26/10/09

«Τειρεσίας» και επιτόκια πιστωτικών Καρτών ,τα μεγάλα μέτωπα που ανοίγει η Λ.Κατσέλη με τις Τραπεζες

Το υπουργείο Οικονομίας αποστέλλει σήμερα τις επιστολές- προσκλήσεις προς τις τράπεζες, για την έναρξη διαβούλευσης, για κάρτες, Τειρεσία, και δάνεια.

Έως το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση κυβέρνησης - τραπεζών σχετικά με μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως αυτό της λειτουργίας του «Τειρεσία» και των επιτοκίων στις πιστωτικές κάρτες.

Οι πληροφορίες, κατ' αρχήν, αναφέρουν ότι διαβούλευση θα γίνει, αν και από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν με νόημα ότι τα σχετικά νομοσχέδια είναι έτοιμα ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Ομως, χωρίς την προηγούμενη συνεννόηση με τις τράπεζες καμία πρωτοβουλία, προς αυτή την κατεύθυνση, δεν μπορεί να αναληφθεί.

Από το στρατόπεδο των τραπεζών σχολιάζουν, ότι «θα ήταν αυθαίρετο να προσδιορισθεί πλαφόν στα επιτόκια των καρτών», και αυτό, είναι ενδεικτικό και των προθέσεων τους. Το θέμα είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του. «Υπάρχει και νομικό ζήτημα» ανταπαντούν οι τράπεζες.

Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά στον τρόπο λειτουργίας του «Τειρεσία».
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προτίθεται:

α) να μειώσει το χρόνο εξόδου από την μαύρη λίστα και

β) να θέσει πλαφόν κάτω από το οποίο κανείς δεν θα μπαίνει στην λίστα.

Οι τραπεζιτες λένε πως σε ό,τι αφορά στην πρώτη παράμετρο, θα βρεθεί κάποια συμφωνία. Αντιθέτως, θεωρούν πολύ δύσκολο, να γίνει κάτι τέτοιο με το όριο. Εκτιμάται ότι η διαβούλευση - και σε αυτό το σημείο - θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και το αποτέλεσμα της.

Με στοιχεία από kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: