (στις 14 Μαΐου) και τοποθετείται πέντε ημέρες πριν «σκάσουν» οι λήξεις χρέους ύψους 8,9 δις. ευρώ του Δημοσίου, που θα πρέπει –καλώς εχόντων των πραγμάτων- να καλυφθούν μέσω του διεθνούς μηχανισμού χρηματοδότησης από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “B”, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα μια ακραία πρόταση της EPDA, που απαρτίζεται από 22 μεγάλες τράπεζες της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, η οποία αντανακλά και την άθλια κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ακολουθώντας στην τροχιά πτώσης το Ελληνικό Δημόσιο.

Η EPDA έχει ζητήσει, προκειμένου να συνεχίσουν να δανείζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τις ελληνικές, να παρεμβάλλεται σε όλες τις συναλλαγές ως εγγυητής η Τράπεζα της Ελλάδος. Δηλαδή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ζητούν να προχωρούν σε ρέπος μόνο με την κεντρική τράπεζα της χώρας και αυτή στη συνέχεια να χρηματοδοτεί τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, μεταφέροντας με τον τρόπο αυτό στον ισολογισμό της τον πιστωτικό κίνδυνο.

Επισήμως, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν διατυπώσει αυτή την πρωτοφανή και εξωφρενική για χώρα της Ευρωζώνης πρόταση, επειδή, όπως ισχυρίζονται, θεωρούν εξαιρετικά σοβαρό τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων από ελληνικές τράπεζες αυτή την περίοδο, καθώς η κρίση στην αγορά των κρατικών ομολόγων έχει διαβρώσει την αξιοπιστία τους.

Ανεπίσημα, όμως, είναι σαφές, ότι το άγριο μποϊκοτάζ στις τράπεζες και οι απαιτήσεις για κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου από την ΤτΕ ανάγονται στην απόφαση της ΤτΕ, στις 8 Απριλίου, να ενημερώσει όλους τους παράγοντες της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), δηλαδή της ελληνικής αγοράς ομολόγων, ότι στο εξής και μέχρι νεοτέρας θα πρέπει να κλείνουν με υποχρεωτικές πράξεις ρέπος όλες οι ανοικτές θέσεις των τραπεζών στο τέλος κάθε συνεδρίασης.

Αυτό έγινε, επειδή η ΤτΕ διαπίστωσε, ότι ο αριθμός των failed orders (αποτυχημένων εντολών) στο σύστημα της ΗΔΑΤ είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς τα ελληνικά ομόλογα σορτάρονταν ανελέητα. Με την απόφασή της, η ΤτΕ υποχρεώνει τις μεγάλες τράπεζες, που δανείζουν ελληνικά ομόλογα στους «σορτάκηδες» χωρίς να τα έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, να κλείνουν τις ανοικτές θέσεις τους στο τέλος κάθε συνεδρίασης, προχωρώντας σε ρέπος με ελληνικές τράπεζες. Έμμεσα, δηλαδή, υποχρεώνονται οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να παρέχουν ρευστότητα στις ελληνικές με ρέπος επί ελληνικών ομολόγων.

Μετά την απόφαση αυτή, οι μεγάλοι ξένοι βασικοί διαπραγματευτές ομολόγων αρνούνται να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους, σε ό,τι αφορά το market making, ζητώντας πρώτα από την ΤτΕ να αναλάβει εκείνη τον πιστωτικό κίνδυνο για τα ρέπος τους με ελληνικές τράπεζες. Θεωρητικά, η ΤτΕ έχει το δικαίωμα επιβολής κυρώσεων στις τράπεζες που αρνούνται να επιτελέσουν τα θεσμοθετημένα καθήκοντα τους, για τα οποία έλαβαν από την Πολιτεία τον τίτλο του βασικού διαπραγματευτή, αλλά προφανώς η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν έχει το… στομάχι μέσα σε αυτή την κρίση να τις επιβάλει και, αντί γι’ αυτό, ανέχεται να συνεχίζεται η ταπεινωτική συζήτηση προτάσεων της EPDA.
Όσο για τις ελληνικές τράπεζες, αυτές προετοιμάζονται για άλλο ένα 20ήμερο στο… τρενάκι του τρόμου, καθώς οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, με την Γερμανία να… παίζει καθυστέρηση, εγγυώνται τη συνέχιση των ακραίων καταστάσεων στην ελληνική χρηματαγορά, ενώ και τα νεύρα των καταθετών είναι σαφές ότι έχουν αρχίσει να επηρεάζονται από την παρατεινόμενη αβεβαιότητα…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα εδώ http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=52&t=180330 αναφέρεται πως η κ. Δραγώνα περαν του ότι ανήκε στη ΝΔ και είχε προταθεί για υποψήφια ήταν επίσης συνεργάτιδα του του Σπύρου Θεοτόκη (επικεφαλούς της Κ.Ο. της Εθνικής Παρατάξεως).
Να ισχύει άραγε;