24/2/09

Καρφώματα….. και οδηγίες για προσωρινές κρατικοποίησεις.

Η ετοιμοθάνατη Citigroup που δημοσίευσε έκθεση με εκτιμήσεις των στελεχών της, για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, στην οποία υπολογίζει ότι, τα ανεξόφλητα δάνεια που έχουν χορηγήσει 17 ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχονται στα 500 δισ. ευρώ .
Στον όμιλο των 17 «εκτεθειμένων» συγκαταλέγονται και οι ελληνικές Εθνική, Alpha και Eurobank .
Η έκθεση της Citigroup εκτιμά ότι το μέγεθος των δανείων που έχουν χορηγηθεί, θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες κερδών , καθώς οι τράπεζες δεν φαίνεται να μπορούν, να χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητά που τους δόθηκε, για τις εκτός συνόρων δραστηριότητές τους.
Παρ' όλο που σε πολιτικό επίπεδο οι τραπεζικοί όμιλοι γίνονται αποδέκτες παρακλήσεων ώστε να μην εγκαταλείψουν την περιοχή της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, παρ' όλα αυτά δείχνουν ιδιαίτερα ευάλωτες.

Όπως σημειώνει η Citigroup , βάσει της εμπειρίας από προηγούμενες τραπεζικές κρίσεις, κατά μέσο όρο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις αναδυόμενες αγορές αυξάνονται στο 35% του συνόλου, με τις πιστωτικές ζημίες να διαμορφώνονται στο 15% - 20%. Αυτό σημαίνει πως εάν επαληθευτεί η εκτίμηση , τότε οι 17 τράπεζες θα εμφανίσουν συνολικές ζημιές που θα υπερβούν τα 60 δισ. ευρώ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας .

Με βάση αυτό το σενάριο, πλέον εκτεθειμένες τράπεζες στις αγορές αυτές είναι η Raiffeisen, η Erste, η Commerzbank η Swedbank, η Unicredito αλλά και η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank.

Με βάση λοιπόν σενάριο για ζημίες στο 20% του συνόλου των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων των τραπεζών στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, η Citi προβλέπει ζημίες μετά φόρων 4,12 δισ. ευρώ για την Εθνική (επί χαρτοφυλακίου δανείων 25,2 δισ. ευρώ στην περιοχή), 3 δισ. ευρώ για τη Eurobank (επί συνόλου 18,6 δισ. ευρώ), 2,1 δισ. ευρώ για την Alpha Bank (στα 13,3 δισ. ευρώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στην ΚΑ. Ευρώπη) και στο 1,6 δισ. ευρώ για την Πειραιώς (επί συνόλου 9,7 δισ. ευρώ

Μετά το «κάρφωμα» από την Citigroup τα ΝΕΑ ομολογούν, ότι « είναι πια φανερό πως το πραγματικό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι ούτε η εσωτερική αγορά ούτε τα τοξικά ομόλογα αλλά η επέκτασή τους στις βαλκανικές χώρες», όπως λέγαμε από το Δελτίο των 11 από την αρχή της κρίσης .

« Δυστυχώς την πραγματική έκταση του προβλήματος δεν τη γνωρίζουμε ακόμα» που γράφουν τα ΝΕΑ., και καλούν τις τράπεζες « να καθαρίσουν τα βιβλία τους, ώστε να αντικατοπτρίζουν την πραγματική τους θέση», γιατί . «αυτό σε τελευταία ανάλυση συμφέρει και τις ίδιες: όσο επικρατεί αβεβαιότητα αρκεί μια φήμη ή μια έκθεση για να προκαλέσει κατάρρευση των μετοχών τους» .

. Εάν χειροτερεύσουν τα πράγματα., «θα χρειαστεί ενδεχομένως να ενισχυθούν και πάλι», οι τράπεζες ,. «και είναι φυσικά ευθύνη των μετόχων τους κυρίως να αναλάβουν την αύξηση του κεφαλαίου τους. Αν δεν θέλουν ή αν δεν μπορούν είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει και πάλι να παρέμβει το κράτος» εξηγούν τα ΝΕΑ, εκλαϊκεύοντας τους στόχους του κ. Παπανδρέου..

«Ούτε μπορεί να αφεθούν να καταρρεύσουν ( οι τράπεζες) και να χάσουν οι αποταμιευτές τις καταθέσεις τους, ούτε όμως είναι σκόπιμο να εγκαταλείψουμε κακήν κακώς τα Βαλκάνια. Θα είναι μια οδυνηρή οικονομική ήττα που θα μας ακολουθεί για δεκαετίες.

ΑΥΤΗ τη φορά όμως η βοήθεια δεν μπορεί να είναι εν λευκώ. Σε όλο τον κόσμο έχει γίνει πλέον αποδεκτό, ότι όσες τράπεζες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν θα βρεθούν υπό κρατικό έλεγχο. Και θα περάσουν ξανά στους ιδιώτες όταν- και όποιοι καταβάλουν τα χρήματα» !
Καταλήγουν τα ΝΕΑ.
Και ο νοών νοήτω.
Δελτίο 11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...