30/11/09

Τι αλλάζει τώρα στις κρατικές τράπεζες


Πλήθος σεναρίων για την πορεία των τριών σημαντικότερων τραπεζών που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο τροφοδότησαν οι αλλαγές κορυφής, που έγιναν γνωστές την Παρασκευή. Και οι πιο «προχωρημένοι» ήδη διερωτώνται αν θα επιβεβαιωθούν οι φήμες για μεγάλο deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank, αλλά και για το ενδεχόμενο συγχώνευσης της ΑΤΕbank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών εμπιστεύθηκαν πρόσωπα πολλαπλώς δοκιμασμένα από το παρελθόν, με διπλό στόχο, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη: να τύχουν της αποδοχής όχι μόνο των στελεχών και του μηχανισμού της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των παραγόντων της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αγοράς:

- Το δίδυμο του κ. Βασίλη Ράπανου και του κ. Απ. Ταμβακάκη στην Εθνική Τράπεζα, που αντικαθιστά τους κ.κ. Αράπογλου και Πεχλιβανίδη, έχει δοκιμασθεί στο παρελθόν με επιτυχία. Ο καθηγητής Β. Ράπανος θήτευσε στην Κτηματική Τράπεζα, πριν απορροφηθεί από την ΕΤΕ, στον ΟΤΕ και στο υπουργείο Οικονομίας, ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Ταμβακάκης ήταν ένας εκ των τριών υποδιοικητών της «χρυσής» εποχής Καρατζά, ενώ είχε και επιτυχημένη θητεία τα τελευταία χρόνια ως κορυφαίο στέλεχος του ομίλου Λάτση. Ο κ. Ταμβακάκης θα επωμισθεί τη μεγαλύτερη ευθύνη στη διοίκηση του ομίλου, ενώ ο κ. Ράπανος, με το κύρος και το «ήπιο» προφίλ του, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην εκπροσώπηση της τράπεζας στην Ένωση Τραπεζών και στις σχέσεις με την ΟΤΟΕ.

- Στην Αγροτική, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Θ. Καρατζά, Θεόδωρος Πανταλάκης, προερχόμενος από την κορυφαία διοικητική θέση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, έχει αναμφίβολα την εμπιστοσύνη της αγοράς, στη δύσκολη προσπάθεια που θα αναλάβει για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της τράπεζας.


Η κ. Ντίνα Λάζαρη, στενή συνεργάτης του Πρωθυπουργού και γραμματέας επί χρόνια του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, έχει την εμπιστοσύνη του «όλου ΠΑΣΟΚ», αλλά και αρκετές διασυνδέσεις στην αγορά και τον τραπεζικό χώρο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ήταν το στέλεχος που είχε σημαντική ευθύνη στη διοργάνωση του προεκλογικού δείπνου στην οικία του κ. Νίκου Καραμούζη, όπου ο κ. Παπανδρέου αντάλλαξε απόψεις για την οικονομία με επιφανείς επιχειρηματίες.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν στην… καλπάζουσα φαντασία των παραγόντων της αγοράς τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί «σύγκλισης» της Εθνικής με την Eurobank, μετά την τοποθέτηση Ταμβακάκη στη διοίκηση της Εθνικής.

Πολλοί θεωρούν ότι ο κ. Ταμβακάκης θα αποτελούσε ιδανικό «συνδετικό κρίκο», ανάμεσα στον κ. Σπύρο Λάτση, που τον εμπιστεύεται ιδιαίτερα, και στην κυβέρνηση, ώστε να προωθηθεί χωρίς αναταράξεις ένας «γάμος» των δύο κορυφαίων τραπεζών, που θα δημιουργούσε το νέο εθνικό πρωταθλητή του τραπεζικού συστήματος, με ισχυρή παρουσία εκτός συνόρων.

Όμως, κάτι τέτοιο διαμηνύεται αρμοδίως ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς η «αριθμητική» μιας συγχώνευσης ΕΤΕ-Eurobank θα οδηγούσε στον πλήρη έλεγχο του νέου τραπεζικού ιδρύματος από τον Όμιλο Λάτση, ενώ η δεσπόζουσα θέση που θα αποκτούσε η νέα τράπεζα στην αγορά δεν συνάδει με την υγιή λειτουργία του ανταγωνισμού.

Στην πραγματικότητα, το νέο διοικητικό δίδυμο της ΕΤΕ έχει οδηγίες να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην τροφοδότηση της αγοράς με ικανή ρευστότητα για να αντιμετωπισθεί η δύσκολη συγκυρία, ενώ η Εθνική θα αποτελέσει τη «χρυσή εφεδρεία» του Δημοσίου, στις δημοπρασίες κρατικών τίτλων. Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν είναι, επίσης, η επέκταση στην Ανατολική Ευρώπη, την οποία σχεδίαζε ο κ. Αράπογλου, καθώς στην παρούσα φάση προέχει το «εσωτερικό μέτωπο», όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη.

Επιπλέον, η νέα διοίκηση της ΕΤΕ θα επιδιωχθεί να βελτιώσει τις σχέσεις συνεργασίας της Ένωσης Τραπεζών με τους αρμόδιους υπουργούς, που διαταράχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με την προώθηση νομοσχεδίων για τη ρευστότητα της αγοράς και τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.


Αλλά και να βελτιώσει τις σχέσεις με την ΟΤΟΕ, δίνοντας ώθηση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που είχαν «παγώσει» τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία του κ. Αράπογλου.

Σε ό,τι αφορά την ΑΤΕ και το Τ.Τ., δηλαδή τις δύο τράπεζες που άμεσα ελέγχονται από το Δημόσιο, αυτό που προέχει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας της ΑΤΕ. Η τράπεζα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια της τάξεως του 1 δις. ευρώ για να συνεχίσει ομαλά τη λειτουργία της, ενώ τα 675 εκατ. ευρώ των κρατικών κεφαλαιακών ενισχύσεων δεν προβλέπεται να αποσυρθούν στο ορατό μέλλον –το πιθανότερο είναι να μετατραπούν οι προνομιούχες μετοχές σε κοινές.

Οι νέες διοικήσεις των δύο τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξετάσουν και το σενάριο της συγχώνευσης, από το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ισχυρή κρατική τράπεζα, με την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια του Τ.Τ. να λειτουργεί συμπληρωματικά για την ΑΤΕ. Άλλωστε, το Δημόσιο θα είχε κάθε λόγο να επιδιώκει να αποφύγει μια νέα ένεση κεφαλαίων στην ΑΤΕ, εκτός των άλλων και επειδή αυτό θα απαιτούσε λεπτές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν.

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/448-2009-11-29-22-14-20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...