23/2/09

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για την "αλληλεγγύη της επιτήρησης"


Στην Σύνοδο Κορυφής της 1ης Μαρτίου αναμένεται να συζητηθούν οι εναλλακτικές λύσεις για τη δανειοδότηση με ευρωεγγυήσεις των «αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης», (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία,Ελλάδα ) του γνωστού γκρούπ PIIG .

Η γερμανική πρόταση ενίσχυσης των «αδύναμων κρίκων» συζητήθηκε στο περιθώριο της μίνι οικονομικής συνόδου του Βερολίνου με τον κ.Μπερλουσκόνι , και υπήρξε «κοινή αντίληψη» ότι η στήριξη συνεπάγεται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.( αύξηση φόρων, λιτότητα στους μισθούς και περικοπή δημοσίων δαπανών).

Οι λύσεις που εξετάζονται, είναι 4:
- Έκδοση πανευρωπαϊκών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Αγορά των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών που δεν μπορούν να διατεθούν στις διεθνείς αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
- Έκδοση διμερών κρατικών ομολόγων.
- Έκδοση ομολόγων από ομάδες χωρών της ευρωζώνης (π.χ. Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας και Γαλλίας).
Στο υπουργείο Οικονομίας θυμήθηκαν τώρα,(στο τέλος Φεβρουαρίου) την απόφαση της άτυπης συνόδου του Νοεμβρίου στη Μασσαλία ότι τα κράτη - μέλη αν το επιθυμούν -και μετά από συνεννόηση με την ΕΕ, μπορούν να αυξήσουν ειδικά για το 2009 το ποσοστό συγχρηματοδότησης από τα κοινοτικά ταμεία στο 100%.
Δηλαδή, να μην καταβάλουν το περίπου 20% της εθνικής συμμετοχής και να το οφείλουν στο μέλλον. Για παράδειγμα, το 2012 να συνεισφέρουν για παρόμοιο έργο με 40%.

Δεν αποκλείεται το ζήτημα να τεθεί σε συνάντηση που θα έχει ο Γ.Παπαθασίου με την αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ, η οποία θα βρίσκεται στη χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: