24/3/09

10 Χρόνια από την επίθεση του ΝΑΤΟ κατα της Γιουγκοσλαβίας.


Aκριβώς το μεσημέρι, στη Σερβία θα ηχήσουν ξανά σήμερα οι σειρήνες του συναγερμού, και τα στελέχη της σερβικής Κυβέρνησης κάλεσαν όλους τους πολίτες να σταματήσουν τη δουλειά τους στο δημόσιο, στις επιχειρήσεις, στα ιδρύματα και στα σχολεία, και να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή, για να αποτείσουν ύστατο φόρο τιμής στα αθώα θύματα των βομβαρδισμών. Οι υπουργοί της κυβέρνησης πρόκειται να καταθέσουν στεφάνια στους τόπους που υπήρξαν τα περισσότερα θυματα, καθώς και στα μνημεία πεσόντων.
Για τη «μαύρη» επέτειο θα γίνουν συγκεντρώσεις στη Γαλλία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ.
Οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κράτησαν 78 μέρες, και σκοτώθηκαν περίπου 2000 αθώοι πολιτες, ανάμεσα στους οποίους και 88 παιδιά, καθώς και χίλιοι περίπου άνδρες του Σερβικού Στρατού και της Αστυνομίας, ενώ παραπάνω από 6000 άτομα τραυματίστηκαν βαριά ή ελαφριά. Ο NATOϊκός βομβαρδισμός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας άρχισε μετά από τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, στο Rambuje, της Γαλλίας, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 1999. Οι βομβαρδισμοί έληξαν στις 10 Ιουνίου , με την υιοθέτηση του ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια μέρα πριν, οι εκπρόσωποι των Ένοπλων Δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας και του NATO υπέγραψαν τη Στρατιωτική και Τεχνική Συμφωνία του Κουμάνοβο, στο κείμενο της οποίας ορίστηκε επακριβώς ο τρόπος απόσυρσης των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και η άφιξη των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων .
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας Προσφύγων, των Ηνωμένων Εθνών, από τη στιγμή της άφιξης των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, και μέχρι σήμερα, εγκατέλειψαν τις εστίες περίπου στο Κοσσυφοπέδιο 230 χιλιάδες Σέρβοι και άλλοι μη Αλβανοι.
Στην αεροπορική εκστρατεία κατά της Γιουγκοσλαβίας έλαβαν μέρος 1.150 μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, που απογειώθηκαν από 59 βάσεις σε 12 χώρες και πραγματοποίησαν συνολικά 2.300 επιδρομές.
Εκτοξεύτηκαν εναντίον διαφόρων στόχων 420.000 βλήματα συνολικού βάρους 22.000 τόνων, 20.000 πύραυλοι, εκ των οποίων οι 1.300 ήταν τύπου Κρουζ και 37.000 βόμβες διασποράς, ενώ σε 14 περιοχές στο Κόσοβο και τη νότια Σερβία χρησιμοποιήθηκαν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 20η Απριλίου στην Ιστορία

H 20η Απριλίου είναι η 111η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Υπολείπονται 255 ημέρες μέχρι τη λήξη του έτους.   491 ....