29/12/08

Στροφή στα ομόλογα της Ευρώπης κάνουν οι "μεγάλοι επενδυτές"


Σχεδόν σίγουρο θεωρούν οι μεγαλύτεροι επενδυτές σε ομόλογα παγκοσμίως τη στροφή του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προς την κατεύθυνση της γρηγορότερης μείωσης των επιτοκίων, πολιτική που εφαρμόζει και ο κεντρικός τραπεζίτης Μπεν Μπερνάνκι της αμερικανικής Fed.
Οι εταιρείες BlackRock, Schroder Investment Management και Standard Life Investments, οι οποίες συνολικά διαχειρίζονται 1,6 τρισ. δολάρια, έχουν ήδη αρχίσει να προβαίνουν σε αγορές γερμανικών χρεογράφων, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις τους βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η Barclays Capital, κορυφαία στις συναλλαγές χρεογράφων Γερμανίας, πιστεύει ότι τα ομόλογα παρουσιάζουν «πρωτοφανή αξία» επειδή η ΕΚΤ θα επιταχύνει τον ρυθμό περικοπής των επιτοκίων της υπό το βάρος της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης.
«Είναι ακόμη πολύ λογικό να επενδύει κανείς μακροπρόθεσμα σε επιλεκτικές αγορές, και η Ευρώπη είναι μία από αυτές» αναφέρει διαχειριστής κεφαλαίων της BlackRock στο Λονδίνο.
Παρά το γεγονός ότι η Fed μείωσε τα επιτόκιά της φέτος από το 4,25% στο 0%-0,5%, και η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας προέβη σε περικοπή κατά 3,5%, στο 2%, η ΕΚΤ βρίσκεται ακόμη πίσω. Πρόσφατα, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης κατά 1,5%, στο 2,5% και αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 1%, στο 1,5%, έως τον Ιούνιο του 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων.
Ο κ. Τρισέ είχε αναφέρει νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα ότι οι επιπλέον μειώσεις των επιτοκίων μάλλον θα αποτύχουν να ενισχύσουν την οικονομία εφόσον οι τράπεζες δεν διευκολύνουν τον μεταξύ τους διατραπεζικό δανεισμό, αλλά ωστόσο εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει τελικά να «ισοσταθμίσει» τα επιτόκιά της με εκείνα της Fed.
«Η ευρωπαϊκή οικονομία θα πάει χειρότερα από την οικονομία των ΗΠΑ την επόμενη χρονιά», πιστεύει οικονομολόγος της Standard Life στο Εδιμβούργο, τονίζοντας ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα δείχνουν αν είναι περισσότερο ελκυστικά από την αντίστοιχη αγορά των ΗΠΑ.
Τα ομόλογα της Γερμανίας τη φετινή χρονιά είχαν απόδοση 12,1%, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το 1995, όταν η απόδοσή τους είχε ανέλθει στο 16%, σύμφωνα με στοιχεία της Merrill Lynch & Co. Αντίστοιχα, τα γαλλικά κρατικά χρεόγραφα είχαν απόδοση 11,5%, ενώ τα ισπανικά ομόλογα βρέθηκαν χαμηλότερα, στο 8,8%.
Οι επενδυτές φέτος στράφηκαν φέτος προς τη σχετική ασφάλειας των κρατικών χρεογράφων καθώς οι ζημιές και οι διαγραφές από τις μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές εταιρείες του κόσμου ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια, και η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία εισήλθαν στην πρώτη τους ταυτόχρονη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια: