28/7/09

Η ΝΔ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΡΑΧ


ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΕΞΑΡΘΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Η σκληρή και αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία οδήγησε την ελληνική οικονομία στην κρίση, συνεχίζεται απτόητη. Η ΝΔ προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση του νεοφιλελευθερισμού εφαρμόζοντας …ακόμη περισσότερο νεοφιλελευθερισμό, προς δόξαν και όφελος των τραπεζών και του μεγάλου παρασιτικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα ο λαός να οδηγείται στο οικονομικό περιθώριο και η πραγματική οικονομία να καταρρέει. Συγκεκριμένα. Το πρώτο τετράμηνο του 2009 η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα (το θερμόμετρο της πραγματικής παραγωγής της χώρας ) εμφάνισε δραματική συρρίκνωση κατά 23% . Η βιομηχανική παραγωγή της Ελλάδας το πρώτο πεντάμηνο του 2009 μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με πέρυσι, πέφτοντας στα επίπεδα του 2000!

Ταυτόχρονα, με κεντρικό πυλώνα τις Τράπεζες, συνεχίζεται η ληστεία της μικρομεσαίας επιχείρησης και του λαού. Ενώ το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού (δηλαδή το επιτόκιο με το οποίο αγοράζουν χρήμα οι τράπεζες ), έχει κατεβεί στην Ε.Ε. από το 4% που βρισκόταν πριν λίγους μήνες στο 1 με 1,5%,τα επιτόκια χορηγήσεων παραμένουν σε επίπεδα επίσημης τοκογλυφίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών φθάνει το 16% και εκείνο των καταναλωτικών δανείων το 13,5%! Εξίσου δυσανάλογα υψηλά είναι και τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ατμομηχανή της πραγματικής παραγωγής και απασχολούν σχεδόν 2.000.000 εργαζόμενους, ενώ την ίδια στιγμή τα επιτόκια δανεισμού στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι προκλητικά καθηλωμένα. Από την άλλη πλευρά το επιτόκιο με το οποίο καταθέτουν τα χρήματα τους οι μικροκαταθέτες κινείται περί το 0,5%, ενώ οι μεγαλοκαταθέτες εισπράττουν επιτόκιο 2,5%. Συνολικά, το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί σαν μια μηχανή αποσάρθρωσης της μικρομεσαίας επιχείρησης και καταλήστευσης του λαού σε όφελος του μεγάλου-παρασιτικού κατά βάση- κεφαλαίου. Οι Τράπεζες μάλιστα φτάνουν στο σημείο να συνεχίζουν την εφαρμογή του άθλιου συστήματος των τόκων υπερημερίας (πανωτόκια) και εξακολουθούν να κάνουν πλειστηριασμούς για ποσά των 1000 € και 1500€ .

Σε ένα γενικότερο επίπεδο της οικονομίας, η κυβέρνηση ακολουθεί εντολές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα να εφαρμόζει το Σύμφωνο Σταθερότητας το οποίο με τις προβλεπόμενες στρατηγικές του (ελλείμματα, δημοσιονομική πολιτική και άλλα), οδηγεί με βεβαιότητα στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα δανείζεται για να αντιμετωπίσει το εξωτερικό χρέος με επιτόκιο Βρυξελλών (4,70%) αντί του 1,5% που επικρατεί διεθνώς.

Εκτός από τον πυλώνα των Τραπεζών, η πρωτοφανής φοροεπιδρομή που έχει κηρύξει το ελληνικό κράτος χρησιμοποιείται επίσης ως πυλώνας για την καταλήστευση του λαού και της πραγματικής παραγωγής. Οι Α.Ε. επιχειρήσεις έχουν χαμηλή φορολογία (25%), ενώ οι μικρές επιχειρήσεις μπορεί να φτάσουν να φορολογούνται με 40% και υφίστανται συνεχείς «ελέγχους».

Μεγάλο πρόβλημα για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι οι υψηλές τιμές στα super market, των οποίων το περιθώριο κέρδους είναι πολύ μεγάλο, ενώ πρόσθετη επιβάρυνση στις τιμές των τροφίμων δίνει ο υψηλός Φ.Π.Α. Γνωστές πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων και των ειδών πλατειάς κατανάλωσης ανακοινώνουν στην χώρα μας κέρδη 10-12% υψηλότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Η πολιτική αυτή της ΝΔ δεν θα ήταν εύκολο να επιβληθεί αν δεν εύρισκε την αμέριστη συμπαράσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ «αντιπολιτεύεται» συμπολιτευόμενο επί της ουσίας σε όλες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Μόνη λύση για την παραγωγική ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας είναι η επανεθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών και των επιχειρήσεων εθνικής σημασίας (ΔΕΚΟ ),ώστε, με την ριζική αλλαγή της ακολουθούμενης χρηματοπιστωτικής πολιτικής και γενικότερα την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού και την εφαρμογή μιας προοδευτικής-αναπτυξιακής πολιτικής να ενισχυθούν οι παραγωγικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να χτυπηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με τον έντονο παρασιτικό ρόλο του.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΚΚΙ
info@dikki.org
, press@dikki.org


Δεν υπάρχουν σχόλια: