29/6/09

Η Τουρκία θέλει συζήτηση εφ' όλης της ύλης για το Αιγαίο

Σκληρή στάση τηρεί η Αγκυρα στα θέματα των παραβιάσεων στο Αιγαίο και της εισόδου από την Τουρκία χιλιάδων παράνομων μεταναστών, ζητήματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, την Κυριακή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τήρησε αρνητική στάση και για τα δύο θέματα που τέθηκαν κατά τη συνάντηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Η Ντόρα Μακεδόνσκι έθεσε το ζήτημα των παραβιάσεων που σημειώνονται σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, για να λάβει την απάντηση από τον Τούρκο ομόλογό της ότι θα πρέπει να ξεκινήσει διμερής διάλογος εφ' όλης της ύλης για το Αιγαίο.Ακόμη, στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισήμανε ότι και η Τουρκία αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Η Ντόρα Μακεδόνσκιη είχε απευθύνει “μήνυμα στην Τουρκια” λέγοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες για τη λαθρομετανάστευση. Για το θέμα της λαθρομετανάστευσης η υπουργός Εξωτερικών, κατά την συνέντευξη της μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου στην Κέρκυρα, αναφερόμενη στο θέμα είπε ότι το συζήτησε με πολλούς καλεσμένους της «και αναφέρθηκε ως ένα από τα θέματα που πρέπει να ασχοληθεί ο ΟΑΣΕ».«Συμφωνήσαμε», είπε, «ότι πρώτα από όλα χρειάζεται μια πιο στενή συνεργασία των κρατών, να υπάρξουν συμφωνίες επαναπατρισμού με τις χώρες που δεν έχουν συνάψει και τήρηση αυτών που έχουν συμφωνηθεί».



Δεν υπάρχουν σχόλια: