30/1/09

Πάλι (στοχευμένη) λιτότητα και όποιος αντέξει….

Στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καταθέτει σήμερα στις Βρυξέλες, η κυβέρνηση, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα «φλερτάρει» με την ύφεση και δικαιολογεί τα υψηλά ελλείμματα με την προσπάθεια να αναθερμάνει την αγορά και να στηρίξει το οικογενειακό εισόδημα.

Το βασικό «σενάριο» για την ελληνική οικονομία, όπως περιγράφεται στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα ΠΣΑ 2008-2011, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1,1% το 2009 και δημόσιο έλλειμμα 3,7% (όσο και το 2008), το οποίο προβλέπεται να υποχωρήσει σε 3,2% το 2010 και σε 2,6% το 2011.
Σύμφωνα το «σενάριο» , η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,6% το 2010 και στο 2,3% το 2011. Η απασχόληση προβλέπεται ότι θα αυξηθεί το 2009 κατά 0,2%, το 2010 κατά 0,6% και το 2011 κατά 0,7%. Η ανεργία, λόγω της διεθνούς ύφεσης, θα αυξηθεί από 7,5% το 2008 σε 8,0% το 2009 και να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 2011, οπότε και θα αρχίσει να μειώνεται.
Με βάση αυτά τα ποσοστά, η κυβέρνηση παραδέχεται επίσημα ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον 25.000 νέοι άνεργοι φέτος .
Η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί και παρά τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες στις αγορές, αναμένεται να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Το «οικονομικό επιτελείο» των Σουφλιά-Παπαθανασίου, στηρίζει την αισιοδοξία του στα ΣΔΙΤ και στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται στο πρόγραμμα για «στοχευμένες πολιτικές που θα ενισχύσουν τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Το κυβερνητικό «επιτελείο», για να μη «τσακωθεί» με τους « Φωστήρες» των Βρυξελλών, υιοθετεί (εναλλακτικά) και το απαισιόδοξο σενάριο για ανάπτυξη μόλις 0,5% τα 2009, που σημαίνει και ακόμα χειρότερες επιδόσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη.
Οι προβλέψεις αυτές πάντως ανατρέπουν σχεδόν όλες τις εκτιμήσεις στις οποίες στηρίχτηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009 και ο οποίος πλέον ξαναγράφεται, με έμφαση στο κυνήγι των εσόδων, στις περικοπές δαπανών των υπουργείων, αλλά και στην ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου ανέφερε, παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα σταθερότητος, ότι δεν εγκαταλείπεται η δημοσιονομική προσαρμογή στο σκέλος των ελλειμμάτων, αλλά θα πρέπει να γίνει σταδιακά, ώστε να συνδυαστεί και με μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, του οικογενειακού εισοδήματος και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Για να πετύχει τους στόχους του, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων 3%-3,5% το πολύ, ώστε να καλύπτει τον πληθωρισμό, χωρίς να διακινδυνεύει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών ή να οδηγεί σε απώλεια ανταγωνιστικότητας.
Επίσης θα παγώσουν οι προσλήψεις στο δημόσιο, ενώ θα προχωρήσει η ενοποίηση φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα, με ορίζοντα τεσσάρων μηνών. Την όλη διαδικασία θα επιβλέπει η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
Η καταβολή του συνόλου των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται από μια υπηρεσία, προκειμένου να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις συνολικές αποδοχές κάθε υπαλλήλου. Επίσης το σύστημα αποδοχών των διοικητικών στελεχών σε φορείς του δημοσίου τομέα θα αναθεωρηθεί και αναμένεται να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, μέσω της στενής παρακολούθησης και της επιβολής ανώτατων ορίων.

Ο νόμος 3697/2008 για τις δαπάνες των φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα θα εφαρμοστεί σκληρά, με επιβολή όλων των κυρώσεων που προβλέπονται (συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της χρηματοδότησης των φορέων οι οποίοι δεν συμμορφώνονται, καθώς και της επιβολής προστίμων). Ο νόμος αυτός αναμένεται να συμβάλει στη συγκράτηση των δαπανών του ευρύτερου δημοσίου τομέα, καθώς οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία θα επιβλέπονται πλέον από μια διυπουργική επιτροπή. Όλοι αυτοί οι φορείς υποχρεώνονται να υποβάλλουν προϋπολογισμούς, τριετή επιχειρησιακά πλάνα με συγκεκριμένους στόχους και οικονομικές καταστάσεις σύμφωνες με τα ΔΠΧΠ (διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης), ενώ υποχρεωτική θα είναι και η αναβάθμιση και τυποποίηση των λογιστικών τους συστημάτων.
Τέλος, όλες οι ελαστικές δαπάνες θα παρακολουθούνται στενά και αυστηρά σε μηνιαία βάση. Θα υπάρξουν περικοπές των ελαστικών δαπανών με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους Επίσης, αναμένεται εξοικονόμηση πόρων από την εκτεταμένη χρήση leasing για τις δημόσιες προμήθειες συγκεκριμένων προϊόντων, όπως ο εξοπλισμός Η/Υ και τα αυτοκίνητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες από την Ελλάδα για την προγραμματισμένη ενίσχυση 500 εκατ. ευρώ ($ 654 εκατ.) προς τους γεωργούς.
«Δεν έχουμε πλήρη πληροφόρηση. Περιμένουμε την Ελλάδα να μας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για μέτρα πριν λάβουμε την τελική απόφαση», ανακοίνωσε η Επιτροπή.


ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει την οικονομία»
«Οι δηλώσεις του Γιάννη Παπαθανασίου αποτελούν και επίσημη παραδοχή της πλήρους ανατροπής του προϋπολογισμού, της πλήρους αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης τα τελευταία πέντε χρόνια και επιβεβαιώνουν απόλυτα όσα είχαμε επισημάνει από το 2007»,δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη.
Η κα Κατσέλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και συνταγματική επιταγή να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό.
«Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει φέρει τη χώρα πίσω και απέτυχε να προστατεύσει την οικονομία, να θωρακίσει τον πολίτη, να δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα και έξοδο από την κρίση, γι' αυτό είναι αναξιόπιστη και πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό», κατέληξε η κ. Κατσέλη.


ΥΓ.Στη φωτογραφία η Ψωροκώσταινα ο Πειναλέων και η Ανεργίτσα μας ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...