23/10/08

Η ΥΦΕΣΗ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΧΑΘΗΚΑΝ 120 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Έντονα πτωτικό το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς ενισχύονται οι φόβοι διεθνώς για την οικονομική ύφεση . Αρνητική είναι η τροχιά των δεικτών σε Ευρώπη και Ασία, ενώ με σημαντικές απώλειες έκλεισε χθες και η Wall Street.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 1.980,00, καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 2,27%.

Στο ΧΑ γίνονται ρευστοποιήσεις κυρίως τραπεζικών μετοχών- από τα hedge funds που αποχωρούν ομαδικά. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2003, όταν ο γενικός δείκτης διαμορφωνόταν κάτω από τις 2000 μονάδες. Συνολικά να έχουν χαθεί από την αρχή του έτους ακριβώς 120 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία της αγοράς. Σε ποσοστά ο γενικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 36,20% μόλις σε ένα μήνα και 60,88% από την αρχή του έτους όταν ο δείκτης διαμορφωνόταν στις 5.207,44 (2/1/2008). Πτώση -5,56% στις μετοχές Εθνικής – Eurobank, -2,35% σε Αlpha Bank, -2,15% στην Τράπεζα Πειραιώς, Από τις πωλήσεις στην Εθνική, αλλά και σε ορισμένες άλλες μετοχές, φαίνεται πως οι πωλητές έχουν πάρει το πάνω χέρι και δεν αφήνουν να πάρουν ανάσα οι τίτλοι. Πάνω από -3% η πτώση σε Βιοχάλκο, ΔΕΗ, MIG, Intralot. Πτωση -4,49% για την MIG. .

Η ύφεση στην Ευρώπη «θα διαρκέσει δύο με τρία χρόνια»
Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Ζίρκι Κατάινεν, δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι «Η ύφεση βρίσκεται πολύ κοντά σε κάποιες χώρες, ίσως και σε όλες τις ευρωπαϊκές.Δεν ξέρω πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση ή ο πτωτικός κύκλος, αλλά ίσως διαρκέσει δύο ή τρία χρόνια. Ακόμη και αν ηρεμήσει η διεθνής αναταραχή, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να υπάρχει».
Tην λέξη «ύφεση» χρησιμοποίησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός για πρώτη φορά. Ο Γκόρντον Μπράουν επισήμανε ότι η δυσπραγία της διεθνούς οικονομίας πιθανώς να προξενήσει ύφεση στη Βρετανία.Ανάλογες εκτιμήσεις είχε διατυπώσει και ο διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ.
Η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη έχει επιδεινωθεί λόγω της πιστωτική κρίσης, η οποία έχει προκαλέσει μειώσεις κεφαλαίων και απώλειες στις τράπεζες πάνω από 660 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να αναγκάζονται να τις διασώσουν. Γαλλία , Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Αυστρία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν διατεθεί περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια) για την προστασία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Η Credit Suisse δεν μπορεί να περπατήσει στο νερό».

Ζημίες τρίτου τριμήνου ύψους 1,08 δισ. δολαρίων (1,26 δισ. ελβετικά φράγκα), παρουσίασε η μεγάλη ελβετική τράπεζα Credit Suisse, κάνοντας σημαντικές παραγραφές της αξίας επισφαλών δανείων και ενυπόθηκων χρεογράφων. Είναι το δεύτερο τρίμηνο φέτος που η Credit Suisse παρουσιάζει ζημίες. Η τιμή της μετοχής της Τράπεζας κατέγραψε σήμερα πτώση 3,1%, ενώ από την αρχή του έτους έχει απωλέσει το 34% της αξίας της.


24 δισ. δολ. οι ζημιές τριμήνου για τη Wachovia

Ζημίες ,23,9 δισ. δολαρίων, (σε σύγκριση με 1,6 δισ. δολ. καθαρών εσόδων),ανακοίνωσε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ,η αμερικανική τράπεζα Wachovia, που έχει πληγεί από τις παραγραφές τίτλων του κτηματομεσιτικού κλάδου.

Η Wachovia εξαγοράσθηκε πρόσφατα από τη Wells Fargo, ενώ προσπάθησε ανεπιτυχώς , και η Citigroup.
Η Wells Fargo πλήρωσε 14 δισ. δολάρια για την απόκτηση της Wachovia, δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο δίκτυο υποκαταστημάτων στις ΗΠΑ.

Η Goldman Sachs Group Inc. θα μειώσει κατά 10% το εργατικό της δυναμικό που σήμερα ειναι 32.500 . Η Citigroup Inc που ειναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στις απόλύσεις έχει μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 24.000 τους τελευταίους 18 μήνες.Εκτός από τις νεες 3.200 θέσεις εργασίας στην Goldman Sachs Group στον τραπεζικό κλαδος στις ΗΠΑ έχουν περικοπει 125.000 θέσεις εργασίας. Οι τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο ελαττώνουν τον αριθμό των εργαζομένων.

Σταθερές οι τράπεζες της Βουλγαρίας, διαβεβαιώνει ο Στανίσεφ
Δεν υπάρχουν άμεσοι κίνδυνοι για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας, δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ,μιλώντας, χθες το απόγευμα στη Βουλή της χώρας του ,σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, και τόνισε, ότι η κυβέρνηση του, παραμένει σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε κίνδυνο, από την «επέλαση» της κρίσης. Το σημαντικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού, ειπε ο κ. Στανίσεφ, είναι ένα μόνο «εργαλείο» ,σειράς δράσεων για την αντιμετώπιση του θέματος.
Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, προβληματικός παράγοντας παραμένει ο διψήφιος πληθωρισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...