28/12/08

Οι Τράπεζες διέγραψαν 1,116 δις. σε ένα μήνα!

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/

Διαψεύδονται οι μύθοι περί «ισχυρών ελληνικών τραπεζών», με «αντοχή στις πιέσεις της συγκυρίας», από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος στη δημοσιότητα: αμέσως μόλις η διεθνής κρίση «έδειξε δόντια», οι ελληνικές τράπεζες είδαν να «καίγονται» 1,116 δις. ευρώ από τα ίδια κεφάλαιά τους!
Το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο της ΤτΕ, που καλύπτει τη χρονική περίοδο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου 2008, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για την πραγματική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, που μέχρι πριν από λίγους μήνες περιγραφόταν από τραπεζίτες και κυβερνητικούς παράγοντες ως δήθεν ισχυρό, στο βαθμό που, κατά τη γνωστή και χιλιοειπωμένη θεωρία, δεν είχε εκτεθεί σε «τοξικές» τοποθετήσεις.
Φαίνεται, όμως, ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, παρότι δεν έχουν εκτεθεί σε «τοξικά» χρεόγραφα, δεν είναι όσο καλή ήθελαν οι τραπεζίτες να την παρουσιάζουν: αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί, ότι μέσα στον Οκτώβριο, δηλαδή τον πρώτο μήνα που έγινε αισθητή η πίεση από την κατάρρευση της Lehman Brothers και το «πάγωμα» της διατραπεζικής αγοράς, τα συνολικά κεφάλαια και αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών «βυθίστηκαν» από τα 29,070 στα 27,954 δις. ευρώ.

Όπως φαίνεται στον πίνακα της σελίδας 79 του Στατιστικού Δελτίου, όπου εμφανίζονται τα συνολικά μεγέθη του παθητικού των ελληνικών τραπεζών, αυτή η σοβαρή μείωση ιδίων κεφαλαίων, κατά 3,8% μέσα σε ένα μήνα, είναι με διαφορά η μεγαλύτερη που καταγράφεται από τις αρχές του 2007 .Για την περίοδο προ του 2007, ο πίνακας του Δελτίου δεν εμφανίζει κατά μήνα τις μεταβολές. Σημειώνεται ότι την περίοδο 2003-2007, η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών ενισχύθηκε εντυπωσιακά, από τα 16,5 σε 28,3 δις. ευρώ.
Η απότομη μείωση κεφαλαίων και αποθεματικών δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τη σταδιακή αποκάλυψη, λόγω της κρίσης, των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, τα οποία αμέσως μόλις εντάθηκε η κρίση άρχισαν να «πριονίζουν» την κεφαλαιακή τους βάση, με ρυθμούς που εκπλήττουν ακόμη και τους πιο καλόπιστους παρατηρητές.

Όπως τονίζουν αναλυτές, τα τελευταία στοιχεία του Στατιστικού Δελτίου της ΤτΕ εξηγούν γιατί οι ελληνικές τράπεζες άφησαν ξαφνικά τις θεωρίες περί κεφαλαιακής αυτάρκειας κατά μέρος και σπεύδουν να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις, για να εγκριθεί από τους μετόχους τους η κεφαλαιακή ενίσχυση από το Δημόσιο, συνολικού ύψους 5 δις. ευρώ, ποσό μάλιστα που ίσως να αποδειχθεί και μικρό για την κάλυψη των αναγκών που θα παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες.
Στον ίδιο πίνακα που δημοσιεύει η ΤτΕ γίνεται εμφανής και η κρίση ρευστότητας που άρχισε να δοκιμάζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον Οκτώβριο: οι υποχρεώσεις των τραπεζών προς την ΤτΕ, δηλαδή τα δάνεια που άντλησαν από το Ευρωσύστημα με δέσμευση κρατικών τίτλων, έφθασαν τα 23 δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή εμφανίσθηκαν οι πρώτες ισχυρές πιέσεις, κυμαίνονταν κάθε μήνα μεταξύ 11,4 και 14,2 δισ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαία και η «βροχή» υποβαθμίσεων από την Standard & Poor’s, από την οποία «διασώθηκε» μόνο η Εθνική Τράπεζα.
Οι περισσότερες υποβαθμίσεις αφορούν το outlook (προοπτικές), δηλαδή προοιωνίζονται μελλοντικές υποβαθμίσεις αξιολογήσεων, αλλά για την Alpha Bank, την Marfin Popular Bank και την Εμπορική η S&P επιφύλασσε οδυνηρές εκπλήξεις. Η Alpha είδε το δείκτη της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης να υποβαθμίζεται από το “Α-“ σε «ΒΒΒ+», η MPB είδε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση να πέφτει από το «Α-2» στο «Α-3» και την μακροπρόθεσμη από «BBB+» σε «ΒΒΒ», ενώ η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Εμπορικής μειώθηκε σε «Α» από «Α+».


deltio11(για τα αποθεματικά επισφαλών απαιτήσεων,θα μας ενημερώσει ο κ. Προβόπουλος;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: