29/1/10

Να μην διαλυθεί η Ηπειρωτική Εταιρεία Αθηνών

Ανοιχτή επιστολή-έκκληση, προς τους απανταχού Ηπειρώτες,τους φίλους της Ηπείρου και κάθε αρμόδιο.

Του Βησσαρίωνα Μπακόλα
Μέλους του Δ.Σ της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα



Αγαπητοί Συμπατριώτες και φίλοι της Ηπείρου,
Την 25η Ιανουαρίου 2010 συνήλθαν σε Γ.Σ. αρκετά άτομα στα ιδιόκτητα γραφεία –Βιβλιοθήκη της Ηπειρωτικής Εταιρείας Αθηνών, με μοναδικό θέμα τη Διάλυση της ιστορικής Εταιρείας. Πρωτοεμφανίστηκε ως Κομιτάτο για την Απελευθέρωση της Ηπείρου από το 1896,μετά την διάλυση της Εθνικής Εταιρείας. Την 25η Μαρτίου 1906 εμφανίστηκε επίσημα και νόμιμα, με το όνομα Ηπειρωτική Εταιρεία Αθηνών, με πρωτοβουλία του Αρχηγού Χιμάρας, αειμνή στου Σπύρου Σπυρομήλιου. Πρώτος Πρόεδρος ο Σουλιώτης αείμνηστος Παναγιώτης Δαγκλής, υπαρχηγός του τότε Γενικού Επιτελείου. Αυτοί με τον αείμνηστο Δημήτριο Νότη Μπότσαρη, ηγήθηκαν ως κορυφαίοι, στους αγώνες Απελευθέρωσης και ο Αυγερινός Αβέρωφ, πατέρας του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ, πάλευε ως Δημοσιογράφος.Τον καιρό της Κατοχής, η Ηπειρωτική Εταιρεία δεν διαλύθηκε, αλλά απλώς ανεστάλη η Λειτουργία της για να είναι έτοιμη στην Αθήνα για ειρηνικές παρεμβάσεις στην χειμαζόμενη ΄Ήπειρο, όπως έπραξε το 1945.Τούτος ο ξαφνικός Κεραυνός Διάλυσης με συνοπτικές διαδικασίες της 25ης Ιανουαρίου 2010, για λόγους μόνον οικονομικούς, είναι πολύ παράξενος. Δεν είναι καθόλου πειστικός ο λόγος αυτός και παρουσιάζεται σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα και την Ήπειρο εποχή που γίνεται προσπάθεια αμφισβήτησης και αναθεώρησης.
Προσωπικά οφείλω να υπενθυμίσω στο αγαπητό μου Δ.Σ. την από Βιέννης απειλή κάποιου που ασχολείται με τις Γεωπολιτικές Προοπτικές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στον εν λόγω Γερμανό απάντησα με ένα μικρό βιβλιαράκι μόνος μου, αφού δεν μου επετράπη να απαντήσω από το Περιοδικό της Εταιρείας, κι ας είχα για πολλά χρόνια την ευθύνη και του Περιοδικού της Ηπειρωτικής Εταιρείας. Τότε εθελοντικά και με δικά μας έξοδα, χωρίς χορηγίες κ.λ.π. προσπαθούσαμε να έχουμε ανεξάρτητη φωνή και τα καταφέραμε.Έγραψα κάποτε στο περιοδικό μας, ότι δεν στηριζόμαστε σε χορηγίες σκοπιμότητας.Μετά τις χορηγίες και την πρόσληψη δύο Γραμματέων, γιατί απότομα διαλύεται η Ιστορική Εταιρεία, χωρίς να παρουσιάζονται αυτά τα σοβαρά θέματα στο Περιοδικό;
Γιατί δεν δημοσιεύτηκε η Ημερήσια Διάταξη της Γ.Σ ,στο περιοδικό; …
Γιατί πολλά μέλη δεν έλαβαν πρόσκληση; ..
Γιατί δεν εισέπρατταν συνδρομές μελών πριν από την Γ.Σ.;..
Γιατί κατά την διάρκεια της Συνέλευσης εισέπρατταν με διάκριση συνδρομές και δεν εισέπραξαν από εμένα που με είχαν σε κατάσταση 108 προσώπων με χρέος 75 Εύρο;..
Γιατί στις πολλές προφορικές και με συνοπτικά σημειώματα ενστάσεις απαρτίας, νομιμότητας μελών, ισηγορίας,κ.λ.π. δεν δόθηκε ούτε μια απάντηση;…Γιατί από την αρχή δημιουργήθηκε ένα απαράδεκτο τεχνητό κλίμα έντασης σε Πνευματικό Σωματείο;…
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, τα γιατί είναι ατελείωτα και παράδοξα. Οι Ακαδημαϊκοί -Παιδαγωγοί που λάμπρυναν στο παρελθόν την Εταιρεία, απάντησαν με την ζωή τους στα διαστρεβλωτικά και ανιστόρητα της Ακαδημίας των Τιράνων για την μεγάλη Αλβανία μέχρι την Ναύπακτο κ.λ.π.
Δύο-τρία μέλη του Δ.Σ. της τωρινής Εταιρείας, κουρασμένα από τις ευθύνες και το ιστορικό βάρος της διατήρησης της Εταιρείας, φοβισμένοι ίσως από το γενικό κλίμα της κακής οικονομικής καταστάσεως, πικραμένοι από την δική μας αδιαφορία και απομεμωνομένοι από τις έντονες κομματικές αντιπαραθέσεις έφθασαν σε αυτή την μεγάλη καλοπροαίρετη απόφαση της Διάλυσης.
Έλληνες Συμπατριώτες, τώρα χρειάζονται οι ειρηνικές και επιστημονικές απαντήσεις στην παγκόσμια θολοανακατοσούρα και αυτές είναι έτοιμες.Τώρα χρειάζεται η δοκιμασμένη Φωνή της Ηπειρωτικής Εταιρείας. Μην την αφήσετε να διαλυθεί. Να πείτε σε κάθε αρμόδιο, να φροντίσει προς το παρόν έστω για Αναστολή Λειτουργίας. Υπάρχουν δύο διαμερίσματα και αρκετά άλλα πράγματα που δεν δημιουργούν έξοδα. Ας κλείσουν προσωρινά το ένα τηλέφωνο, το περιοδικό και το ισόγειο εσωτερικό διαμέρισμα. Δεν υπάρχει λόγος οικονομικός διάλυσης.
Και οι Κουρασμένοι, ας αποτραβηχτούν διακριτικά και τιμητικά, δίνοντας την προσωρινή πρωτοβουλία στα εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ. και στους αναπληρωτές. Είναι νομίζω μεγάλη ιστορική ευθύνη για τους ίδιους η απότομη διάλυση.
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς και υπενθύμιση του χρέους μας για τον Πολιτισμό της Αυτοθυσίας των προγόνων μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ασχετο με το θέμα αλλά πολύ ενδιαφέρον...
http://imageevent.com/firesat/strangedaysstrangeskies?z=3&c=4&n=1&m=-1&w=4&x=0&p=285
Επισκεφτείτε το

Ανώνυμος είπε...

Κυριε χατζαρα

τα ψηφισματα σαν αυτο που ζητανε περιφρονηση της διεθνους συνθηκης λωζαννης δεν θυμιζουν εντονα τα αιτηματα των ναζι που καταργουσαν διεθνεις συνθηκες μονομερως;

οπως ακριβως επικαλουνταν οι ναζι ανθρωπινα δικαιωματα για να καταπατησουν πολιτικα δικαιωματα,εθνικες ανεξαρτησιες κρατων,ετσι και οι σημερινοι ψηφιζουν τελεσιγραφα παρακαμψης της εθνικης κυριαρχιας,των συνθηκων του διεθνους δικαιου και των κρατων υποκειμενων του.

πολυ επικινδυνη πορεια εχει παρει η ευρωπη..