25/3/09

Η 25η Μαρτίου στην ιστορία.

το φύλλο της 25ης Μαρτίου 1924.
Στις 25 Μαρτίου 1924 η Δ΄ Συντακτική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε το ψήφισμα Παπαναστασίου:Περί εκπτώσεως της Δυναστείας και ανακηρύξεως της Δημοκρατίας
-Κυρύτει οριστικώς έκτπωτον την δυναστείαν των Γλυξβούργων στερεί όλα τα μέλη αυτής παντός δικαιώματος επί του Θρόνου και της Ελληνικής ιθαγενίας και απαγορεύει εις αυτά την εν Ελλάδι διαμονήν
-Αποφασίζει να συνταχθεί η Ελλάς εις δημοκρατίαν κοινοβουλευτικής μορφής,υπό τον όρο εγκρίσεως της αποφάσεως αυτής δια δημοψηφίσματος, ούτινος αι λεπτομέρειαι, περιλαμβάνουσαι τον χρόνον, τον τρόπον της ενεργείας και τας εγγυήσεις της αμερολήπτου διεξαγωγής του, θέλουν κανονισθή δια Διατάγματος
-Επιτρέπει την αναγκαστικήν απαλλοτρίωσιν των κτημάτων των ανηκόντων εις τα μέλη της εκπτώτου Δυναστείας. Κτήματα περιελθόντα εις μέλη της εκπτώτου Δυναστείας εκ δωρεάς του Δημοσίου, δήμων, κοινοτήτων ή νομικών προσώπων ή αποκτηθέντα ή κατασκευασθέντα δι΄ εθνικών εράνων, περιέρχονται αυτοδικαίως, άνευ ουδεμίας αποζημιώσεως, εις το Δημόσιον ή τους οικείους δήμους, κοινότητας ή νομικά πρόσωπα.
-Ο Ναύαρχος Κουντουριώτης θέλει εξακολουθήσει να εκτελή ώς μέχρι τούδε, καθήκοντα ρυθμιστού του πολιτεύματος μέχρι συντάξεως του δημοκρατικού Χάρτου της Ελλάδος.


717…. Ανέρχεται στον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, ο Λέων Γ', ιδρυτής
της Δυναστείας των Ισαύρων.

1306... ο Ρόμπερτ Μπρους γίνεται βασιλιάς της Σκοτίας.

1409… αρχίζει η «σύνοδος της Πίζας», της καθολικής εκκλησίας, υπό την προεδρία του Καρδινάλιου de Malesset, επισκόπου της Palestrina, η οποία θα θέσει τέρμα στο σχίσμα των δύο παπών Γρηγορίου και Βενέδικτου και θα εκλέξει τον καρδινάλιο Πέτρο Philarghi, ως Πάπα. (Αλέξανδρος 5ος )

1802... υπογράφεται η Συνθήκη της Αμιένης, μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας.

1807... καταργείται με νόμο η δουλεία στη Βρετανία. Ο Τζορτζ Κάνινγκ γίνεται υπουργός Εξωτερικών .

1821…Ο πρόκριτος της Τριπόλεως Αν. Κονδάκης με τον επίσκοπο Βρεσθένης Θεοδώρητο ιδρύουν στα Βέρβαινα Αρκαδίας το πρώτο Ελληνικό Στρατόπεδο Πελοποννήσου.

1826…Ο Κιουταχής επιχειρεί να καταλάβει το νησί Κλείσοβα, απέναντι από το Μεσολόγγι, το οποίο υπερασπίζονται 138 μαχητές υπό τονΠαν. Σωτηρόπουλο και τον Κ. Τζαβέλα. Μετά από σκληρή μάχη οι τούρκοι αποχωρούν με απώλειες 1.200 νεκρούς. Από την φρουρά σκοτώθηκαν περίπου 50 και τραυματίστηκαν 13.

1833…πεθαίνει στο Παρίσι ο Αδαμάντιος Κοραής.

1838…πρώτος επίσημος εορτασμός της Εθνικής Εορτής.

1854…o Οπλαρχηγός του 1821 και αξιωματικός Χωροφυλακής Ν. Φιλάρετος
από το Προμύριο Πηλίου, κηρύσσει την Επανάσταση στο Πήλιο.

1894... ξεκινάει η πορεία διαμαρτυρίας ανέργων στις ΗΠΑ που καταλήγει την 1η Μαΐου στη Ουάσινγκτον.

1896… (Ιουλιανό ημερολόγιο) αρχίζουν στο καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο οι πρώτοισύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, με σκοπό την αναβίωση του αρχαίουΟλυμπιακού πνεύματος. Πρωτεργάτες της αναβιώσεως των αγώνων ήταν ο Δημήτριος Βικέλας και ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

1905... η Ρωσία δέχεται τους όρους της Ιαπωνίας για ειρήνη.Το Σώμα του Υπολοχαγού Βάρδα προσβάλλει το βουλγαρικό χωριό Χαγορίτσανη και προκαλεί μεγάλες απώλειες στους κομιτατζήδες.
1914... ιδρύεται ο Αρης Θεσσαλονίκης από ομάδα παραγόντων, που είχαν αποχωρήσει από τον Ηρακλή.

1924... με απόφαση της Δ΄ Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης ,καταργήθηκε η μοναρχία, κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία των Γλυξβούργων, και προκηρύχθηκε δημοψήφισμα για την επικύρωση της απόφασης της Συντακτικής.

1932…τελούνται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη
στον χώρο μπροστά από τα Παλαιά Ανάκτορα (σημερινή Βουλή τωνΕλλήνων).

1935... ο Αδόλφος Χίτλερ δηλώνει ότι, η ΕΣΣΔ αποτελεί άμεση απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη

1938…εγκαινιάζεται στην Αθήνα ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδος. Στη Βουδαπέστη η Εθνική Ελλάδας χάνει από την Ουγγαρία με 11-1 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

1957... υπογράφεται στη Ρώμη η Συνθήκη για την ίδρυση της ΕΟΚ από τη Δυτική Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο.

1975... ο βασιλιάς Φαϊζάλ της Σαουδικής Αραβίας δολοφονείται .Τον διαδέχεται ο αδελφός του, πρίγκιπας Χαλίντ.

1983... ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν, διατάσσει την εισβολή στη Γρανάδα.

1984... προεδρικές εκλογές. στο Ελ Σαλβαδόρ.

1992... ο κοσμοναύτης Σεργκέι Κρικάλεφ επιστρέφει στη Γη μετά από 10μηνη παραμονή στο διαστημικό σταθμό ΜΙR.

1994... αποχωρούν οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες από τη Σομαλία, μετά από 15 μήνες παραμονής τους στη χώρα στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής, που όμως κηλιδώθηκε από συγκρούσεις και έκτροπα.

1995... στην Ιαπωνία, η αστυνομία ανακαλύπτει τεράστιες ποσότητες χημικών ουσιών, που θα μπορούσαν να σκοτώσουν τουλάχιστον 4 εκατ. ανθρώπους, στα γραφεία της θρησκευτικής οργάνωσης "Υπέρτατη Αλήθεια".

1996... η Ε.Ε. απαγορεύει την εξαγωγή βρετανικού βοδινού κρέατος και τα παράγωγά του εξαιτίας της εμφάνισης της νόσου των τρελών αγελάδων.

2003... λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η πρωθιέρεια Θάλεια Προκοπίου ανάβει την Φλόγα στο Ναό της Ήρας, στην Αρχαία Ολυμπία, σε μία άκρως μυσταγωγική τελετή. Παραδίδει τη Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδοδρόμο, τον πρωταθλητή του ακοντισμού Κώστα Γκατσιούδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...