21/10/09

Το ευρώ ξεπέρασε το 1,50 δολάριο

Αισιοδοξούν και πάλι., οι «επενδυτές», στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια

Το ευρωπαϊκό νόμισμα ξεπέρασε εκ νέου σήμερα ,το φράγμα του 1,50 δολαρίων ΗΠΑ, διαμορφώνοντας γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδας σήμερα στη βρετανική αγορά ισοτιμία 1,5003 δολάριο το ευρώ, κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και 14 μήνες, για την ακρίβεια από την 11η Αυγούστου του 2008.

Με τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης στη διεθνή οικονομία, το μήνα Μάρτιο φέτος, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα άρχισε να ανατιμάται έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και έκτοτε έχει έναντί του ανατιμηθεί περίπου 20%.

Οι Βρυξέλλες «υποψιάζονται» ότι η Ουάσιγκτον κάνει ανεπισήμως μία λελογισμένη ντε φάκτο υποτίμηση του δολαρίου, προκειμένου μέσα στο 2009 να συρρικνωθούν τα λογής-λογής αμερικανικά ελλείμματα, πρωτίστως αυτό του εμπορικού ισοζυγίου, «στόχος» άλλωστε που εκπληρώνεται.

Παράλληλα, ανακάμπτει ο αμερικανικός χρηματο-πιστωτικός, χρηματο-επενδυτικός τομέας.
Το πρακτορείο Bloomberg σημείωσε σήμερα ότι πρώτη φορά φέτος η Morgan Stanley έχει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από την Goldman Sachs, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από τους επενδυτές στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.

Το Πεκίνο βεβαιώνει σήμερα ότι στο τέλος του γ' φετινού τριμήνου «η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας εδράζεται πλέον πάνω σε θεμέλια γερά», κάτι που επίσης τροφοδοτεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών διεθνώς.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: