30/11/09

Η Goldman Sachs έστεισε το κόλπο με τα ομόλογα



της Κλεοπάτρας Κοντονίκα

Κερδισμένοι κατά 87% μέσα σε πέντε ημέρες είναι οι "επενδυτές" που πίεσαν ,προβαίνοντας σε σημαντικές πωλήσεις, τα ελληνικά ομόλογα την εβδομάδα που πέρασε.

Μεγάλο μέρος των τίτλων αυτών είχε αγορασθεί τον Οκτώβριο όταν το spread εκινείτο στις 120 μονάδες.

Η κατακόρυφη άνοδος του spread που άγγιξε την προηγούμενη Παρασκευή το πρωί τις 217 μονάδες βάσης ευνόησε τους τελευταίους πωλητές ελληνικών τίτλων, οι οποίοι αφού τις προηγούμενες μέρες κυριολεκτικά ξεπούλησαν κλείνοντας θέσεις, άρχισαν προς το μεσημέρι της Παρασκευής να αγοράζουν σωρηδόν όταν το spread ισορρόπησε στις 197 μονάδες

Ανάλογο «αιχνίδι» είχε παρατηρηθεί και στις αρχές Αυγούστου, όταν το spread των ελληνικών ομολόγων είχε «χτυπήσει» το ιστορικά υψηλότερο επίπεδο φθάνοντας στις 303 μονάδες (10/08/09).

Από τους σημαντικότερους πωλητές, ίσως ο μεγαλύτερος, των τελευταίων ημερών ήταν ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs, που πυροδότησε και το κύμα πωλήσεων αυξάνοντας έντονα τις πιέσεις οι οποίες γενικεύθηκαν όταν το κύμα των πωλήσεων διογκώθηκε με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων ξένων διαχειριστών και αρκετών εγχώριων που διατηρούν σημαντικά χαρτοφυλάκια ομολόγων.

Το γεγονός οτι η πίεση ξεκίνησε από την Goldman Sachs ερμηνεύθηκε από αρκετούς εγχώριους παρατηρητές των αγορών, ως κάποιο «μήνυμα» του αμερικανικού οίκου προς την κυβέρνηση, καθώς συνδυάζουν τις τελευταίες κινήσεις με την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ο Νο 2 στην ιεραρχία της Goldman Sachs θεωρώντας οτι ο τελευταίος μάλλον δεν έφυγε πολύ ικανοποιημένος από τη συνάντηση αυτή.

Η άνοδος του spread την προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί ένα πολύ σκληρό μάθημα για την κυβέρνηση και καταδεικνύουν την «εξουσία των αγορών» οι οποίες ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τις κερδοσκοπικές της διαθέσεις, αποδεικνύουν για μια ακόμη αφορά πως μια ευάλωτη οικονομία όπως η ελληνική, μπορεί να υποστεί πολλαπλάσιους κινδύνους εάν τεθεί στο στόχαστρο κερδοσκοπικών διαθέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατακόρυφη άνοδος του spread την προηγούμενη εβδομάδα, ισοδυναμεί με αύξηση στο κόστος δανεισμού του δημοσίου σε ετήσια βάση της τάξεως των 620 εκ. ευρώ που σημαίνει οτι αύξηση κατά 75 -80 εκατ. ευρώ την ημέρα!

Σύμφωνα με την κυβέρνηση πάντως, η χώρα δεν χρειάζεται να προσφύγει σε νέο δανεισμό έως το τέλος του χρόνου και κατά τις εκτιμήσεις κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έως την επόμενη ελληνική έκδοση το spread θα έχει επανέλθει γύρω στις 120 μονάδες δηλαδή στα επίπεδα του Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή η τάση έδειξε να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου με τις οποία συμφωνούν και αρκετοί παράγοντες της εγχώριας αγοράς. Αν αυτή η αισιοδοξία διαψευσθεί, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί ραγδαία, επηρεάζοντας και την πραγματική οικονομία.

Στην περίπτωση που το spread των ελληνικών ομολόγων παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, θα επηρεάσει άμεσα και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών από τις αγορές, γεγονός που σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα θα μετακυλίσει το κόστος αυτό στα δάνεια, με περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και αύξηση των επισφαλειών, τη στιγμή που άρχισαν να εμφανίζουν επιβραδυνόμενους ρυθμούς αύξησης.

http://www.protothema.gr/content.php?id=53091

Δεν υπάρχουν σχόλια: