17/12/08

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ. ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ; ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ;

Από την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ χθες στη Βουλή στη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μ. Βατοπεδίου
Οι πολίτες αισθάνονται ότι για όσους έχουν εξουσία, δεν ισχύει ο νόμος, δεν υπάρχει τιμωρία
«Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ξέρετε πώς αισθάνεται σήμερα ο Έλληνας πολίτης; Αισθάνεται ότι όσοι έχουν εξουσία, όσοι έχουν μέσο, αυτοί πάνε μπροστά, αυτοί έχουν ασυλία, γι’ αυτούς δεν ισχύει ούτε νόμος, ούτε ευθύνη, ούτε τιμωρία, ούτε λογοδοσία. Δεν έχετε καταλάβει, ή δεν θέλετε να καταλάβετε, αυτή την απλή αλήθεια και αυτή την αδήριτη ανάγκη, την ανάγκη να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού στους ίδιους του τους θεσμούς, στην Πολιτεία, στη Δημοκρατία, στην πατρίδα μας, την ανάγκη να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς».
Η αλήθεια για το σκάνδαλο της Μ. Βατοπεδίου
«Η αλήθεια είναι -αδυσώπητη για τη Νέα Δημοκρατία- ότι όχι μόνο η παραχώρηση, η κατάργηση της δικαστικής απόφασης, αλλά και η εν συνεχεία, που είναι και ο πυρήνας του σκανδάλου, λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, έγινε με δική σας ευθύνη και συντονισμένες δικές σας πράξεις. Επί δικής σας κυβέρνησης, έγιναν οι σκανδαλώδεις ανταλλαγές, έδρασαν οι off shore εταιρείες, διακινήθηκε το μαύρο χρήμα σε βαλίτσες».
Δεν θα δίσταζα να αποδώσω βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και σε δικά μας στελέχη, αν δεν διόρθωναν τα λάθη τους. Έχω αποδείξει ότι δεν διστάζω να αναλαμβάνω ευθύνες και να αποδίδω ευθύνες.
1. «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχω διστάσει να αναλάβω τις ευθύνες μας, ή να αποδώσω ευθύνες, όποτε και όπου υπάρχουν. Να πάρω άμεσα μέτρα, αποφασιστικά όταν χρειάζεται. Το έχω αποδείξει και θα το αποδεικνύω, και σήμερα ως αντιπολίτευση, και αύριο ως κυβέρνηση».
2. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσον αφορά μάλιστα δύο μη ενεργούς πολιτικούς, θα σας έλεγα ότι θα ήταν και η ευκολότερη λύση. Θα μας ωφελούσε ίσως και μικροκομματικά, γιατί δεν θα υπήρχε το παραμικρό περιθώριο να επιχειρηθούν ανύπαρκτοι συμψηφισμοί ή να μας ασκηθεί, υποκριτικά έστω, κριτική.
Στην περίπτωση του κ. Δρυ, θεωρείτε σωστό να αγνοηθεί η δικαστική απόφαση που δικαίωσε το ελληνικό Δημόσιο για το σύνολο της έκτασης και την παραχώρηση της νησίδας Μπουρού;
Για δε τον κ. Φωτιάδη, δεν θα είχα τον παραμικρό ενδοιασμό να αναφερθώ σε βαρύτατες ευθύνες, εάν δεν είχε διορθώσει ο ίδιος το αρχικό του λάθος, αυτό δηλαδή της παραχώρησης της δημόσιας έκτασης σε Μονή που δεν το δικαιούτο. Και έτσι έγινε. Διορθώθηκε, με την αναπομπή της απόφασης και την σθεναρή υποστήριξη των συμφερόντων του Δημοσίου, στην δίκη την οποία εσείς καταργήσατε. Αν δεν υπήρχαν αυτά, θα μιλούσα σήμερα από αυτό το βήμα για βαρύτατες πολιτικές, και όχι μόνο, ευθύνες, και θα ζητούσα, πρώτος εγώ, αυτές οι ευθύνες να καταλογιστούν».
Διαφωνείτε κύριοι της Ν.Δ.; Φέρτε πρόταση και για τους κυρίους Δρυ και Φωτιάδη και πάμε να ψηφίσουμε προανακριτική. Ελάτε! Μη φυγομαχήσετε πάλι!
«Μήπως διαφωνείτε; Διαφωνείτε σ’ αυτά; Έχετε αντίθετη γνώμη; Αν έχετε αντίθετη γνώμη, τότε ελάτε με την πλειοψηφία που διαθέτετε, φέρτε πρόταση και για τον κ. Δρυ και για τον κ. Φωτιάδη. Δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβηθούμε. Αλλά ελάτε εδώ, στη Βουλή κύριοι. Μη φυγομαχήσετε πάλι. Ελάτε να ψηφίσουμε Προανακριτική, να κλείσει αυτή η υπόθεση. Ελάτε! Να δούμε αν σέβεστε τους θεσμούς, να δούμε αν σέβεστε τη Βουλή, να δούμε αν έχετε αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Ελληνικό λαό».
Για την αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καμία παραχώρηση δημόσιας περιουσίας, χωρίς διαφάνεια και διαβούλευση, με μόνη την υπογραφή υπουργού ή υφυπουργού
«Και κάτι ακόμα: Για την αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτονόητο, είναι δεδομένο ότι, κανένας υφυπουργός ή υπουργός δεν θα μπορεί να παραχωρεί εκτάσεις του Δημοσίου, δημόσια περιουσία, περιουσία που ανήκει στον Ελληνικό λαό, με μόνη την υπογραφή του, χωρίς συμμετοχή συλλογικού κυβερνητικού οργάνου, χωρίς διαφάνεια, χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες κάθε περιοχής».
ΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΧΘΕΣ. Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ: ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ Ή ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΗΝΥΜΑ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ:
1. Στην αρχή δεν έβλεπε καμία ευθύνη, πουθενά και για κανέναν. Αρνιόταν πεισματικά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αρνιόταν πεισματικά την διερεύνηση της αλήθειας.
Δήλωνε στις 4 Οκτωβρίου 2008, μόλις πριν δύο μήνες, σε ομιλία του στην ΟΝΝΕΔ: «Δεν αρνήθηκα ότι στα 4 χρόνια έγιναν και λάθη. Έχω καθαρή και ολοκληρωμένη εικόνα για όλα».
Δήλωνε στις 26 Σεπτεμβρίου 2008 στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ.: «Δεν αρνήθηκα -και δεν αρνούμαι- ότι υπήρξαν λάθη, παραλείψεις, καθυστερήσεις. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Έχω πλήρη επίγνωση. Έχω καθαρή εικόνα για όλα».
2. Μετά, σύρθηκε στην αποδοχή της σύστασης εξεταστικής επιτροπής όταν συνέβη το πρωτοφανές στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Όταν παραιτήθηκαν από το δικαστικό σώμα(!), οι δύο αντιεισαγγελείς που είχαν αναλάβει την υπόθεση, μη αντέχοντας τις ασφυκτικές πιέσεις που τους ασκούνταν για να αποδεχθούν την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης. Ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ότι οι υπουργοί, που σε δελτίο Τύπου πανηγύριζαν για τον συντονισμένο τρόπο που έγιναν οι ανταλλαγές, παραπλανήθηκαν!
3. Χθες, ο κ. Καραμανλής επέλεξε χθες το ελεγχόμενο ακροατήριο της Κοινοβουλευτικής του ομάδας, για να ομολογήσει ότι για μήνες βρισκόταν εκτός τόπου και χρόνου. Ότι παραπλανήθηκε κι αυτός. Ομολόγησε ότι ο άνθρωπος που κρατά στα χέρια του τις τύχες της χώρας, χρειάστηκε τέσσερεις μήνες για να καταλάβει αυτό που φώναζαν οι πολίτες σε όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ένα σκάνδαλο στο οποίο ο κ. Καραμανλής δια του εκπροσώπου του, δήλωνε ακόμα και μέχρι πριν λίγες μέρες ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.
4. Αλλά όλοι οι πολίτες αναρωτιούνται:
Είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός, ο οποίος από το Δεκέμβριο του 2005 έχει λάβει επιστολή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης που περιέγραφε με το νι και με το σίγμα το σκάνδαλο και τις αντιδράσεις πολιτών, να δηλώνει τώρα «δεν είχα «πλήρη εικόνα»; Και πότε ήταν ειλικρινής; Χθες που δήλωσε αυτό ή πριν δύο μήνες που δήλωνε «έχω πλήρη εικόνα για όλα»;
Είναι δυνατόν να γίνεται όλο αυτό το απίστευτο αλισβερίσι με δημόσια γη κάτω από τη μύτη ενός πρωθυπουργού κι αυτός να μην παίρνει μυρωδιά;
Είναι δυνατόν να μας επαναλαμβάνει αυτά που μας είπε και για τα ομόλογα; Ότι χρειάστηκε πολύ χρόνο για να αντιληφθεί τις διαστάσεις του προβλήματος;
Είναι δυνατόν να μας επαναλαμβάνει αυτά που μας είπε και για την υπόθεση Ζαχόπουλου; Ότι δεν γνώριζε τίποτα, παρά τις επιστολές Τατούλη, παρά το γεγονός ότι η επιλογή Ζαχόπουλου στο Υπουργείο Πολιτισμού ήταν δική του επιλογή;
Αλλά ακόμα και αν δεχθούμε ότι πράγματι ο πρωθυπουργός της χώρας πράγματι δεν ήξερε τίποτα, πράγματι παραπλανήθηκε και ότι χρειάζεται τέσσερεις μήνες για να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση του είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο σκάνδαλο ανταλλαγής γης, πώς ακριβώς αναλαμβάνει την ευθύνη; Λέγοντας το απλά; Παραδεχόμενος με καθυστέρηση μηνών αυτό που ξέρουν οι πολίτες; Αρκεί αυτό;
5. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Καραμανλής βλέποντας ότι η παράσταση «δεν τρέχει τίποτα, δεν έγινε τίποτα και δεν φταίει κανένας» εξαγρίωνε τους πολίτες, αποφάσισε να αλλάξει τακτική. Και μετά βέβαια έγινε πάλι ο γνωστός Καραμανλής. Αυτός που δεν καταδέχεται να πάει στη Βουλή για να αποφύγει την συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτός που αφήνει στη θέση του, τους υπουργούς στους οποίους και ο ίδιος καταλογίζει ευθύνες για το τεράστιο σκάνδαλο.
6. Ο κ. Καραμανλής πίστεψε χθες ότι λέγοντας «έκανα λάθος», ξεμπέρδεψε. Πλανάται πλάνην οικτράν. Η ουσία είναι ότι ο σημερινός πρωθυπουργός έστειλε με τον τρόπο του ακόμα ένα μήνυμα ατιμωρησίας. Για αυτό χειροκροτούσαν όλοι όρθιοι οι βουλευτές της Ν.Δ. Το μήνυμα ατιμωρησίας, όμως, σε μία κοινωνία που βράζει είναι εγκληματικό. Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης δεν μπορεί να εξαντλείται σε λόγια. Ανάληψη πολιτικής ευθύνης, όταν μιλάμε για πολιτική και όχι για θέατρο, σημαίνει δύο πράγματα: παραιτήσεις και προανακριτική. Η πρόταση-πρόκληση του Γιώργου Παπανδρέου είναι σαφής: προανακριτική για όλους ακόμα και για τους κυρίους Δρυ – Φωτιάδη. Ιδού η Ρόδος…

ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

1. Στοιχείο πρώτο: Οι ακάλυπτες επιταγές στην αγορά αυξήθηκαν από τον Οκτώβριο στο Νοέμβριο, κατά 160%. Δεν ξέρουμε τι άλλο στοιχείο χρειάζεται το οικονομικό επιτελείο, για να αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει την οικονομία, την αγορά, τα νοικοκυριά. Κατάσταση, η οποία βεβαίως έχει επιδεινωθεί και από τα γεγονότα των τελευταίων 10 ημερών, και από την πλήρη αδυναμία του κράτους να εγγυηθεί την προστασία της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.
2. Στοιχείο δεύτερο. Το ελληνικό Δημόσιο, τους τελευταίους μήνες, με την πλήρη αναξιοπιστία του, έχει δει τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται να εκτοξεύονται σε πρωτοφανή επίπεδα. Το Υπουργείο οικονομίας, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, εκδίδει «οργισμένες» ανακοινώσεις λέγοντας ότι αντίστοιχες αυξήσεις υπάρχουν για όλες τις χώρες. Ουδέν ψευδέστερο. Προφανώς, αυξήσεις υπάρχουν παντού. Η Ελλάδα όμως έχει πρωτοφανείς αυξήσεις.
3. Η αλήθεια είναι ότι εξαιτίας της πλήρους αδυναμίας της κυβέρνησης να ελέγξει τις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου και να εισπράξει έσοδα, δηλαδή εξαιτίας της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής που καλπάζει σε αυτή τη χώρα, έχουμε μια πλήρη αδυναμία πλέον του ελληνικού Δημοσίου να δανειστεί από τις ξένες αγορές.
4. Αυτή η κυβέρνηση θα έρθει να υπερασπιστεί από αύριο στη Βουλή, έναν προϋπολογισμό, που και η ίδια ξέρει ότι δεν αξίζει ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκε.
5. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να πει τίποτα στη νέα γενιά, στους εργαζόμενους, στους αγρότες, τις κοινωνικές ομάδες που εξεγείρονται πέρα από το «προχωράμε όπως πορευόμαστε και θα δούμε πού θα μας βγάλει». Αυτό δεν είναι υπεύθυνη πολιτική. Γι’ αυτό ακριβώς, εμείς λέμε ότι οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την κυβέρνηση. Και στις δημοκρατίες, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τη λύση δίνει πάντα ο λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...