27/10/09

Λύση ή διχοτόμηση

Τις τουρκικές αποφάσεις για το Κυπριακό αποκαλύπτει εφημερίδα στα Κατεχόμενα.

Σε στρατηγική οκτώ σημείων για το Κυπριακό κατέληξε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε σύσκεψη με τη συμμετοχή πρέσβεων από τις ΗΠΑ και χώρες -μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκοκυπριακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Kibris Postasi», η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να επιμείνει στη θέση που εξέφρασε από τα Κατεχόμενα ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι δηλαδή σε περίπτωση αποτυχίας των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, τότε θα αναζητηθεί άλλη, πέραν της ομοσπονδιακής, φόρμουλα διευθέτησης του κυπριακού.

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες θα πρέπει στις επαφές τους να κινηθούν στο πλαίσιο των ακόλουθων σημείων:

* Να αναζητηθούν διπλωματικές πρωτοβουλίες για επίσπευση συμφωνίας στο Κυπριακό

* Θα απαιτηθεί να αναληφθεί πιο ενεργός ρόλος από πλευράς ΗΠΑ και ΟΗΕ.

* Είναι σημαντικό στο αμέσως επόμενο διάστημα να διορισθεί ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Κυπριακό, αλλά και να αναληφθεί πιο δυναμικός ρόλος από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

* Οι «προεδρικές εκλογές» του 2010 αποτελούν ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες. Οπότε η διαδικασία των συνομιλιών δεν μπορεί να είναι ανοικτή, όπως δηλώνει ο Δ.Χριστόφιας.

* Αυτή η περίοδος δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Αυτή η διαδικασία θα καταλήξει οπωσδήποτε σε αποτέλεσμα. Είτε θα καταλήξουν θετικά οι συνομιλίες, είτε η διχοτόμηση θα εδραιωθεί με την εξεύρεση μιας άλλης φόρμουλας διευθέτησης.

* Η Τουρκία στηρίζει σθεναρά την προοπτική επίλυσης, αλλά δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αναγκασθεί να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της.

* Η Τουρκία θα επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία την ισχυρή θέλησή της για λύση. Σε αυτό το πλαίσιο επαναφέρεται εν ισχύ η πρότασή της για ταυτόχρονη άρση της «απομόνωσης» και άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών.

* Το αποτέλεσμα στις «προεδρικές εκλογές» -όποιο και αν είναι αυτό- θα έχει την επίδρασή του. Το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους.

ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΦΑΝΩΣ "ΛΥΣΗ" ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ, ΣΥΓΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΩΣ ΖΕΣΤΑΜΑ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΟΞΑ, ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΦΡΑΓΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ KAI ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝΤΕΣ ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΥΣ. ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ Η ΣΠΟΥΔΗ....

ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ!

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...