25/2/09

Οι διμερείς σχέσεις, Doras-USA στο επίκεντρο της συνάντησης με την Χίλαρι.


Κατά τη συνάντηση της Χίλαρι Κλίντον με την Ντόρα, θα συζητηθούν θέματα του ΟΑΣΕ,

η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και το Κυπριακό, και οι διμερείς υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι της συμμάχου και φίλης Αμερικής.

Σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση της Χ.Κλίντον με την Ντ.Μπακογιάννη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε: «Η υπουργός Εξωτερικών προσβλέπει στη συνάντησή της με την Ελληνίδα ομόλογό της. Η Ελλάδα είναι, φυσικά, μια σημαντική σύμμαχος και υπάρχει ένας αριθμός ζητημάτων τα οποία θα θέλει να συζητήσει με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών».

Την Τρίτη, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε συναντήσεις με τα μέλη των επιτροπών Εξωτερικών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν οι εξελίξεις στη Μ.Ανατολή, οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού και ο ρόλος της Τουρκίας στο ζήτημα, καθώς και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών έθεσε στους συνομιλητές της την ανάγκη κατάργησης της θεώρησης των διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.
Οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, τα μελλοντικά βήματα για την ανοικοδόμηση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 3 έως 5 Απριλίου κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε η Ντ.Μπακογιάννη με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στρατηγό Τζόουνς στο Λευκό Οίκο.
Κατά τη συνάντηση, η Αμερικανική πλευρά ,έθεσε τις μελλοντικές υποχρεώσεις της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, και η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε Τουρκία, Κυπριακό, ΠΓΔΜ.
Στο τέλος της εβδομάδας ,η Υπουργός των Εξωτερκών θα μεταβεί για δυο ημέρες και στη Νέα Υόρκη. (ΣΤΟ PRADA;)
Στην Αθήνα, ο κ.Καραμανλής, αντιδρώντας, συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο χωρίς τη Dora
.
Δελτιο11.

Δεν υπάρχουν σχόλια: