10/4/09

H 10η Απριλίου στην Ιστορία.

1195- Ο Ισαάκιος Β' Άγγελος εκθρονίζεται από τον αδελφό του Αλέξιο Γ', ο οποίος ανεβαίνει στον θρόνο.

1444- Οι τούρκοι, υπό τον Μουράτ Β', νικούν στην Βάρνα τους Σταυροφόρους από την Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία, υπό τον βασιλέα της Ουγγαρίας Λαδίσλαο, που προσπάθησαν να προελάσουν προς την Κωνσταντινούπολη.

1741 - Οι Πρώσοι νικούν την Αυστρία στην μάχη του Μόλβιτς.

1815-Εκρήγνυται το ηφαίστειο Ταμπόρα στην Ινδονησία

1821-Κυριακή του Πάσχα,και 5.000 γενίτσαροι κάνουν έφοδο στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, συλλαμβάνουν τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε', τον διαπομπεύουν και τον απαγχονίζουν στην μεσαία από τις τρεις εξωτερικές πύλες του Πατριαρχείου,
η οποία από τότε παραμένει κλειστή. Το "σχοινί του Πατριάρχη" γίνεται για τον επαναστατημένο Ελληνισμό σύμβολο θυσίας. Μετά από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Άμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι Τούρκοι που ήταν μέσα σ' αυτό αναγκάζονται να παραδοθούν. Επαναστατούν τα Ψαρά.

1826-ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (Νύχτα 9/10 Απρ. του Σαββάτου/Κυριακής των Βαΐων 1826). Η επέτειος εορτάζεται στο Μεσολόγγι κάθε Κυριακή των Βαΐων.
Τα ξημερώματα της Κυριακής των Βαΐων και ενώ το Μεσολόγγι βομβαρδίζεται από ξηρά και θάλασσα, οι ηρωικοί υπερασπιστές του επιχειρούν έξοδο. Δυστυχώς όμως το σχέδιο προδόθηκε, με αποτέλεσμα να αποδεκατιστούν. Από τους 800 αμάχους και τους 5.000 πολεμιστές σώθηκαν περίπου 1.300. Όμως σοβαρές ήταν και οι απώλειες των τουρκο-αιγυπτίων. Κατά την διάρκεια της ηρωικής εξόδου, ο θρυλικός πρόκριτος Χρήστος Καψάλης ανατινάζει την πυριτιδαποθήκη του Ανεμομύλου, όπου είχαν καταφύγει 600 ασθενείς, ανάπηροι και πολλές γυναίκες.

1867 - Ίδρυση της στοάς της «Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδας».

1870 - Γεννιέται ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, ( Λένιν).

1912-Ο "Τιτανικός" σαλπάρει για το παρθενικό αλλά και ύστατο ταξίδι του

1919 - Ο ηγέτης της Μεξικανικής Επανάστασης Εμιλιάνο Ζαπάτα σκοτώνεται σε ενέδρα των κυβερνητικών δυνάμεων

1932- Στις εκλογές στη Γερμανία ο Πάουλ φον Χίντενμπουργκ αναδεικνύεται νέος Πρόεδρος της Γερμανίας με ποσοστό 53%, ενώ ο Αδόλφος Χίτλερ του Εθνοσοσιαλιστικού Κόμματος λαμβάνει 36,8%.

1941-Μετά την συνθηκολόγηση με την Γερμανία παραδίδονται τα οχυρά Παλιουριώνες και Ρούπελ. Οι δυνάμεις του Άξονα δημιουργούν το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας υπό την διοίκηση του Άντε Πάβελιτς, αρχηγού της φασιστικής οργάνωσης Ουστάτσι.


1943-Οι ιταλοί πυρπολούν τα χωριά Αγία Ευθυμία και Βουνιχώρα Παρνασσίδος και εκτελούν περισσότερους από 50 κατοίκους (άνδρες και γυναίκες) . Γεγονότα
.
1944 - Διαμορφώνεται στην τελική της σύνθεση η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, ή Κυβέρνηση του Βουνού, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Σβώλο

1957 - Το κανάλι του Σουέζ ξανανοίγει μετά από τρεις μήνες.

1963- Το αμερικανικό υποβρύχιο "Thresher" βυθίζεται παίρνοντας μαζί του τα 129 μέλη του πληρώματος.

1965-Στο Ιράν, ο Σάχης γλιτώνει από απόπειρα δολοφονίας.

1970 - Ο Πωλ Μακ Κάρτνεϋ ανακοινώνει τη διάλυση των Beatles.

1971- Η διπλωματία του πίνγκ-πόνγκ.Η εθνική ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των ΗΠΑ επισκέπτεται την Κίνα προσκεκλημένη της κινεζικής κυβέρνησης.. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανών αθλητών στην Λαϊκή Κίνα από το 1951 και προβάλλεται ιδιαίτερα. Το περιοδικό TIME θα κυκλοφορήσει στις 20/4 με εξώφυλλο τον Πρόεδρο Νίξον και τον Μάο Τσε Τουνγκ να παίζουν πινγκ-πονγκ και στις 26/4 ο Νίξον θα εισηγηθεί την είσοδο της Κίνας στον ΟΗΕ.

1973-Οι ΗΠΑ αρχίζουν τον ανεφοδιασμό με αερογέφυρα της πολιορκημένης Πνομ Πενχ. Αεροπλάνο των Βρετανικών Αερογραμμών συντρίβεται λόγω χιονοθύελλας κοντά στη Βασιλεία της Ελβετίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 104 άνθρωποι

1974-Η Τουρκία θέτει επισήμως θέμα υφαλοκρηπίδας. Παραιτείται η πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ.
.
1981-Το «νέφος», πνίγει την Αθήνα και στέλνει εκατοντάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία.
1992-Στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές, πρώτο αναδεικνύεται για τέταρτη συνεχή φορά, το Συντηρητικό Κόμμα με τον Τζον Μέιτζορ,που διαδέχθηκε την Θάτσερ. 1993- Δολοφονείται ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Νότιας Αφρικής Κρις Χάνι.
1995- Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Ερντάλ Ινονού δηλώνει ότι, η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

1996- Στη Γερμανία, ανακοινώνεται ότιο αριθμός των αλλοδαπών έχει φθάσει στα 7,2 εκατομμύρια, που ειναι ρεκόρ για ευρωπαϊκή χώρα.

1997- Συλλαμβάνεται ο οδηγός ταξί Δημήτρης Βακρινός, που μέσα σε δέκα χρόνια είχε διαπράξει πέντε δολοφονίες και 10 ληστείες .

1998- Υπογράφεται η Συνθήκη του Μπέλφαστ μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών, στη Βόρεια Ιρλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 20η Απριλίου στην Ιστορία

H 20η Απριλίου είναι η 111η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Υπολείπονται 255 ημέρες μέχρι τη λήξη του έτους.   491 ....