16/12/08

Το «αμερικανάκι» του Χάρβαρντ που έγινε (ξανά) πατριώτης.


Μαθήματα από την Σερβία.

Ο ανταγωνισμός των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία παραλίγο να ανατρέψει την κυβέρνηση συνασπισμού της Σερβίας , καθώς ο κατεξοχήν «φίλος» της Ουάσιγκτον, υπουργός Οικονομίας , Μλάτζαν Ντίνκιτς, προσπάθησε να τορπιλίσει τις συνομιλίες για την υπογραφή των ενεργειακών συμφωνιών με τη Μόσχα.
Ωστόσο στο Βελιγράδι έχουν μάθει, όπως φαίνεται, να τσακώνονται δημόσια, χωρίς να ανατρέπεται η κυβέρνηση.
Το Δημοκρατικό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές, «απέβαλαν», κατόπιν « αιτήματος τους», τα μέλη του G17, από την διαπραγματευτική ομάδα , και όλα πήγαν μια χαρά. Το «πακέτο» των «Ενεργειακών συμφωνιών» , θα υπογραφεί τελικά , μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, κ. Γκεόργκι Πολταβτσένκο .
Η κυβέρνηση παραλίγο να ανατραπεί και από τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ. Καθώς οι σοσιαλιστές δεν εδέχοντο να περικοπούν οι συντάξεις. Αφού πάντως βρέθηκαν στην μέγγενη του ΔΝΤ, συμφώνησαν, για να πάρουν δάνειο 411 εκατ. ευρώ, περικοπή των δημόσιων δαπανών, και ματαίωση της υπόσχεσης προς τους συνταξιούχους, για επιπλέον αύξηση 10% το 2009.
Δύο κυβερνητικές κρίσεις σε ένα δεκαήμερο δεν ηταν το καλύτερο δυνατό σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, ο πολιτικός που αναδείχθηκε μέσα από την κρίση, σε ηγετική προσωπικότητα, είναι ο υπουργός εξωτερικών Βούκ Γέρεμιτς, ο απόφοιτος του Χάρβαρντ, τον οποίο θεωρούσαν οι Αμερικανοί ως άνθρωπο τους, και ο οποίος μέρα με τη μέρα αναδεικνύεται σε αδιάλλακτο υπερασπιστή των εθνικών συμφερόντων των Σέρβων.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξε για την ανάπτυξη της Eulex ακύρωσε τα σχέδια της Ουάσινγκτον για εφαρμογή από την Ε.Ε. του σχεδίου Αχτισαάρι, και ταυτόχρονα ανοίξε τον φάκελο των εγκλημάτων των Αλβανών.
Τώρα η διεθνής κοινότητα αρχίζει να βρίσκει τις «χαμένες σελίδες» που οδηγούν στο «κίτρινο σπίτι» εντός της Αλβανίας, και στα αλβανικά νοσοκομεία, που έγιναν οι επεμβάσεις, για την αφαίρεση των ανθρωπίνων οργάνων, και την ταυτόχρονη δολοφονία των αιχμαλώτων.
Τα εγκλήματα που συγκάλυπτε η Ουάσιγκτον έρχονται στο φως. Ίσως για το λόγο αυτό, όπως αποκαλύφθηκε, από απόρρητο έγγραφο, της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Σερβίας (ΒΙΑ), που διέρρευσε στον τύπο, η «αλβανική μαφία», έχει
« συμβολαιοποιήσει» την ζωή του κ. Γέρεμιτς.
Ο ,κ. Γέρεμιτς, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της σερβικής βουλής, (12 Δεκεμβρίου) τόνισε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. και η «μάχη» για την προάσπιση της κυριαρχίας του Κοσόβου είναι μεν δύο διαφορετικά ζητήματα, αλλά σε περίπτωση που κληθεί το Βελιγράδι, να επιλέξει μεταξύ αυτών, σαφώς και θα ταχθεί υπέρ του δεύτερου. «Εάν το ζήτημα της ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) υπερκαλύψει αυτό της εδαφικής ακεραιότητας, τότε η Σερβία θα πρέπει να πει «όχι» στην ένταξη στην «ευρωπαϊκή οικογένεια»» , υπογράμμισε .
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας Σερβίας για Εγκλήματα Πολέμου, κ. ΜπρούνοΒέκαριτς δήλωσε (14.12.2008), ότι η εισαγγελία ζήτησε από τον αναπληρωτή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, κ. Alan le Roj, όλο το κείμενο της έκθεσης του ΟΗΕ σχετικά με το λαθρεμπόριο των εσωτερικών οργάνων των απαχθέντων και αγνοουμένων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.
Η εφημερίδα "Blic", του Βελιγραδίου, έγραψε (14 Δεκεμβρίου), ότι στην έκθεση των ανακριτικών υπαλλήλων της UNMIK του 2004, για το λεγόμενο «Κίτρινο Σπίτι», που βρίσκεται στο χωριό Burelj, της Αλβανίας, όπου έγιναν οι επεμβάσεις αφαίρεσης των εσωτερικών οργάνων στους των Σέρβων, λείπουν εννιά σελίδες με τα ονόματα των ατόμων που αναμείχθηκαν σ’αυτό το έγκλημα.
« Έχουμε ανεπίσημες πληροφορίες για όσα έγιναν. Ξέρουμε τι έγραφαν αυτές οι σελίδες»,- δήλωσε ο κ. Βέκαριτς στον Τηλεοπτικό σταθμό B92 του Βελιγραδίου, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να κατονομάσουν τους μάρτυρες που γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για τα γεγονότα στο «Κίτρινο Σπίτι». Ο κ. Βέκαριτς ανέφερε ότι ανθρώπινα όργανα αφαιρέθηκαν από τους απαχθέντες Σέρβους και σε ένα νοσοκομείο στα Τίρανα, καθώς και σε άλλη μία οικία, και πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν στην σερβική εισαγγελία, χάρη στη βοήθεια του εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Χάγης, κυρίου Serž Bramerc. « Ήρθαμε σε επαφή με τον δικαστικό υπάλληλο της UNMIK Hoze Pablo Baraibar, ο οποίος υπέγραψε την έκθεση και ο οποίος αποδέχθηκε να συνεργαστεί μαζί μας»,- τόνισε ο κ. Βέκαριτς.
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου για το Κοσσυφοπέδιο κ. Όλιβερ Ιβάνοβιτς δήλωσε, ( 14 Δεκεμβρίου) ότι «τα μέλη της Eulex έχουν την υποχρέωση να επιβάλλουν το κράτος δικαίου στο Κοσσυφοπέδιου, καθώς και να διαλευκάνουν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Σέρβων του Κοσσυφοπέδιου. «Πρέπει να διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, και τέσσερα σοβαρά εγκλήματα – η δολοφονία Σέρβων αγροτών στο χωριό Staro Gracko, η δολοφονία 12 Σέρβων κοντά στην πόλη Podujevο, η δολοφονία των μελών της σερβικής οικογένειας Stolić, στην κωμόπολη Obilić, και η δολοφονία Σέρβων νεαρών στο χωριό Goraždevacu».
Ο επικεφαλής της Eulex ,στρατηγός Iv de Kermabon, απάντησε αμέσως και δήλωσε ότι «καθήκον του είναι η επιβολή της κυριαρχίας του δικαίου, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να πετύχει την διαλεύκανση όλων των εκκρεμών μέχρι τώρα ποινικών τα υποθέσεων στο χώρο του Κοσσυφοπέδιου» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...