24/11/09

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΔΕΙΞH ΙΣΧΥΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ & ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΠΟΣΑ.

Ένα τεράστιο μαζικό σαφάρι κατασχέσεων και ορισμού πλειστηριασμών ακινήτων έχουν ξεκινήσει συγκεκριμένες τράπεζες τις τελευταίες ημέρες.

Η απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών λήγει στις 31/12/2009 και κάποιοι τραπεζίτες θεώρησαν σκόπιμο να προχωρήσουν όχι μόνο σε αναπλειστηριασμούς, αλλά και σε νέες, σε καινούργιες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν την ψήφιση του νόμου για την ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, δείχνοντας παράλληλα δεν σέβονται όχι μόνο τους υπερχρεωμένους πελάτες τους, αλλά και τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Πρόκειται για μία επιθετική εξόρμηση … .

Είναι σαφής η σκοπιμότητα και είναι διττή. Εχει να κάνει το πρώτον την εκμετάλλευση κενών του νομοσχεδίου. Εχει να κάνει όμως και με μια επίδειξη ισχύος έναντι της κοινωνίας και του κράτους και μία σαφή πίεση προς την κυβέρνηση.

Τα περιστατικά τα οποία μου είναι γνωστά, αφορούν τρεις – τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που έχουν χαρακτηριστεί ως οι χειρότερες στην συμπεριφορά τους απέναντι στους πελάτες τους, έχουν να κάνουν και με νέες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων για ασήμαντα σε σχέση με την αξία τους χρηματικά ποσά.

Αφού τραπεζίτες κατάφεραν να διαμορφωθεί ένα νομικό πλαίσιο που νομιμοποιεί την τραπεζική αισχροκέρδεια, δίνοντας τους περιθώρια κέρδους άνω του 2.000% χωρίς τον κίνδυνο κατηγορίας για τοκογλυφία, αλλά και σημαντική μονομέρεια και νομική μεροληψία υπέρ τους σε κάθε περίπτωση δικαστικής διαμάχης, είναι βέβαιο πως θεωρούν τους εαυτούς τους ουσιαστικούς αφέντες του κοινωνικού συνόλου.
Αφού κατάφεραν να επιβάλλουν μέσα από ένα πλέγμα διατάξεων και προπαγάνδας την ανάγκη δανεισμού και δάνεισαν - με ή χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις, αλλά πάντα με επαχθείς όρους - το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας, έρχονται να συνεχίσουν την υλική νόσφιση της χώρας μας, με την έννοια της κυριότητας και της κατοχής της.

Αν γίνεται τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας, κάποιοι και κυρίως οι «αρμόδιοι» θα έπρεπε να εξετάσουν και την φορολόγηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των τραπεζών, ιδίως αυτής που προέρχεται από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης ή επιχειρηματικής αποτυχίας και βρίσκεται στα χέρια τους (σ.σ. κατασχέσεις, πλειστηριασμούς. λήζινγκ).

Αφήνοντας παράμερα στο παρόν κείμενό μου, την γενική και ειδική φιλοσοφική, πολιτική, οικονομική, νομική και πρακτική ανάλυση σε σχέση με την εν γένει ύπαρξη και λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και πέρα από την γνωστοποίηση και καταγγελία των φαινομένων, θα πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει για λογαριασμό όσων την εξέλεξαν με δύο άμεσα μέτρα :

α) Την για ένα επιπλέον τρίμηνο παράταση ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

β) Την ρητή αναφορά στο νόμο για τους υπερχρεωμένους καταναλωτές, ότι οι διατάξεις του ισχύουν και για όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ήδη εκτελεστοί τίτλοι (σ.σ. διαταγές πληρωμής), δικαστικές αποφάσεις ή επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος καταναλωτών.
Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα αναγκαίο, καθώς διαπίστωσα στο σχέδιο νόμου την απουσία σχετικής διάταξης και πρόβλεψης, όπερ σημαίνει ότι οι δανειστές που έχουν ήδη στα χέρια τους τέτοιους τίτλους και δικαστικές αποφάσεις μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, αλλά και σε κάθε περίπτωση να επικαλεστούν δεδικασμένα, που θα παρακωλύουν ή θα παρεμποδίζουν την εφαρμογή του νόμου.

Είναι σαφές ότι λαμβάνουν χώρα έντονα επιθετικές συμπεριφορές εκ μέρους τραπεζών. Η επιθετική οικονομική συμπεριφορά τους έχει προκαλέσει τεράστια ελλείμματα, τόσο στο κράτος, όσο και στην κοινωνία και στην οικονομία της.

Οι υπέρογκες (παράλογες για πολλούς) κερδοφορίες των τραπεζών καταδεικνύουν που και σε ποιους συγκεντρώνεται το χρήμα (το οικονομικό κεφάλαιο) και εξηγούν απόλυτα την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία.

Η περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζών με τα δις του τελευταίου έτους, έδειξε τα αποτελέσματά της: δείτε τους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα τριμήνων των τραπεζών. Θα αναρωτηθείτε : αλήθεια ποιοι χρειάζονται πραγματική ενίσχυση, οι τραπεζίτες με τα επί δεκαετίες υπερκέρδη ή ο ελληνικός λαός που επί πολλά έτη διαβιώνει μέσα και γύρω από την φτώχεια, κάνοντας τους τραπεζίτες πιο πλούσιους;

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Δημήτρης Καραμήτσας
Δικηγόρος – Αντ/δρος Ν. ΙΝ.ΚΑ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατατεθηκε νομοσχεδιο στις 20/11/2009 οπου επικυρωνει τις νομοθετικες πραξεις της 16/9/2009 και προσθετει μια νεα παραγραφο παρατασης της αναστολης των πλειστηριασμων μεχρι 30/6/2010.Ειναι διαθεσιμο δε pdf στο www.vouli.gr Ευτυχως κανανε το αυτονοητο για πολυ κοσμο που ηταν σε απογνωση....αρκει να συνδιαστει και με τα αλλα νομοσχεδια για ρευστοτητα και υπερχρεωμενα νοικοκυρια μηπως και ανασανει λιγο ο κοσμακης απο τα αρπακτικα....

Ανώνυμος είπε...

Θα παραταθεί μέχρι 30 Ιουνίου 2010. Το έγραψαν οι εφημερίδες